Aceasta este rețeaua din #casabuhnici

Având în vedere câți senzori, camere, sisteme de automatizare, ecrane și sisteme de sunet am instalat în casă am ajuns la o concluzie importantă: nu voi face rabat la rețeaua internă. Am ales așadar soluția optimă pentru a conecta tot ce se poate în rețea, cablat. Motivul este simplu, wireless-ul nu este 100% fiabil.

Din acest motiv am peste un kilometru de cablu cat 7 prin toată casa, inclusiv pentru sistmul de boxe. Da, chiar și sunetul poate fi transmis prin rețea, fără întârziere și la calitate optimă.

Așadar, echipamentele pe care le voi folosi și care sunt deja instalate în casă sunt un router deștept, două switch-uri cu management, acces point-uri interne și access point-uri externe. Da, vreau unul și afară pentru viitoarea mașină electrică și pentru update-urile de software ale acesteia. Sau poate doar pentru momentul în care stau în curte pe șezlong și citesc o carte.

În acest moment infrastructura este suficient de bine gândită încât pot muta toată activitatea de la studio în cel mai scurt timp. Știu că nu se va întâmpla asta, vreau să ajung acasă și să mă relaxez în puținul timp care îmi mai rămâne în fiecare zi.

Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.

Încă un lucru, am observat că unii se plâng că videoclipurile noastre se văd sacadat, mai ales de când am trecut la 4K 60fps. Ne pare rău, dar cel mai probabil este conexiunea de internet sau computerul de pe care vă uitați. Încercați să treceți clipul la 1080p 60fps și lăsați-mi un comentariu dacă se mai întâmplă acest lucru.

Ultimele articole

Articole recomandate

85 Comments

    • Tu nu ai un router wireless în casă? Toată lumea are și încă suntem întregi la cap, sper :) Lăsând gluma la o parte, nu, nu mă afectează, nu sunt echipamente industriale de pus pe stâlpi afară ci pentru casă.

  1. Pt 4k 60fps, trebuie sa ai un minim i5 de generatie ceva mai noua ca sa te poti uita pe youtube. Eu am pe laptop un i5 mai vechi si cam scartaie cand vine vorba de 4k .

    Eu personal as fi mers pe solutiile de la Ubiquiti Networks, au echipamente de business class si nu sunt foarte scumpe. Am un UniFi AC AP Router acasa, wireless 2.4 / 5ghz cu protocoale b/g/n/ac si roaming nativ (daca ai mai multe routere, poti pastra acelasi ssid si echipamentul conectat stie sa treaca singur de la un router la altul). Bineinteles, mai exista si solutii wi-fi si routing de la Cisco, tot enterprise dar sunt ceva mai piperate la pret.

    Stau la etajul 7 si in fata blocului am semnal pe telefon 3/5 pe 5ghz :) Iar routerul nu are antena externa, este ca o farfurie mica . (vorbesc de ubiquiti)

    Daca nu cumva le-ai luat gratis pt ca ai fost sponsorizat de d-link, nu prea merita banii.

  2. Cateva comentarii (ce mi-au ramas in minte ca ar fi fost mult mai multe de zis):
    – Telnet si SSH sunt doua protocoale diferite ce urmaresc acelasi lucru – conexiune remote la linia de comanda a unui echipament. Unul este nesecurizat (Telnet), celalalt cripteaza datele pe fir (SecureSHell)
    – AP dual-band concurrent – insemana ca are doua module radio, cate unul pentru fiecare frecventa (2.4 respectiv 5 GHz), ce pot merge concurent – clientii mai slabi merg pe 2.4GHz, ai mai capabili merg in 5 (poate chiar face AP-ul stirring prin care un device capabil este mutat automat in 5GHz)
    – firele de care vorbea Radu sunt doar niste cabluri coaxiale de legatura intre modemul radio si antenele – chestiile alea mici metalice cu forme mai ciudate
    – switch-urile nu au firewall (sunt unele mai destepte care pot face deep packet inspection dar nu e acelasi lucru)
    – mare atentie la switch-ul cu PoE – ce ai cumparat tu este varianta 1510-28P care suporta PoE si PoE+ (15 si 30W) dar care ofera un buget maxim pentru alimentare PoE de 193W. Nu stiu cate camere/AP-uri, ce consum reclama fiecare etc insa ar fi trebuit sa calculezi inainte de alege modelul de switch. Tot din familia asta exista si varianta 28XMP ce putea face PoE (15W) pe toate cele 24 porturi de cupru (buget PoE de 370W)
    – fiind switch-uri din aceeasi famile poti stack-a ambele switch-uri folosind cabluri DAC de 10Gbps. Ai avea avantajul ca poti face trafic intre cele doua switch-uri pe interfetele astea de mare viteza, ai management dintr-o singura interfata web.
    – pentru device-urile ce au nevoie numai de conexiune internet, fara a avea motiv sa comunice intre ele, poti folosi un feature ce se numeste „private vlan” – daca-mi aduc bine aminte 1510-le face asa ceva.

  3. Salut George,
    in primul rand felicitari pentru casa, foarte multe (cam toate) din solutiile adoptate de tine le-as alege si eu daca mi-as construi o casa de la zero.
    Sunt curios ce provideri de internet ai ales si ce tip de abonament. Te intreb asta deoarece zilele astea m-am lovit de o situatie la RDS-RCS, problema ce mi-a reamintit de ce am fost doar pentru o scurta perioada, mai putin de 24 de ore, client RDS-RCS.
    Cand ai o problema cu internetul de la acest furnizor cu un abonament de utilizator casnic, nu business, daca suni la suport invariabil ei iti cer sa testezi functionalitatea retelei pe direct, adica sa conectezi un laptop la cablul de retea care de obicei sta in router/switch. In anul 2017 asta mi se pare o tampenie iesita din comun sa ceri cuiva sa se conecteze direct cu un laptop la cablul de retea altfel sa nu poti trimite echipa de interventie. Cu ceva ani in urma cand am renovat casa nu am luat acest aspect in calcul asa ca mini rack-ul meu e deasupra unui dulap la intrarea in casa iar sa ajung cu un laptop la el trebuie sa stau cocotat pe o scara. Vazand atatea echipamente m-am gandit sa te intreb daca te-ai lovit vreodata de problema asta si cum ai rezolvat-o.
    Pentru ca sunt un „prajit” Apple dupa mai multe incercari necastigatoare eu am ales un Apple Airport cu un Apple Airport Express, conectat wireless la cel principal, ca repetor la etaj (si voi mai pune unul in pod cand il prind la reducere) si pot sa-ti spun ca la o locuinta cu un etaj si 60 m2 pe nivel merge foarte bine, pur si simplu nu stiu ca o am, doar stiu ca functioneaza. Routerul primit de la UPC l-am desfiintat, functioneaza in mod modem, pe wireless e jale. Am ales Apple Airport in primul rand deoarece indiferent daca mergea pe 2.4 sau 5 folosea acelasi SSID si gestiona switch-ul intre retele singur iar la ora aia era cam singurul router care stia sa faca asta. Problema e ca Apple nu mai produce echipamente de retea dar pana vor deveni astea a mele depasite poate invata si altii sa le faca la fel de fiabile.
    In alta ordine de idei si eu mi-am tras cabluri prin pereti in toate camerele (inclusiv in bai) CAT5e, nu stiu daca exista CAT7 cand am facut ultima renovare, dar cam toate device-urile imi sunt conectate pe wireless. La un moment dat chiar am deconectat Apple TV-ul (gen 2) de la reteaua prin cablu, sacada cand transmiteam prin Airplay de pe Mac, si l-am conectat pe wireless deoarece am citit in specificatii ca e mai rapid pe wireless, specificatiile placii de retea pe wireless la Apple TV gen 2 sunt mai bune decat pe cablu si, intradevar, apoi n-a mai sacadat. Deci s-ar putea ca pana la urma sa ajungi sa le ai si tu conectate toate pe WiFi.
    Spor,
    Ionut

  4. „Concurrent” nu cred ca inseamna ce ati zis voi … inseamna ca suporta in acelasi timp transferul pe 2.4 GHZ si 5 GHZ. Iar un dispozitiv conectat la acest AP va avea viteza maxima (teoretica) de 867 mbps … dar niciodata 1200 mbps. Daca am gresit i-mi cer scuze! :)
    P.S.: In orice caz e plauzubil aceasta noua specificatie de PoE, care e capabil la viteze de 1 gbps in timp ce e transportat si curentul si semnalul. La vechile specificatii stiu ca acest lucru nu era posibil. Se foloseau 2 perechi pt. curent si 2 perechi pt. date (deci max. 100 mbps).
    Apropo … routerul stie PoE sau AP-urile vor fi alimentate cu alimentatoarele lor proprii?
    Numai bine!

  5. George te urmarim cu mult interes; pe când un live cu statia de incarcat masina electrica. Doresc si eu așa ceva in garaj, si sincer sa fiu nu am nici cea mai vaga idee care ar fi pașii de urmat. Mulțumesc anticipat.

  6. Frumos ce aveti acolo. Ales cu cap si cu bun simt. Imi permit sa ii dau un sfat lui Radu: folositi vlan-uri. O sa vedeti imediat diferenta si la performanta si la securitate.

  7. Servus !
    Se pare ca vei avea un NAS in retea! Daca nu am inteles gresit, as fi curios sa prezentati solutia NAS din casa Buhnici. Eu am un NAS (Linux) dar…din curiozitate. :)

    Toata stima George si toate cele bune.
    (Mishu)

  8. Salut, sunt D-link lideri de piata? Probabil pentru necunoscatori.
    Casa ta e superba, urmaresc constructia de la inceput, dar merita ceva mai bun.
    Personal din experienta as fi recomandat Unifi de la Ubnt. E cu mult peste tot ce face d-link.
    Sper sa iti mearga bine totul cu d-link, dar iti recomand sa da-i un ochi peste ce poate face unifi de la ubnt si vei vedea acolo solutie pro enterprise de wirelles, switch, routere si tot ce ai nevoie.
    Nu am nici o treaba cu ubnt (nu le fac reclama) doar sunt dezamagit de alegerea ta la ce lucruri minuntate ai facut la aceea casa.
    Bafta in continuare in tot ce faci si continua tot asa deoarece personal apreciez videourile pe care le postezi.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.