Suntem generația care trăiește în orașe construite prost și visează la o casă nouă în suburbii. Momentul deciziei este pentru cei mai mulți apariția primului copil.
Un banc prost spune că habar nu ai cât poți duce până nu apare primul copil. E valabil și pentru al doilea, am auzit. Adevărata limită cred că este însă construcția unei case. După sute, mii de ore de căutat la picior și puricat noapte de noapte miile de oferte mi-am dat seama că nu am decât trei opțiuni: ceva nou dar de slabă calitate, chiar prost construit, ceva vechi ori o casă nouă, gândită de la zero.
Prin experiența dobândită ca jurnalist de investigație, apoi corespondent specializat în tehnologie și vlogger auto și tech, am început acum trei ani o cercetare serioasă pentru viitoarea casă a familiei mele. Am descoperit astfel o bogăție de tehnologii moderne pe care le consider necesare unei case moderne dar ancorată în tradițional. Bucuria cea mai mare a fost când am descoperit în România specialiști capabili să ne dea idei noi și să ne ajute să le punem în operă într-o casă adevărată, un cămin pentru o familie. În perioada următoare îi veți cunoaște pe toți la bine și la greu atunci când demarăm șantierul. Cine sunt?
Arhitectura casei este opera Ralucăi Munteanu și a echipei sale, colaboratori arhitectură: arh. Adriana Caraza, arh. Ruxandra Sacaliș, arh. Sandra Sonei.
Marius este cel mai spectaculos inginer structurist pe care l-am găsit în România. Numele lui este legat de primele case pasive din România, este implicat în proiecte premiate precum Prispa ori Refugiul Călțun. A proiectat structura #casabuhnici integral din lemn. Când nu este pe șantier, ține cursuri cu arhitecți și studenți sau inventează proceduri care să facă șantierul casei o experiență specială pentru toți cei implicați. Tot el m-a sfătuit despre cum să verific terenul înainte de cumpărare.
Acasă la EFdeN am decis că nu voi face o casă ’’clasică’’ ci una modernă care va reinventa tradiționalul. Vreau ca împreună cu Ana, Nicoleta, Claudiu sau Cătălin să educăm generația noastră în a alege soluțiile sustenabile pentru viitor. Aducem în #casabuhnici toată bogăția de cunoaștere din Casa EFdeN, premiată la Solar Decathlon. Instalațiile ultramoderne dar ‘’invizibile’’ vor susține un cămin confortabil căruia tot ei îi dau culoare și textură prin amenajarea interiorului.
Pe blog am început deja povestea casei pe care o poți urmări din secțiunea dedicată #casabuhnici.
Ce vei afla de acum înainte? Tot ce suntem în stare să pozăm, filmăm și scriem despre casă.
Cum va fi casa?
smart – controlabilă de la distanță și cu inovații de ultimă oră de la izolația din fundație până la automatizări care nu se văd dar funcționează inteligent
eficientă energetic – printr-o proiectare minuțioasă am reușit să reducem consumurile la minim prin limitarea punților termice și folosirea strategiilor pasive, realizând astfel o locuință fără facturi lunare.
construită cu materiale cât mai sustenabile – echipamentele și materialele au o energie înglobată mică și sunt prietenoase cu mediul; am introdus inclusiv materiale reciclate din vechi case săsești.
sigură – structura din CLT nu este doar mai solidă decât una din blocuri ceramice și stâlpi de beton ci și mult mai eficientă la toate capitolele.
confortabilă – am reușit să asigurăm toți parametrii de confort interior, de la temperatură și umiditate, la nivelul de oxigen, CO2, iluminat natural.
automatizată – sistemul inteligent de automatizare îți permite să controlezi și să monitorizezi casa de la distanță, fie că ești plecat în concediu și la întoarcere vrei să ai confortul optim, fie că vrei să știi în fiecare secundă consumul sau producția casei.
Până săpăm efectiv am pregătit o variantă virtuală pe care să o navigăm ca într-un joc. De îndată ce e prezentabilă, o scoatem în față ca să o vedeți. Totul va fi la vedere și vei avea ocazia să critici, să faci recomandări ori să ne încurajezi dacă merităm. Până atunci, iată încă două randări cu alte două unghiuri. Să curgă întrebările!
Salut george as avea si eu intrebarea care este costul casei la alb o suma cu aproximatie multumesc anticipat !!
Nu pot estima încă, îți spun după ce pun și izolația și acoperișul.
Salut
Am si eu o curiozitate
De ce nu o invelesti cu tigla ?
Sigur ai fost plecat prin vest unde acolo majoritatea caselor sunt invelite cu tigla,sigur iti puteai permite aceasta invelitoare
Care a fost motivul?
Referitor la panourile solare pentru energie electrica
Ai accesat subventia de la stat?
Din cate stiu ca persoana fizica nu poti baga energia produsa in sistem si trebuie imagazinata in acumulatori
Acumulatorii sunt f.scumpi si trebuiesc inlocuiti dupa un anumit timp
Care este afacerea,dupa cat timp se face amortizarea?
Salut, imi poti spune te rog cine se ocupa de proiectul VR interactiv si cum ii pot contacta? Ms
de la ce producator ai ales pompa de caldura ? nu-mi zi de vailant sau viessman, am sa fiu dezamagit
Salut , o sugestie , cu toate ca e cam tarziu , dar totusi se poate face acum sau cand veti simti nevoia .
In partea de sus a living-ului se poate face inca o camera cu podea de sticla mata , pentru a se folosi la maxim spatiul living-ului . Iar ca sa fie si mai interesanta camera speciala din sticla , se poate face un ACVARIU DIN PODEAUA CAMEREI SUSPENDATE . Asa acvariu se va vedea in partea de sus a living-ului .
Daca nu am fost prea explicit , va pot face in Photoshop o demonstratie .
Succes !
Salut George !
Ma numesc Tavi și îți scriu din Spania.Am văzut ultimul filmuleț postat pe YouTube(care, dealtfel, nu-l găsesc aici pe pagina ta).Referitor la reteaua electrică și energia electrica de care ai nevoie, simt nevoia unor comentarii.Ținând cont că io din 2006 m-am specializat în „energi verzi”,pot să-ți spun ca „stând pe apă în două bărci, ai mari șanse să te uzi la chiloți”…Adică : dacă ai investit 10.000 de euro în sistemul fotovoltaic și tu folosești curent de la „Renel” , înseamna că instalația fotivoltaică ai cumpărat-o „de aspect”. Repet : montez instalatii d’astea din 2006 și majoritatea în case izolate( în câmp). Pentru mine( în situația ta), sursa secundară de energie electrică trebuie să fie „Renelul”, ori cum l-o fi chemând acuma.Cum să-ți cumperi sistem autonom generator de electricitate și să plătești(să te bazezi în primul rând pe…)factura la compania electrică ??? Orice panou fotovoltaic profi are o garantie de cel puțin 20 de ani după care scade randamentul un 10% cu fiecare an adăugat de vechime.Cele mai mari costuri le ai la baterii(direct proporțional cu capacitatea de acumulare),dar, la tine n-ai nevoie de capacitate mare în baterii.Așa că io, îți recomand să ” tragi pe panouri” cât poți că-i gratis, ILIMITAT(adică fără contor) și …în final d’aia le-ai plătit.În altă ordine de idei, aluminiul în cablurile electrice are un singur motiv să inlocuiască cuprul.Faptul că e mai ieftin(vezi proprietățile electrice și conductibilitate metalelor) .Magneto-tremicele de care te întrebau pe chat, înlocuiesc siguranțele clasice(sunt mult mai scumpe si se pot rearma dacă „sar”.Sper să fi fost de folos …!
Salutare, baftă mare !!!
Buna
Va rog sa imi spuneti cat costa proiectul la un arhitect ???
Multumesc
Depinde de proiect și de arhitect.
Buna ziua,
Cum as putea lua legatura cu Adriana pentru realizarea unui proiect de casa?
Multumesc mult si succes!!
salut George ce echipamente ai in rack-ul tau router ? switch nvr , nas, patch panel ?
Ce modele sunt cate porturi au ? Ce ai conectat in switch ? de la router .
Dispozitivul central Smart Home il ai de la Fibaro ? Alexa ? Orange ?
Multumesc.