Mașini din America – Pașii birocratici spre asfalt!

Screen Shot 2013-05-23 at 7.43.14 PM

A trecut moda maşinilor aduse din Germania, Belgia sau Olanda şi asta pentru că autoturismele aflate la vânzare la noi sunt cu 10-20% mai ieftine decât în ţara din care au fost aduse. Parcurg mii de kilometri doar cei care nu vor să audă de samsari şi alţi bişniţari care s-au îmbogăţit peste noapte cu ajutorul miliardelor de kilometri care au dispărut din bordul mașinilor.

Dacă nu vrei un autovehicul din ţară noastră, din terţe motive ce ţin tot de sinapsele vânzătorilor, să ştii că există şi alternative ieftine. Vorbim de piaţa din Marea Britanie, pe care câţiva români aparent cu origini bulgare, au ştiut s-o exploateze. Însă nu mulţi sunt cei care-şi doresc o maşină cu volanul pus pe partea greşită.

Rămâne un vis și uneori doar un mit frumos mașina din America. Uite un set de reguli minime când vrei să imporți una. Sper că mai ai chef de shopping auto după ce termini de citit…

1. Nou sau second hand?
Autovehiculele din SUA nu sunt decat second hand. Chiar dacă o cumperi nouă de acolo. Pentru asta trebuie sa aiba actele in original. (title/certificate of property, etc)

2. Taxe vamale
Mașina trebuie prezentată la Registrul Auto Român pentru constatatrea pentru vamă după care cu acea hârtie se calculează suma de plată s.a.m.d. Taxa vamală este de 10%.

3. Cum stabilim norma de poluare
Din nefericire autovehiculele din SUA nu sunt omologate pentru Comunitatea Europeană si (chiar daca exista unele identice dpdv caracteristici, dotari, etc in Europa) nu poate fi stabilita pe hârtie norma de poluare si valoarea de CO2. De aceea e obligatoriu testul dinamic, faza I tot la Registrul Auto. In prezent, la RAR, se poate face pt orice nivel de poluare reglementat. Foarte important: norma minima de poluare pe care trebuie sa o respecte este EURO 3. Ar mai fi de mentionat ca se accepta si test dinamic facut la alt laborator notificat (TUV, UTAC, VCA, KTI, etc).

4. Luminile
O problema mai este instalația de iluminare semnalizare adică lumini roșii pe spate, semalizarea spate pe același spot cu frâna, lipsa sistemului de reglare a farurilor, lipsa lămpii de ceata). Deocamdată aceste cerinte sunt suspendate.

5. Taxa auto
Dupa eliberarea CIV – Cartea de Identitate a Vehicului, ITP – Inspectia Tehnică Periodică și a certificatului de autenticitate te poți adresa fiscului – ANAF pentru calculul timbrului de mediu.

Ultimele articole

Articole recomandate

62 Comments

  1. Exista in Bucuresti un parc auto mare, unde baietii de acolo asta fac, inchiriaza containere pentru vapor si aduc masini la cere in special X6, ca de e facut in SUA. De acte se ocupau chiar ei.

  2. Daca aduci din USA o masina cu origine europeana (ex. Audi) cu certificat de provenienta europeana, toate costurile sunt mai mici decat pentru una similara din Europa, plus ca „americana” e mai dotata. Sa nu uitam ca se plateste si TVA la importurile din USA. De unde reiese ca e mai bine sa fie platite toate taxele in Germania :)

  3. @George Buhnici ,sunt si masini in SUA care au lampi portocali pentru semnalizare si cele de ceata. Cel care nu au, se va monta daca din constructie ai se permite, altfel se va lasa asa. Si se va folosi asa cum este.
    Da, vrem sa faci si un test si review cu o masina americana, daca se poate. :)

  4. Lucrez intr-o baza americana din europa unde colegii de munca au doar masini americane. In general minivanuri-uri de familie care sunt incredibil de rafinate (Honda, Nissan, etc.) dar sunt si oameni care au Mustang, Dodge si alte asemenea. E imposibil sa nu intorci capul dupa o masina sport americana si sa nu-ti sparga timpanele daca este calcata putin pe acceleratie.
    Cat despre preturile din state sunt clar mult mai mici la orice obiect (fizic).
    Exemplu:
    Toyota GT86 – Pret RO 32910 Euro
    Scion FR-S (sora geamana TOYOTA GT86) – Pret US 28180 USD (aprox. 21900 Euro). Deci automat ai 10 mii de euro in buzunar pentru: Sales tax in state care variaza cam intre 0-10% in functie de statul de unde se cumpara, transport pe vapor care nu e mai mult de 2000 „presupun”, si la sfarsit mai e omolagarea in RO.
    Eu personal cred ca mai ramai cu ceva bani in buzunar la sfarsit iar dupa………Ai un Scion, nu o Toyota cum au toti de langa tine. Pentru unii, exclusivitatea valoreaza mult.

  5. @George … sti cumva daca masinile hibride import US sunt scutite de taxa de mediu asa cum e cazul celor aduse din UE? Ma gandesc ca ar fi o super afacere pt o toyota/honda /lexus/accura cu system hibrid, chiar daca motorul e mare nu ar trebui sa fie poblema cu taxa…. cel putin dupa mintea mea.

  6. Ideea „cu aducerea masini din State” este foarte buna cand te intereseaza masinile de epoca sau pentru hibride, deoarece scapi( sau reduci semnificativ) cateva cheltuieli importante precum taxa de prima inmatriculare, impozitul anual si chiar asigurare si casco.

  7. @Mishu – te contrazic pe tema „masinile americanilor sunt minim cu 10 ani in urma dpdv al calitatii, performantei”. am condus multe mile pe drumurile americane, poate chiar mai multe decat in europa(in caz ca avis First iti spune ceva ;) ). ce avea in 2010 un taurus sho am gasit doar partial pe pasatul aparut in oct 2011. eu sunt fan de masini americane. daca compari consumul unui diesel european cu un benzinar v6/v8 american clar dieselul are consum mai mic. dar daca compari un benzinar v6/v8 european cu unu’ american ai fi surprins sa vezi ca la anumite modele benzinaru american sta mai bine la consum + ca merge cu benzina cu CO de 84 :D. ia baga benzina deasta intruna europeana… ce zici merge?

  8. In 1996 cand am facut eu scoala in codul rutier scria ca se accepta semnalizare alba sau portocalie pe fata si rosiesau portocalie pe spate.
    n-am mai verificat daca s-a schimbat intre timp dar cel putin din punctul asta de vedere nu trebuie schimbat nimic la instalatie.
    despre lumini de ceata si reglare lumini nu stiu…

  9. Aceleasi mituri cum ca masinile americane sunt de kkt. Nu le discut pe astea ca imi pierd timpul.
    Masina din america nu inseamna numai masinile alea de „kkt” ale lor, inseamna si masini europene si japoneze pe benzina la pret MULT mai mic decat oriunde in Europa. Poate merita efortul dar la masini scumpe care in Eu le gasesti de la 30.000 euro in sus.
    Rusii sunt mari fani ai masinilor din America dar la ei e alta politica fata de Europa, alte mentalitati, taxe mult mai mici.

  10. Ai uitat sa adaugi cei 24% TVA, care ridica pretu masinii dw nu-ti mai trebuie crede-ma ca stiu din propria experienta, am platit vama + TVA la o masina adusa din Elvetia 76.000 lei si la pretul ei de cumparare sa adaugi inca 35 % nu cred ca este o afacere ….

  11. Posesor de 5 masini US MADE: JEEP G.K, 300C, FORD MUSTANG GT, ETC. Masinile din US sunt rentabile numai daca ai un buget de 15-19K US altfel e o joaca. SI va si spun de ce sunt rentabile: un ford mustang GT in state face 16 K varianta Convertable. In ro acelasi model era 50.000 EUR in RO. Asa ca daca pui 2000 US transport + 1600 Vama+ 24% TVA din valoarea masinii tot nu ajungi la 50.000. Si daca esti un pic destept o lasi inscrisa pe State

  12. Fix la o Tesla Model S ma gindeam si eu sa aduc. Doar ca trebuie stat la rind sa cumperi una, e deja vinduta toata productia pe 2013, poate si pe 2014.

  13. @George…. la faza cu camaro ai mare dreptate dar ce ar fi sa cumparam noi mai bine masini din tara decat sa cumparam din alta parte si sa ne ajunga la final mai scumpa decat ar fi sa o cumparam de aici

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.