Mașini din America – Pașii birocratici spre asfalt!

Screen Shot 2013-05-23 at 7.43.14 PM

A trecut moda maşinilor aduse din Germania, Belgia sau Olanda şi asta pentru că autoturismele aflate la vânzare la noi sunt cu 10-20% mai ieftine decât în ţara din care au fost aduse. Parcurg mii de kilometri doar cei care nu vor să audă de samsari şi alţi bişniţari care s-au îmbogăţit peste noapte cu ajutorul miliardelor de kilometri care au dispărut din bordul mașinilor.

Dacă nu vrei un autovehicul din ţară noastră, din terţe motive ce ţin tot de sinapsele vânzătorilor, să ştii că există şi alternative ieftine. Vorbim de piaţa din Marea Britanie, pe care câţiva români aparent cu origini bulgare, au ştiut s-o exploateze. Însă nu mulţi sunt cei care-şi doresc o maşină cu volanul pus pe partea greşită.

Rămâne un vis și uneori doar un mit frumos mașina din America. Uite un set de reguli minime când vrei să imporți una. Sper că mai ai chef de shopping auto după ce termini de citit…

1. Nou sau second hand?
Autovehiculele din SUA nu sunt decat second hand. Chiar dacă o cumperi nouă de acolo. Pentru asta trebuie sa aiba actele in original. (title/certificate of property, etc)

2. Taxe vamale
Mașina trebuie prezentată la Registrul Auto Român pentru constatatrea pentru vamă după care cu acea hârtie se calculează suma de plată s.a.m.d. Taxa vamală este de 10%.

3. Cum stabilim norma de poluare
Din nefericire autovehiculele din SUA nu sunt omologate pentru Comunitatea Europeană si (chiar daca exista unele identice dpdv caracteristici, dotari, etc in Europa) nu poate fi stabilita pe hârtie norma de poluare si valoarea de CO2. De aceea e obligatoriu testul dinamic, faza I tot la Registrul Auto. In prezent, la RAR, se poate face pt orice nivel de poluare reglementat. Foarte important: norma minima de poluare pe care trebuie sa o respecte este EURO 3. Ar mai fi de mentionat ca se accepta si test dinamic facut la alt laborator notificat (TUV, UTAC, VCA, KTI, etc).

4. Luminile
O problema mai este instalația de iluminare semnalizare adică lumini roșii pe spate, semalizarea spate pe același spot cu frâna, lipsa sistemului de reglare a farurilor, lipsa lămpii de ceata). Deocamdată aceste cerinte sunt suspendate.

5. Taxa auto
Dupa eliberarea CIV – Cartea de Identitate a Vehicului, ITP – Inspectia Tehnică Periodică și a certificatului de autenticitate te poți adresa fiscului – ANAF pentru calculul timbrului de mediu.

Ultimele articole

Articole recomandate

62 Comments

  1. Ma atrag tehnologiile dezvoltate pentru Europa, mai ales EcoBoostul de 1L de la Ford o super minunatie si o bunaciune tehnologica dar sa spui ca masinile americane sunt de k*§ …, sunt profund dezamagit. Habar n-am ce se intamla aici! Sunt indignat? Nici nu mai stiu.
    Eu am fost mereu atras de Mustang GT sau GT V8, in general V8’s supercharged de pe supercars-urile americane. Un fel de rafinament pentru barbatii care au fost odata fierari sau se trag din fierari ori in ei a ramas ceva din seva care a curs odata prin otelariile de vremea lui Andrew Carnegie cu mult, multi ani inainte de Bobalna. la fel precum iubitorii de Harley’s care sunt legati de cineva care a manuit foarte bine otelul. Doamne, cum urca nivelul adrenalinei din momentul in care pornesti motorul, armonicele alea excitate la relanti apoi toata cursa pana la 8000 de ture, parca simti ca trebuie sa-ti dublezi cavitatea toracica pentru a rezista in fata presiunii pe care o simti cum iti patrude prin organism si refuleaza pana si prin toti porii capilari. Patima curata iar cand atingi performante de 355+ km/h dintr-un Shelby GT500 Super Snake…, e chiar notabil. Supercars, superskills. Daca nu ai plesnit inca o admisie de E39 realizand apoi mediocritatea modelelor europene nu vei intelege pe ce lume traiesti apoi iti vei dori o masina de oameni mari nu jucarie. Una peste alta, tinand cont si de preturile nesimtite la masinile sport europene as prefera oricand un Camaro sau Mustang in detrimentul oricarui M sau AMG plin de brizbrizuri. Un V8 va ramane mereu pur sange iar pretul in raport cu europenele e imbatabil si ai si masina de oameni mari nu jucarie de copii. Oamenii aia merita mai mult respect: Kenne Bell, Tom Nelson sau cei de la Roush… Ne auzim ca m-am lungit si cineva tre’ mai lucreze pe aici… noroc bun

  2. Salut! Ma bag si eu in vorba si spun: rusii au copiat ca si chinezii masinile altora. Iar dupa Razboi, cu toate ca pusesera cizma pe jumatate din Germanie, au copiat totusi masinile americane. Prietenii stiu de ce (,,vorba” reclamei ). Am avut masini romanesti, germane, frantuzesti, coreene iar ultima si actuala, cu care impart de aproape 5 ani asfaltul patriei si al vecinilor (in concedii) este un Dodge Nitro 3,7cc. Trecand peste aspectul interior spartan (personal nu m-a deranjat prea tare ca nici G-ul nu arata a BMW la interior) am facut peste 180.000 km ( transformati din mile ) si pot sa spun ca va fi doliu in familie cand o voi vinde. N-a cerut piese prea multe (dupa 4 ani am schimbat amortizoarele pe spate si bucsaraia – 4 buc) si nu m-a lasat niciodata in drum. Si-am facut la drumuri pe la sonde in ,,interes de serviciu” la marele greu! Asa ca, cu toate taxele si impozitele nesimtite si ilogice de la noi, urmatoarea masina tot din State mi-o aduc. Poate cu o motorizare mai ,,cuminte” de numai 3000, dar tot benzina si tot 4×4 ca asa-i de bine iarna pe zapada neatinsa de pe soselele patriei… Cand toata lumea se taraie cu 20/h iar tu mergi linistit cu 50 -60 la ora ( formula 4×4+gume de sezon) Ce daca papa benzina si achit impozite umflate la ea? Am facut la un moment dat un calcul comparativ cu coreana de am avut-o inainte si cu piesele schimbate intr-un ciclu de 4 ani + reviziile obligatorii ca era in garantie am ajuns cam tot pe acolo. Iar daca ma gandesc ca coreana de 2000cc consuma la drum 9% (asta papa 11%) iar la 120/h mergeam paralel cu Tir-ul turcesc si nu-l puteam depasi decat riscand sa-i dau a treia…despre ce vorbim? Iar piesele nu sunt mai scumpe decat la Ford sau Renault. Iar rugina inca n-am vazut la a mea nici macar pe toba de esapament. Concluzia?

  3. pentru cei care spun ca americanii au masini cu 10 ani in urma europenilor, habar nu aveti ce vorbiti. America este cel mai mare importator de masini din lume si mai ales de masini germane. Sunt aici modele the mercedes si BMW de nu a auzit Romania, ca sa nu mai vorbit de masini cu adevarat de lux cu performante care romania le va vedea abia in cativa ani. Marcile americane au devenit extrem de competitive, producand masini puternice tip hybrid care la noi vor aparea peste cativa ani buni.
    Este extrem de convenabil, pentru cine vrea o masina de lux de 50,000 euro sau mai mult, sa cumpere din sua. Din mai multe motive: ai access la modele la care romania nu area access, ai access la masini cu anul de fabricatie 2014, exista un inventar complesitor the masini de lux second hand din 2012-2014, ai access la price comparison si complete vehicle history, plus, cand comanzi de la un dealer autorizat in america, ai sanse foarte mari de a economisi bani, deoarece dealerii au access la licitatii complet inchise publicului la preturi reduse semnificativ. Eu nu as cumpara niciodata o masina din romania in primul rand din cauza TVA-ului. 24% este strigator la cer.

  4. @ebsnl – ai si nu ai dreptate:
    – DA piata auto din SUA este mult mai dezvoltata decat cea din europa(inclusiv romania), doar ca exista ceva diferente intre modelele similare vandute in europa si sua
    – am un amic care si-a adus din sua un mercedes CLS. calculat pret + transport + taxe(aici includem si cele vamale) a iesit mult mai bine decat daca ar fi luat ceva asemanator din europa; dar la primul drum la service a descoperit ceva interesant: nu se potriveau suruburile :) si unele piese au trebuit comandate din state.
    – e relativa partea cu luat si adus masina din US. daca iti permiti cum zici tu o masina de 50.000euro – iti permiti sa iti iei orice si de oriunde…. dar romanu de rand isi face buget maxim la 10.000 euro. la suma asta nu prea se merita sa iti aduci masina de peste ocean mai ales daca suma asta trebuie sa includa toate taxele… motoare mari pe benzina, alte norme de poluare…
    – pe mitsubishi lancer, wv bora, ford focus, wv golf 6 gti si mercedes ml am vazut si simtit diferente la calitatea plasticului din interior. la modelele din europa imi placeau mai mult. la cele americane parca erau mai din topor – facute sa dureze reziste mai mult (parerea mea. ca sa nu fiu inteles gresit: nu am detinut masinile de mai sus dar am condus tot ce am enumerat, si varianta europeana si varianta us).
    – eu unu sunt fan de masini americane. daca mi-as permite toate costurile si inclusiv masina as conduce un taurus sho; dar pt ro nu cred ca este o optiune pentru o persoana obisnuita…. (din nou parerea mea)

  5. salutare
    eu as vrea sa imi cumpar o motocicleta din state ce vreau eu ajunge in general in jur de 2000$ iar in UE undeva la 6-7000 de euro . e rentabil? am cautat peste tot si nimeni nu ma lamureste cu proceduri taxe samd. daca ma poti ajuta te rog!

  6. Cata dreptate ai, după 11 ani am vizitat Europa și România… E plină de mașini noi, moderne… Ceaușiste tip lăstun… America e încă învechită are încă mașini nu trotinete cu volan… Trist, Europa s-a balcanizat… Sper ca America sa rămână învechită si după 2016…

  7. Poate cineva sa dea mai multe amanunte despre legislatura curenta cu privire la a adduce o masina inmatriculata in America . cit timp ai voie sa stai cu ea in tara si mai multe variante . Cu multi ani in urma a fost posibil dar nu stiu acum daca sunt inca valabile .. Multumesc

  8. Salutare tuturor,
    Am o firma cu obiect de activitate comert auto si transport,cu alte cuvinte import auto din state si chiar este o afacere buna. Pt cine vrea o masina sau detalii pot sa-l lamuresc

  9. Vreau sa aduc din state un nissan sentra din 2011, motor 2000cmc.
    Masina personala in sua, vreau sa o aduc in tara ca sa o am cand vin in concedii in romania.
    Ce pasii am de urmat, nu vreau sa o inmatriculez in romania, poate ramane cu numerele de state?

  10. Buna ziua,
    Stie careva cum ar sta situatia daca s ar dori importul unei masini din Emiratele Arabe Unite in Romania?s ar aplica aceleasi taxe?avand in vedere ca nu sunt compatibile dpdv al poluarii cu normele europene,e vreo solutie in privinta asta?
    Multumesc

  11. Salut ,
    Sunt in New York . vreau sa imi cumpar si sa trimit o masina in RO….daca crezi ca ma poti ajuta in privinta trimisului….,taxelor…lasa mi un nr de telefon ! Merci..O Zi Buna!!!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.