#casabuhnici – Plăcile extreme de tip gips-carton

Îți spuneam puțin mai demult că voi rămâne fără bani. Nu a fost vina nimănui, nu am calculat greșit nimic, ba chiar am avut o marjă de eroare semnificativă pentru orice buget. Pur și simplu am ridicat standardul de casă pasivă până când am ajuns la nivelul premium. Încă nu este certificată, însă sunt sigur că va fi în curând. Am fost motivat să fac acest lucru tocmai pentru că am descoperit pe parcursul construcției materiale mai eficiente și mai bune, dar și mai scumpe. Și am decis că merită investiția în ele.

Asta înseamnă că nici pereții din baie nu puteau fi mai prejos.  Așadar, Siniat a venit cu propunerea tehnică de a realiza băile cu cea mai bună placă de gips pentru această întrebuințare, placa AquaBoard. Aceasta este o placă din gips super-aditivat împotriva apei și a mucegaiului. Gipsul este armat dispers cu multă fibră de sticlă iar apoi acoperit cu țesătură din fibră de sticlă. O recunoști ușor după culoarea galbenă a învelișului. Așadar, pe lângă plăcile de gips-carton verzi pe care le știe toată lumea că sunt pentru băi și bucătării, există și această placă galbenă. Sigur, este cu mult peste cerințele unei băi casnice unde umiditatea este intermitentă, dar am vrut ce este mai bun.

Placa AquaBoard se folosește pentru fațade (chiar și ventilate), pereți despărțitori la balcoane, placări și plafoane exterioare, sisteme interioare cu umiditate severă și extremă (spălătorii auto, piscine, zonă de dușuri, etc.). Chiar și în sisteme cu rezistentă la foc de până la 180 de minute. Cred că este suficient de bună pentru băile din #casabuhnici dar, pentru că eu nu cred până nu văd, am decis să o testăm! Am luat două plăci, una de tip AquaBoard, cealaltă normală. Le-am cântărit, și apoi după jumătate de oră de stat în apă doar până la jumătate, placa normală a ”câștigat” în greutate vreo 25%, semn că a absorbit serios apă, iar cea extremă nu a absorbit nimic. 

Pentru sistemele interioare, așa cum este baia noastră, atât rosturile cât și placa se tratează cu pastă hidrofobă specială, numită PregyWab Readymix. Este o pastă deja preparată, cu lucrabilitate crescută, tocmai pentru a nu permite nici îmbinărilor să absoarbă apă.

Peretele despartitor din baia de la parter este de tip separativ legat. Adică sunt două rânduri de profile, unul lângă altul, legate cu ștraif continuu. Placarea este dublă, însemnând că se pun două rânduri de plăci, pentru izolare acustică crescută.  Am optat pentru acest tip de perete tocmai pentru a acoperi zgomotul instalațiilor care trec prin perete. pe românește, să nu se audă aproape deloc atunci când tragi apa la baie.

Cam așa arată un perete despărțitor făcut cu AquaBoard, al nostru este de două ori mai complex din cauza instalațiilor din interior.

Daca vrei să o folosești afară, uite ceva detaliile tehnice care te-ar putea interesa:

Pentru sistemele exterioare rosturile și suprafața se tratează cu masă de șpaclu și fibră de sticlă. Plăcile se montează fără rost pentru că învelișul împiedică absorbția de apă, deci și dilatarea. Se taie cu cutter-ul la fel ca orice placă de gips-carton. Este foarte ușor de folosit în sisteme de fațadă pentru că are o greutate mică de doar 10,8 kg/mp.

Ultimele articole

Articole recomandate

2 Comments

  1. Salut George, inca odata felicitari pentru proiect, organizare si rezulatate. Referitor la energia solara, panourile fotovoltaice, de ce nu astepti lansarea promisa de tesla, a acoperisului solar, tesla roof?Sunt sigur ca esti informat, sunt curios de o parere a ta. Ar suna ciudat daca ti-as spune ca odata ce am auzit de aceasta tehnologie de la Tesla, din dorinta de a fi eficient, am anulat inceperea casei mele pentru anul viitor sa pot utiliza acest acoperis solar? In cazul tau cel mai probabil ai putea sa mai adaugi un acoperis peste cel existent, iar pretul se anunta a fi…mic, foarte mic. Respect!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.