A venit vremea să vorbim depre internet!

Internetul poate fi structurat în mai multe cicluri, cam odată la 15 ani are loc o nouă revoluție și o schimbare de paradigmă. Au trecut 30 de ani de când avem internet. Primii 15, din 1990 până în 2005 s-a pus accentul pe conectivitate. De orice fel. Internetul era folosit pentru web browsing, e-mail și transfer de date.

Următorii 15 ani, în care ne aflăm și acum, se axează pe viteza de internet, acea lățime de bandă. Principalul consumator de bandă este conținutul video. Al treilea și următorul ciclu de 15 ani, eu zic că vor fi doar 7, maximum 10, se axează pe calitatea serviciilor. Adică timpul de răspuns. Aici voiam să ajung. Gamerii știu de ce.

Latența este timpul de răspuns. Adică timpul în care un echipament, telefon de exemplu, care trimite o cerere către site-ul buhnici.ro să afișeze o pagină de review și până când primește răspunsul că există acea pagină și începe să o încarce.

Latența este cea mai importantă acum, în 2017 și în viitor, pentru ca echipamentele să comunice cât mai rapid și aproape orice tip de conexiune poate avea o latență optimă de 1 milisecundă. Mai puțin 4G-ul. Vine 5G, nu îmi fac probleme.

Latența este responsabilă pentru aproape orice întârziere la încărcarea conținutului de pe internet, adică la încărcarea unui site, vizionarea de filme și conținut online pe YouTube de exemplu, și nu numai.

Jocurile, au nevoie de un timp de răspuns mic, mai ales atunci când joci în echipă, conferințele video în care participanți iau o pauză de cel puțin câteva secunde după ce pun o întrebare sunt din nou foarte enervante.

La capitolul securitate, orice aplicație are nevoie de viteză pentru a trimite orice informație. Sistemele de SmartHome unde senzorii trebuie să comunice rapid sunt doar un exemplu. Mai intră în discuție acel IoT de care vorbește orice companie, Internet Of Things, unde orice dispozitiv, în teorie, are nevoie de conexiune la internet. În loc de două telefoane, și un laptop vei avea probabil 50 de senzori conectați în toată casa, fiecare, separat

Pe zona de automobile din nou, orice participant la trafic va putea comunica date pentru fluidizarea traficului, autobuzele pot comunica către stații sau către telefoanele viitorilor pasageri ora exactă în minute și secunde, în care vor ajunge în stație. Ca să nu mai stai în ploaie să îl aștepți. Poate vine, poate nu.

Am menționat în video un nume, Liberty Global.  Ca să înțelegi mai ușor despre ce vorbim, Liberty Global este concernul ce deține compania UPC la noi în țară și cei care au organizat un eveniment despre cele menționate mai sus.

Acum, UPC nu are cel mai rapid internet din țară, însă, vor avea cea mai bună rețea pentru că vin cu un concept deloc nou, însă aplicabil pentru mai mult de 20 de milioane de utilizatori din întreaga Europă. Deocamdată. Soluția lor pentru ca tu să ai internet oriunde gratis și securizat este să folosească toate routerele instalate la clienți ca hotspot-uri pentru multe din orașele mari.

Așadar, dacă ești client UPC, în curând, când treci prin fața geamului unui alt utilizator, telefonul tău se poate conecta automat la o rețea mai mică, separată de a acelui client, doar pentru internet. Practic router-ul tău de abonat UPC are două adrese de wireless. Una a ta, personală, și cealaltă accesibilă altor abonați. Sigur, viteza este limitată pentru ca tu să nu ai probleme cu internetul acasă.

Toate acestea se fac prin intermediul unei aplicații care se numește Connect App, dar momentan e disponibilă doar clienților din Elveția și Austria, fără costuri suplimentare. Va ajunge și la noi. Cu ajutorul ei clienții pot scana casa pentru a vedea unde este cel mai bun semnal de WiFi și își poziționa routerul în funcție de zonele ”moarte” pe care vor să le acopere cu semnal. Înafara casei, utilizatorii UPC de exemplu se pot conecta la peste 10 milioane de hotspot-uri din întreaga Europă, folosind desigur Routerele altor clienți, practic tu dai internet celor din fața casei tale, și ei la fel, dacă aveți același provider de internet, în cazul nostru UPC

Mai poți verifica direct în aplicație, traficul de date consumat, sau poți cumpăra pachete suplimentare dacă te apropii de limita abonamentului tău. Asistăm așadar la un model de conectare universală, unde nu mai contează la ce router sau antenă ești conectat, tu consumi doar traficul de date din pachetul tău.

 

Ultimele articole

Articole recomandate

42 Comments

  1. Super!! Esti cel mai tare!!! Ps m am inscris la giveawey tare as vrea sa castig cand ma gandesc ca nu am posibilitate sa il cumpar !! Te urmaresc din 2015 esti cel mai tare te apreciez foarte mult #buhnici!!!

  2. A fost un videoclip foarte folositor.Am dat Like și share și aștept sa văd cât mai multe review-uri la telefoane și multe alte gadgeturi.Big Like și multă bafta

  3. buna seara …stiam ca latimea de banda influenteaza viteza de net….cu cat este mai mare , cu atat primesti un download metropolitan mai mare ….faceam download prin odc si am cautat sa vad cum pot imbunatati viteza…. pe urma, am aflat ca multe alte lucruri pot imbunatati viteza de pe net : defragmentarea ( folosesc O&O defragment profesional) …tipul de procesor, viteza pe care lucreaza, sistemul de operare si actualizarile care le faci ….

    sincer , sunt un fan al rubricii dumneavoastra de la matinalul PRO TV …o consider foarta NECESARA, NICIDECUM UTILA , deoarece suntem multi din cei carora dezvoltarea tehnologiei ne-a luat-o inainte….si trebuie cineva sa ne indrume….si , mai ales, CINEVA CU BUNE INTENTII!

    MULT SUCCES !

  4. Eu am casa atat de inteligenta incat sunt nevoit sa ma uit pe youtube in 360p, deoarece am decat 60GB pe luna si eu si sora mea si doar asa o sa ne ajunga toata luna. Multumiri Orange pentru generoasa oferta de 60 gb/luna in 2017, pe cand celelalte companii ofera nelimitat de ani buni la un pret de 4 ori mai mic. Am vorbit si cu alte companii dar nu vor sa accepte sa mai bage inca o caseta de net pe strada mea (cealalta caseta fiind ocupata), cu toate ca au avut mai multe solicitari din aceasta zona iar ei inca refuza sa faca investitia. Si uite asa m-am pricopsit eu cu pacostea asta de Orange si 360p in 2017.

  5. Salut.
    George Buhnici, nu ai mentionat de hardware. Cu ce sa folosesti internetul de mare viteza daca nu ai device puternic. Problema e ca nu toata lumea se poate bucura de un device puternic precum: PC desktop, latop, smartphne, tv…
    In prezent am laptop, desktop, consola Xbox One si smartphone conectat la internet prin router wifi. Nu folosesc router wifi de la provider, e de ajuns cel personal. Stiai ca un router wifi dupa un anumit timp – termenul de garantie – ar trebui schimbat? Da, ar trebui schimbat, in timp isi pierde din perfomanta , nu conteaza marca.

  6. Salut, a sunat a reclama :D…mai sunt si alti furnizori…still mai bine, ai spus ca vorbesti de Internet si pana la urma ai vorbit de un „oarecare” furnizor nu conteza…pana la urma care crezi ca este o latenta acceptabila in ziua de azi?
    Culmea este ca tocmai furnizorul la care ai facut referire Cu tot Cu router-ul ala super , are probleme in privinta latentei/timp De raspuns..ai sa te convingi singur cand ai sa „legi” all the devices… Spor!
    Toate cele bune si spor la treaba!!!

  7. Ay, me!… Deocamdată nu au acces la Intenret decât laptop-ul meu, al soţiei, al tatălui, o staţie Windows de lucru, telefoanele noastre şi un miniserver… al casei pe care am nişte aplicaţii, un webserver, un DNS server şi chestii de acest gen. Sunt şi eu cu casa în construcţie şi… o să văd ce mai pot conecta :)

  8. Buna! Eu folosesc pentru a face casa inteligenta produsele de la broadlink. Am conectat : tv, ac,o aeroterma,luminile,chiar si poarta de la munca. Faci o treaba super

  9. Salut, George. Total de acord cu ce ai spus în video. Dar în timp ce vizionam materialul am început să îmi pun câteva întrebări aparent banale dar în același timp foarte importante privind viitorul internetului și nu doar. Dacă te uiți mai atent la lumea care ne înconjoară, atunci vei observa că din ce în ce mai multe lucruri care până acum se făceau manual de către om, acum se fac cu ajutorul roboților adică cu ajutorul tehnologiei dar în special cu ajutorul curentului electric. E totul ok până aici dar gândește-te ce s-ar întâmpla dacă, brusc, nu am mai beneficia de curent electric . Se poate întâmpla o catastrofă sau o situație limită în care această resursă foarte importantă să cedeze sau să fie ajutată să cedeze . Asta înseamnă că am deveni „paralizați”. Fiindcă din moment ce în aceste situații limită și de maximă importanță nu avem cea mai importantă resursă, curentul electric, atunci cum putem să comunicăm? Cum poate ajunge informația fără a avea o variantă alternativă de comunicare, la cei ce au nevoie de ea?

  10. Georgică, ești foarte tare, te ascult cu mare placere chiar daca nu inteleg eu tot ce spui :)). Ești un bun orator, menționez ca atunci când doresc sa cumpăr un gadget ma documentez în rewiv urile tale sa știu ce cumpăr cum ar fi, Mate 9,p 9 lite, chromecast, sunt achiziții făcute doar după ce te am urmărit. Îți urez multa bafta în tot cea ce faci și tot odată îți mulțumesc că ne ajuți sa facem alegerile potrivite. . P. S. Mulțumesc și celor care te ajuta în tot cea ce faci. Salutare Georgică.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.