Ce facem cu scheletele de pe Autostrada Soarelui?

Când am auzit prima dată despre scheletele de pe șantierul Autostrăzii, mi-am zis că iar au găsit un motiv să tragă de timp drumarii. M-am dus acolo convins că nu o să găsesc decât două-trei oscioare și cinci pietricele triste. Am plecat devreme, fără să mănânc de dimineață, iar eu fac urât la foame. Vroiam să filmez repede ce găsesc și să plec spre redacție pentru că drumul durează 5 ore dus-întors, iar reportajul trebuia să intre în aceeași zi. Ca de obicei…
Toate planurile mele s-au schimbat însă după ce am ajuns.

Am stat în soare, praf și vânt patru ore fără apă și vreun sandwich la pachet. Am uitat de foame și insolație pentru că eram hămesit să filmez minunăția. Nu sunt vreun mare pasionat de istorie sau arheologie, dar priveliștea mi-a făcut pielea de găină. Am rămas gură-cască în fața unei descoperiri care spune multe despre cine suntem azi. Stră-strămoșii noștri îmi vorbeau printr-o fereastră deschisă spre mileniul 1. Muzeografii sunt de obicei plicticoși, dar arheologii pe care i-am găsit în câmpul de la Valul lui Traian m-au câștigat în câteva minute. Vorbesc cu însuflețire despre o perioadă a istoriei noastre de vreo 250 de ani despre care nu știam nimic sigur, până acum. Ni se dovedește că au trăit oameni în Dobrogea după plecarea romanilor și poate că erau tocmai stră-stră-strămoșii noștri. Cum ar fi să fie adevărat? Se deschide un nou capitol în cartea de istorie cu povești despre casele lor, obiceiuri de înmormântare, stil de viață, până și câte kilograme aveau, înălțimea ori speranța de viață.

Poate mă entuziasmez eu prea tare. Voi ce credeți? Ce ar trebui să facem cu acest sătuc vechi de o mie de ani?
– Strângem ce se poate și tragem autostrada repede peste.
– Mutăm cu grijă totul lângă și facem un super-muzeu. Reconstruim totul așa cum era și aducem milioane de turiști așa cum fac grecii.
– Deviem autostrada chiar cu riscul de a întârzia cu încă vreo jumătate de an și o cheltuială suplimentară de milioane de euro. Facem totul ca la carte cu respect pentru istorie.

Aștept propunerile și ideile tale. Eu mă întorc pe șantier la prietenii mei, scheleții.

Ultimele articole

Articole recomandate

21 Comments

  1. Deviem autostrada chiar cu riscul de a întârzia cu încă vreo jumătate de an și o cheltuială suplimentară de milioane de euro. Facem totul ca la carte cu respect pentru istorie.
    Istoria noastra merita

  2. varianta: Deviem autostrada chiar cu riscul de a întârzia cu încă vreo jumătate de an și o cheltuială suplimentară de milioane de euro. Facem totul ca la carte cu respect pentru istorie.

    Avem tot timpul din lume sa facem autostrazi si pana atunci le intindem o mana de ajutor pt a iesi din criza grecilor si bulgarilor pe timp de vara.

    Acum serios, precedentul de la mihailesti, n-ar trebui repetat si viteza n-ar trebui sa constituie un motiv pentru a nu invata din greselile istoriei … plangand neputinciosi ca se repeta fatidic …

    Intrebarea fireasca e: vor intelege romanii ? romanul mediu cati bani mai da pe altceva decat bani si/sau distractie?

    Am putea avea de pe acum mintea cea de pe urma ?

    Pentru cateva luni de intarziere riscam sa pierdem sute de ani …

    Pentru cateva milioane in plus, care oricum le-ar fura cineva altfel, ca noua tot nu ne pasa, ne punem si cenusa in cap?

    Parca era o vorba: Orzul pe gaste ;)

    Cine tine mortis sa-i imbogateasca in continuare pe investitorii „galanti” de pe litoralul autohton, poate ajunge ca si pana acum cu masina (eventual detur bulgaria), sau cu trenul care cica ar merge mai repede in vara asta …

  3. – Mutăm cu grijă totul lângă și facem un super-muzeu. Reconstruim totul așa cum era și aducem milioane de turiști așa cum fac grecii.

    Asta e varianta cea mai fericita si mai eficienta.

  4. Să Facem Tot ce ne stă în putinţă şi în neputinţă pentru a salva istoria noastră, a neamului românesc, pentru a renaşte, iată, din propria cenuşă. Sunt unii (şi-s puternici), care vor să ne autorenegăm…şi nu suntem departe de-a o face. Acolo în morminte suntem Noi, sunt Părinţii noştri, sunt bunicii noştri, sunt străbunicii şi stră-străbunicii noştri…, cum să trecem cu „tancul” peste Ei..!…ca să ne simţim noi bine. Istoria ne-nvaţă că greşelile se plătesc, iar datoria noastră este să nu le repetăm, pentru că avem copii şi nu ne vor ierta. Să ne-ntrebăm, să judecăm,… Noi suntem Ei…!

  5. sa facem ce am facut si pana acum. adica mai nimic!
    cate locuri „istorice”, stau in ruina in momentul asta, nimeni nu se mai intereseaza de ele, n-au mai fost restaurate de pe vremea lui nea nicu? cam 90%
    si cate locuri sunt facute ca la carte cu respect pentru istorie. le numeri pe degetele de la 2 maini.

  6. Din informatiile mele aceste descoperiri se puteau face cind s-a definitivat pe hartie traseul A2 iar santinerul nici nu incepuse. Fie vorba intre noi treseul s-a stabilit in functie de cine si cum are paminturile prin zona nu pentru ca ar fi un traseu optimizat, asadar se cunoastea cu mult timp pe unde va trece A2 inainte de a se baga lopata in pamint.

    Cei de la Muzeu au scanere si se putea lua la pas traseul pentru a spune unde este nevoie sa se face devieri in cazul in care ei gaseau ceva si apoi in limita fondurilor si a timpului urmau sa cerceteze in amanut ce a vazut scanerul.

    Dar cum noi traim in romania (cu r mic) si doar unii sint privilegiati ai sortii ne meritam soarta. Iar scuza ca nu mai este timp nu tine pentru ca din ce imi aduc eu aminte partea Cernavoda Constanta trebuia sa fie gata COMPLET in aceasta perioada si Geroge iti garantez ca nici in vara anului viitor nu va fi gata.

    Iar cind aud ca la vara se va circula pe 20 km de autostrada imi vine sa rid, am ajuns sa inauguram A uri din centimetru in centimetru, voi ati vazut-o in Germania pe Angela ca se lauda cind termina o autostrada de 4 benzi pe sens ?

    Acum ne cramponam ca nu putem devia traseul cu 500 de metri pentru ca nu mai este timp si ca daca arheologii nu isi termina treaba vin buldozerele peste ei.

    Sa nu uitam ca muzeul trebuie sa dea descarcarea arheologica si fara ea daca se continua este caz penal, restul sint povesti.

    Situatia este ca si cum politicienii ar vrea sa faca o autostrada de coasta intre Constanta si Delta si cind ar ajunge la Histria unde doar 20-30 % este cercetat ar spune `fratilor este prea tirziu acum nu avem ce face turnam asfalt peste`.

  7. Domnilor, cu tot respectul şi toată dragostea: – deschideţi ochii minţii şi încercaţi să vedeţi şi vă-ntrebaţi: Cine are interes ca o descoperire de o aşa importanţă să fie îngropată repede la loc…? Oare este vorba despre ignoranţa şi dezinteresul politicienilor, despre devierea traseului, despre asfalt cu trei sau patru benzi, despre termene limită, despre îmbogăţirea investitorilor, etc.? Sau este vorba despre istorie, despre identitatea noastră. Am încercat şi ieri cumva să mă exprim în acest sens şi azi vă-ntreb: cine hotărăşte ce este mai important pentru români, ce este mai important pentru România…? Sigur, autostrada are şi ea importanţa ei, dar în comparaţie cu ce…?? Cine dictează ce trebuie făcut cu trecutul, prezentul şi viitorul românilor şi al României…?

  8. O sa procedeze in asa fel incat sa fie cat mai scump, prost facut si sa dureze cat mai mult. Credeam ca asta se stie deja.
    Sincer, acum, chiar crezi ca se va mai construi vreo autostrada in adevaratul sens al cuvantului in tara asta cata vreme nu dispar nenorocitii astia care sunt la putere de 20 de ani ?

  9. B. Mutăm cu grijă totul lângă și facem un super-muzeu. Reconstruim totul așa cum era și aducem milioane de turiști așa cum fac grecii.

    Autostrazi ca in cealalta parte a Europei vor avea nevoie de mult prea multe €​-uri (Din pacate…)

    Si noi cand o sa avem sloganu` WE CAN?

  10. Salut George. Bună întrebare… Mă bucur că eşti cu noi… Răspunsul pe care îl aştepţi este dat deja, el se află în rândurile scrise de mine anterior. Stă în întrebări (retorice sau punctuale), dar el este acolo,… în putinţa şi neputinţa noastră, în dragostea cu care am fost înzestraţi, în capacitatea noastră de a percepe şi de a simţi o situaţie aşa cum este ea de fapt şi nu deturnată, răsturnată şi schimonosită aşa cum doresc alţii să pară. Răspunsul la întrebarea ta se află în fiecare dintre noi, mai cu seamă într-un om cu valoarea şi pregătirea ta (iertată-mi fie lauda), şi asta pentru că tu eşti promotorul acestui subiect de mare interes şi trăire pentru neamul românesc. (ai şi o altă responsabilitate de-altfel). Aş mai spune,… dar soluţia nu stă în ce spun eu, ci în judecata, percepţia, trăirea şi sentimentul fiecăruia dintre noi în relaţia cu el însuşi şi ţara lui – Măicuţa lui.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.