#casabuhnici – Ep. 9 VLOG Așa se fac pereții

Dacă ați urmărit serialul #casabuhnici până acum, probabil vă întrebați care este următorul pas, nu? V-am arătat deja proiectul grădina, proiectul 3D al casei, ba chiar am ținut și puțină teorie legată de finanțe. Acum suntem aproape gata să începem construcția. Cei care mă citesc de ceva vreme probabil că știu că nu îmi place să mă lungesc prea mult cu nici un proiect, și, din această prespectivă, construcția #caseibuhnici va avea loc în cel mai scurt timp posibil.

Pe Marius Șoflete îl știți deja dintr-un material anterior. El a făcut timp de șase luni măsurătorile iar acum, în șase ore toți pereții vor fi asamblați și debitați. Este un timp record, știu, pentru că am ales să construiesc casa din CLT (Cross Laminated Timber). Acesta este un sandviș de scânduri, foarte bine închegat și tăiat perfect la dimensiunile necesare, care, din nefericire, deocamdată nu se fac la noi. Sperăm la o fabrică de acest gen în doi ani. Așa spun românii de la Silvania Internațional, care m-au pus în legătură cu Hasslacher Norica Timber, fabrica din Austria care face și panourile pentru mine.

A fost destul de greu să îi conving să îmi ia comanda, însă sunt sigur că a meritat. Nu este ieftin, asta sunt de acord, însă este foarte ecologic și economic. Am mai multă încredere în lemn decât în orice tip de beton, bca sau orice alt material folosit în prezent pentru case. CLT-ul se va dovedi cel mai eficient din punct de vedere energetic și sunt sigur că peste maximum cinci ani, cei care veți analiza această opțiune îmi veți da dreptate. De ce cred asta? Toate argumentele într-un material care vine în scurt timp direct de la echipa de ingineri care m-au convins.

Deocamdată vă invit în fabrica din Austria cu 2 vlog-uri. În primul aveți tot procesul prin care trece lemnul de la scândură la perete gata de instalat în casă. Faceți cunoștință și cu echipa care încheagă pereții într-un proiect realizabil în timp record.

În al doilea clip, vedeți procesul de construcție a grinzilor și o discuție foarte interesantă despre viitorul unei fabrici de CLT de la noi din România împreună cu Mihai Palagi de la Silvania Internațional, omul cheie în această colaborare cu austriecii și căruia trebuie să îi mulțumesc.

Lemnul a fost comandat cu sprijinul Silvania Internațional, cărora le mulțumesc.

Ultimele articole

Articole recomandate

191 Comments

  1. …daca memoria nu ma insala , am lucrat cu Soflete la asamblarea/amplasarea refugiului montan Caltun ( m-tii Fagarasului )… urmaresc evolutia constructiei si iti urez bafta si spor la lucru…

  2. Eu sunt din Bistrita, nu stiu cat ai fregventat partea asta dar e o fabrica putin mai mica care fac si lucreaza cu lemn stratificat, materiale din lemn stratificat, e destul de moderna si cred ca are tot un sef din Austria. (localitatea este Cosbuc la periferie, are si transport direct feroviar). Merita sa dai o privire, poate pe viitor!

  3. Salut,
    Ai zis de o gramada de bani. Cat anume costa? adica compartiv cu constructia clasica cu caramida, de cate ori e mai schump/ieftin?
    Eu sunt un pic mai in urma fata de tine, la inceputul anului mi-am luat terenul, la anul poate ma apuc si eu de construit, asa ca informatiile tale sunt binevenite.
    Nu ai spus nimic daca lemnul este nu tratat ignifug, izolarea fonica, daca este pretabil pentru casa cu etaj.

  4. Crezi ca la finalul constructiei ai putea sa faci public bugetul necesar pentru constuirea casei? Daca se poate si pe categorii „la rosu”, la cheie si complet mobilata.

  5. Foarte fain!
    Am o mica nedumerire: cum e cu tratarea lemnului? il trateaza din fabrica? la montaj trebuiesc aplicate ceva tratamente speciale ori la intervale de timp dupa finalizarea constructiei?
    Si o intrebare de la nevasta: cum faci cu tablourile daca le tot schimbi? desi aici pb cred ca se rezolva cu un panou de rigips
    Sau cu agatatul mobilei pe care vrei sa o schimbi dupa 5 ani? Cum afecteaza rezistenta sau cum poti umple golurile lasate?
    Multumesc si mult succes!
    Ionut

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.