De ce nu îmi mai cumpăr gadget-uri din SUA

Bine, mai există și mici excepții cu produsele pe care chiar nu le poți găsi la noi în prima jumătate de an după lansare. Dacă am ocazia le iau de acolo, cum am făcut cu Razer Phone.

Atunci când vine vorba însă de gadget-uri mai scumpe, cum sunt de exemplu laptop-urile Apple sau iPhone-urile pe care mulți speră să le cumpere la un preț semnificativ mai mic ca în România, situația nu este chiar așa de roz. Dacă nu ai ”o pilă” la magazinul respectiv, adică vreo reducere serioasă de angajat serios, de la un prieten, chiar nu merită. Afirmația este valabilă și pentru camere foto, HDD-uri, SSD-uri sau alte componente ori PC-uri.

Mi-a venit ideea să vorbesc despre asta după ce am cutreierat cel mai mare magazin Apple din San Francisco. Și probabil din Statele Unite. Este imens, o clădire cu uși de cel puțin zece metri, un spațiu complet deschis și mii de produse Apple și ale partenerilor. Nu prea există ceva la care să ți se spună că nu e pe stoc. Așadar, de ce nu merită?

Prețul nu este mai mic

Majoritatea statelor din SUA au ceva ce se numește Sales Tax, un fel de TVA local care se aplică la orice. Pentru un iPhone de 649 dolari mai adaugi 8.5%, adică vreo 55 de dolari, și ajungi imediat la 705 dolari. Acei dolari îi plătești ori cu cardul unde există comision, ori cash dacă ai schimbat bani în țară, și aceia cu un mic comision de la cursul valutar.

Garanția nu este valabilă

Probabil că știi asta deja. Garanția Internațională este un mic mit atunci când vine vorba de electronice. Este limitată de obicei la același continent și sigur nu funcționează din Statele Unite în Europa sau invers. Doar dacă plătești mult pentru acest privilegiu, adică un fel de asigurare. În plus, în SUA garanția pentru multe produse este de doar un an. În Europa de doi sau chiar trei ani.

Incompatibilitatea

Fie că vorbim despre standarde de filmare pentru camere video sau foto, benzi de GSM pentru telefoanele mobile, ori frecvențe pentru routere, nu merg așa cum trebuie când treci oceanul cu ele. Cel puțin routerele sau orice echipament de rețelistică cumpărat din Statele Unite vor avea mari probleme de funcționare la noi în țară. Și apoi mai vin mic chichițe precum ștecherul ce are nevoie de adaptor, sau poate chiar alimentatorul care în SUA funcționează de regulă la 110V. Asta s-a mai rezolvat în ultima vreme de când majoritatea alimentatoarelor funcționează și la 220V, dacă nu uiți să comuți butonul manual.

Ultimele articole

Articole recomandate

24 Comments

  1. serios? si atunci iti convine sa cumperi de isytle? vreau sa cumpar un imac 27′ 2019 full config, iar la salbaticii astia este cu 500 de euro mai scump decat la orice aplle store online din europa. normal ca voi cumpara de afara decat sa le fac cadou 500 de euro pentrucnimic din care statului 19%….

  2. Pentru un Macbook pro de 15 cu configuratie decenta, 32 de giga rami si ssd de 1 terra, diferenta este de 10.000 de lei. Da, adica aproape 2500 dolari. Despre ce vorbim noi aici?
    Va rog sa comparati preturile si va veti lamuri.

  3. Un macbook pro 16″ cu i9 si 64 gigei de ram in sua e $3400. In romanistan, dam $4700 pe un macbook pro de 16″ cu i9 si 16 gigei de ram. Pentru ce dam banii astia? ca nu mi se pare ca e mai frumos pe strada la noi?

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.