De ce costă 4000€! – HP Workstation G4 Z4

Și nu prea merg jocurile pe el. Atât, gata! Cred că deja ați închis și voi articolul și nu vă mai interesează ce mai am de spus în continuare. Sper că au rămas totuși aici cei care sunt interesați de sisteme construite cu cap, și cu experiență. Pentru că acest Workstation este exact așa ceva.

Personal, am o pasiune și o încredere mai mare în sistemele gata configurate de către specialiști. Și mă refer aici la cei care asta fac toată ziua.  Și e normal, pentru că fiind în contact cu componentele și computerele respective, în fiecare zi, sunt la curent cu tehnologia și își cunosc bine produsele. De aceea avem pe masă un astfel de Workstation. Asta și faptul că suntem în căutarea unui sistem de montaj, mai nou, mai mare, mai rapid, mai puternic.

Ce face din acest sistem un workstation?

În primul rând faptul că suportă un procesor din seria Core X din noua geerație sau un Intel Xeon din seria W, tot recent lansată. Un singur procesor, atenție. Și o tonă de memorie RAM pe cele opt slot-uri. Pentru sistemele cu două sau mai multe procesoare trebuie să urci mai sus la cerințe, un G6 sau G8 ar fi mai degrabă alegerea corectă. Dacă ai nevoie de așa ceva, desigur. Sistemul pe care îl căutăm noi trebuie să îndeplinească niște cerințe. Să aibă un procesor puternic, o placă grafică capabilă să lucreze cu suita de la Adobe, multă memorie RAM și SSD-uri foarte rapide. Și mari.

La prima vedere, acest sistem bifează toate acestea. Mai puțin existența unui GPU inclus în procesor, acel intel 630, Iris 630 sau P630. Oricare din ele pentru că acestea se înțeleg cel mai bine cu nevoile noastre. Și insist pe acest lucru. La construcție, nu avem nimic de reproșat. E gândit să reziste, atât pe birou cât și sub birou. Sper că nu te mai enervezi ca în copilărie să îl iei la șuturi. Carcasa este gândită pentru upgradabilitate deși ești puțin limitat de sistemele de prindere specifice HP. Adică nu poți pune ce vrei tu și unde vrei tu. Maximum 4 HDD-uri clasice, două SSD-uri dar și vreo două plăci grafice, controllere de SAS sau alte adaptoare pentru SSD-uri. Are mânere ca să îl plimbi prin studio, sau poate vrei să o iei acasă în weekend. Nu știu ce să spun despre asta, deși înțeleg când mai ai de lucru sau ești chiar pasionat de ceea ce fac. O facem și noi, poate chiar prea des.

Configurație Hardware

Aici situația e puțin delicată. Trebuie să știi ce vrei să faci pe un astfel de sistem înainte să îl cumperi. Poate fi configurat în multe moduri, depinde doar de tine și de bugetul tău. Ca idee, pleacă de pe la 1500 de euro dar poate ajunge lejer și la 4000 de euro, cum este cel pe care îl testăm noi. Pe el avem așa:

Procesor Xeon W2133, 6 nuclee fizice, 12 fire de execuție, 3.6 GHz nativ, poți pune însă și un procesor cu 18 nuclee și 36 de thread-uri

32 GB DDR4 ECC la 2666 MHz, două slot-uri ocupate din 8, poți pune până la 256 GB DDR4 ECC, cele scumpe cu corecție de erori

Carcasa cu sursa de 465W, e suficient pentru cerințele actuale, dar poți alege și una de 750W sau 1000W

Sistem de operare Windows 10 Pro instalat pe SSD-ul M.2

SSD M.2 direct pe placa de bază, ai unul pentru Intel seria X, sau două pentru Xeon

HDD 4 TB 7200 rpm, SATA 3 Enterprise, sau ce altă capacitate vrei tu

Placă grafică Quadro P2000, 5 GB DDR5, 4 porturi DisplayPort

Unitate optică Blu-Ray reader/writer

Unitate USB-C și cititor de carduri și Tastatură + Mouse HP

Cât de puternic și performant este?

Acum, ziceam că e puțin mai delicat. Acest sistem poate veni cu procesoare Xeon sau Intel X. Pe cele Xeon avem disponibile toate slot-urile PCI-Express precum și acces la două SSD-uri M.2. Pe cele Intel din seria X avem doar un SSD M.2 și doar 3 slot-uri PCI-Express. Așa sunt construite procesoarele, deși sunt sigur că se puteau include toate cele menționate mai sus, fără probleme. Plăcile de bază diferă și nu sunt compatibile între ele. Așadar ai grijă ce alegi. Noi l-am testat în stilul de lucru necesar nouă, pentru editare video, și procesorul și placa grafică  nu sunt ceea ce trebuie pentru Adobe Premiere. Pentru After Effects e puțin altfel discuția, deși depinde ce vrei să faci. Pentru lucruri de genul CAD, randare computerizată, preview-uri de proiecte, programe de creație 3D ca suita Autodesk, CATIA, și mai numiți și voi câteva este ceea ce trebuie. Un workstation este gândit să fie stabil în funcționare, fără erori, fără greșeli și pentru asta îl recomandăm.

Ultimele articole

Articole recomandate

2 Comments

  1. Salut George,

    Imi spui te rog mult de unde pot sa comand si eu un HP Z4 G4? Exista reselleri in Romania?
    Sunt in cautare de statii grafice performante, insa nu prea gasesc in Romania.

    Multumesc.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.