Categorie: General

YouTube este televizunea muzicală a momentului. Și ceva în plus. (P)

YouTube music (www.buhnici.ro)

Când eram eu prin liceu, muzica de la radio era slabă. Nici acum nu e mai bine. Așa că mâncam videoclipuri pe pâine de pe MTV și Atomic. Între timp am trecut pe VH1 că MTV se ocupă cu mame adolescente și… apropo, cu ce se mai ocupă? Sigur nu mai este pentru mine. Știu sigur că se ocupă cu ceva dar muzica bună pentru mine nu mai este acolo. Iar Atomic e un cuvânt necunoscut pentru generația Y.

Ne place sau nu, muzica noastră preferată nu mai este la televizor și sigur nu sunt posturile muzicale de vină. Trăim în epoca celor câteva sute de genuri diferite de la dubstep și brostep până la EDM trecând prin… manele. Exagerez desigur dar ați prins ideea. Nu mai suntem dispuși să stăm cuminți pe canapea și să ne așteptăm artistul preferat. Ne ducem direct după el acolo unde îl găsim. Nu la raftul cu discuri, că noi nu ne-am permis asta la vremea lor, ci pe internet. Unii plătesc pentru muzică la bucată, pentru acel mp3 sau FLAC pe care îl pun pe repeat. Alții plătesc abonament la un serviciu de muzică la cerere, alții caută pe YouTube.

Despre YouTube vorbim aici. Nu despre virale cu pisici, pentru că nu ele bat recorduri acolo ci muzica. Psy și Justin Bieber nu ar fi ajuns niciodată mega-staruri fără YouTube. Pentru mine, vedeta momentului e un român. Îl iubesc pe Grasu XXL dar eu nu l-am văzut încă (din păcate) live. Pe YouTube îl consider însă un superstar local și sunt fan.

Artistul are milioane de afișări și sute de mii de abonați care așteaptă fiecare lansare Okapi. Așa că era natural să își prezinte noul album și să îl promoveze aici. În plus, tot pe YouTube m-a convins că noul album nu e doar despre o muzică bună cu ”beat” occidental. Are și mesaj. Nu știu ce televiziune ar difuza un clip de 30 de minute dar un documentar care arată așa mă convinge încă o dată că un artist adevărat nu doar cântă pe muzică ci și încearcă să spună ceva.

Acest articol vine la rugămintea celor de la Vodafone care vor să vă povestesc despre YouTube și muzică fără limite. În câteva zile vor anunța ceva tocmai despre asta. Până atunci te provoc să îmi spui ce muzică atipică asculți tu pe YouTube. Ce artiști noi sau vechi mai mult sau mai puțin cunoscuți urmărești? Link-urile sunt încurajate.