CRYPTO-VINERI – Cum cumperi cu Bitcoin

E vineri, și e crypto-vineri. Bine, e aproape sâmbătă, dar oricum e frig tare afară și ai ocazia să mai înveți ceva nou despre Bitcoini.

Salutare și bine te-am regăsit la serialul nostru crypto-vineri. Ți-am spus ce sunt crypto-monedele, cum se fabrică cum se tranzacționează și cum se păstrează. A, și cum să te ferești de țepe, asta mi se pare cel mai important până acum. Nu crezi?

Acum, întrebarea logică este, ce spanac facem cu aceste cryptomonede? Dacă tot vorbim despre tehnologie că e viitorul, ar trebui să putem și cheltui cryptomonede, măcar Bitcoin.

Păi, în primul rând trebuie să ai niște Bitcoini, sau alte cryptomonede. Recomandarea mea din episoadele trecute, adică Nu investi decât banii pe care ești dispus să îi pierzi, nu este tocmai valabilă aici. Adică nu 100%, însă și aici trebuie să ai grijă să păstrezi banii într-un portofel rece, adică fizic. Vezi episodul cu portofelele pentru detalii.

Să mergem așadar la cumpărături. Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont atunci când cumperi ceva cu Bitcoin ține desigur de valoarea reală a produsului respectiv.

Dacă dai o căutare pe site-urile de anunțuri vei găsi case, mașini și alte valori considerabil de mari ale căror proprietari primesc la schimb Bitcoin. Având în vedere cum fluctuează prețul la bitcoin zilele acestea, e muncă grea să evaluezi corect cât valorează nu doar casa, mașina sau telefonul ci și cryptomonedele de care ai nevoie ca să faci o tranzacție rentabilă.

Este posibil ca la o sumă de 100.000 de euro, adică vreo 10-12 bitcoini în martie 2018, să pierzi destul de mult de pe o zi pe alta, sau poate chiar să faci un mic profit dacă prețul la bitcoin crește după ce ai cumpărat tu. În ziua în care Google a oprit publicitatea pentru bitcoin, prețul a scăzut 10%, deci a doua zi mai aveai echivalentul a 90.000 de euro pentru cumpărături. Cu puțină răbdare, prețul și-a revenit în câteva zile dar nu fără să îți creeze un puseu de tensiune ori să ratezi ocazia.

Și totuși, motivul pentru care găsești case, terenuri sau automobile scumpe care se tranzacționează pe Bitcoini este probabil pentru că acele valori nu se cumpără prea repede, sunt poate supraevaluate, sau pur și simplu este o metodă de spălare a banilor. Da, se practică și așa ceva. Nimănui îi plac taxele deși toți vrem asfalt, spitale, școli doar să nu mai fure ăștia toată ziua…

Să respirăm și să revenim cu picioarele în supermarket. La valori mici nu mai avem atâtea recomandări, locurile unde poți plăti sunt limitate. De cele mai multe ori poți cumpăra servicii, grafică, design, închiria diverse lucruri sau plăti cel mai mult online. Motivul este simplu, o tranzacție cu Bitcoin, la un magazin, nu se face instant. Durează de la câteva zeci de minute până la câteva ore. Depinde de sistemul implementat.

Lucrurile se schimbă însă. De la primii nebuni care cumpărau pizza cu 1 bitcoin în 2010, se spune că în momentul de față, sunt peste 100.000 de comercianți din toată lumea care acceptă Bitcoin, printre care companii mari de software, bijutieri, casinou-uri, sau chiar cafenele și supermarket-uri. Sunt însă rare, și nu le vei găsi cu siguranță la noi în țară. Deși ar fi sigur rentabil că sigur că avem destui proprietari de bitcoin, eter, zcash. Știm cu toții pe cineva… nu dăm nume.

De pe net mai poți cumpăra muzică, software, filme din magazinele online Microsoft chiar, ba chiar și câteva grădinițe și firme de avocatură din new York au început să accepte plăți în Bitcoin. Pe viitor vom avea și monede specializate. Spre exemplu ți-ai putea încărca mașina cu o IOTA. O monedă construită acum special pentru internet-of-things.

Vedeta momentului este însă Bitcoin dintr-un singur motiv, este cea mai răspândită monedă cu care poți face și plăți. Mai există și alte monede care pot transcende acest domeniu virtual în realitate, însă unele dintre ele sunt folosite pentru tranzacții ilicite și de aceea nu vorbim despre acestea.

În plus, nu știu care dintre ele sunt complet curate și care nu. Te poți trezi că achiziționezi astfel de monede de pe vre-un site dubios care oferă un curs bun, și la plata sau retragearea lor, banii tăi sunt marcați ca fiind iliciți și sunt blocați de FBI.

Păi, și cum cumperi? Dacă ai un portofel cu bitcoini gata de cheltuit, intri pe site ori scanezi un cod QR generat pe loc. Codul conține adresa portofelului în care vrei să trimiți bani și suma solicitată. Tu confirmi că din portofelul tău se mută banii și apoi aștepți ca tranzacția să fie validată de rețea. Comerciantul așteaptă și el confirmarea și apoi ar cam trebui să îți primești bunurile. Cam asta este metoda clasica, simplă și eficienta.

Mai există și soluții criptate, mai ales pentru transferurile mari însă până atunci nu ezita să experimentezi cu sume mici între portofelele tale pe care păstrează-le în siguranță.

Ne apropiem de final când trebuie să îți dau câteva sfaturi de bun simț valabile și pentru banii clasici, fiat cum li se mai spune. Nu trimite bani de niciun fel unor necunoscuți pe promisiuni sau poze. Imaginează-ți doar cum îi explici sectoristului țeapa. Știți, am vrut să îmi iau un Duster pe eter și tranzacția a ajuns pe ulei că Duster-ul era al unei băbuțe din Germania care nu mai are acum semnal la internet să îmi răspundă. Probabil o să scoată fiola să îți ia alcoolemia ori te trimite să te culci.

E o perioadă foarte interesantă pentru cryptomonede dar prea volatila cu urcusuri si cuoborasuri de infarct. Tehnologia blockchain este însă viitorul și e mai valoroasă decât banii. Dar despre viitorul apropiat mai vorbim în curând pentru că știm cu toții, Science Fiction este întotdeauna 99% Science. Nu uita de clopoțelul de lângă subscribe și spune-mi la comentarii dacă ai cumpărat ori vândut ceva cu bitcoin. Până data viitoare cere-ne și o nouă temă pentru crypto-vineri pentru ca zilele tale de sâmbătă să fie duminici agreabile și inteligente. Numai bine

Ultimele articole

Articole recomandate

16 Comments

  1. Salut George . Sunt un mare fan al cryptomonedelor chiar detin cateva . Intr-o emisiune viitoare dar apropiata te-as ruga frumos, sa vorbesti si despre alte monede, eterium,litcoin,eteriumclasic, iota,icon monedele care au in spate o tehnologie si un proiect viabil.

  2. Salut,

    Ar fi fost utila o lista cu comerciantii romani care accepta monede virtuale pentru plati. Din ce stiam eu, nume mari precum pcgarage.ro si evomag.ro acceptau la un moment dat.

  3. Salut George, eu te-as ruga sa ne faci putina lumina in ceea ce priveste termenii „gladius” sau „substratum”.
    Ar putea iesi ceva frumos de acolo!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.