Mașini din America – Pașii birocratici spre asfalt!

Screen Shot 2013-05-23 at 7.43.14 PM

A trecut moda maşinilor aduse din Germania, Belgia sau Olanda şi asta pentru că autoturismele aflate la vânzare la noi sunt cu 10-20% mai ieftine decât în ţara din care au fost aduse. Parcurg mii de kilometri doar cei care nu vor să audă de samsari şi alţi bişniţari care s-au îmbogăţit peste noapte cu ajutorul miliardelor de kilometri care au dispărut din bordul mașinilor.

Dacă nu vrei un autovehicul din ţară noastră, din terţe motive ce ţin tot de sinapsele vânzătorilor, să ştii că există şi alternative ieftine. Vorbim de piaţa din Marea Britanie, pe care câţiva români aparent cu origini bulgare, au ştiut s-o exploateze. Însă nu mulţi sunt cei care-şi doresc o maşină cu volanul pus pe partea greşită.

Rămâne un vis și uneori doar un mit frumos mașina din America. Uite un set de reguli minime când vrei să imporți una. Sper că mai ai chef de shopping auto după ce termini de citit…

1. Nou sau second hand?
Autovehiculele din SUA nu sunt decat second hand. Chiar dacă o cumperi nouă de acolo. Pentru asta trebuie sa aiba actele in original. (title/certificate of property, etc)

2. Taxe vamale
Mașina trebuie prezentată la Registrul Auto Român pentru constatatrea pentru vamă după care cu acea hârtie se calculează suma de plată s.a.m.d. Taxa vamală este de 10%.

3. Cum stabilim norma de poluare
Din nefericire autovehiculele din SUA nu sunt omologate pentru Comunitatea Europeană si (chiar daca exista unele identice dpdv caracteristici, dotari, etc in Europa) nu poate fi stabilita pe hârtie norma de poluare si valoarea de CO2. De aceea e obligatoriu testul dinamic, faza I tot la Registrul Auto. In prezent, la RAR, se poate face pt orice nivel de poluare reglementat. Foarte important: norma minima de poluare pe care trebuie sa o respecte este EURO 3. Ar mai fi de mentionat ca se accepta si test dinamic facut la alt laborator notificat (TUV, UTAC, VCA, KTI, etc).

4. Luminile
O problema mai este instalația de iluminare semnalizare adică lumini roșii pe spate, semalizarea spate pe același spot cu frâna, lipsa sistemului de reglare a farurilor, lipsa lămpii de ceata). Deocamdată aceste cerinte sunt suspendate.

5. Taxa auto
Dupa eliberarea CIV – Cartea de Identitate a Vehicului, ITP – Inspectia Tehnică Periodică și a certificatului de autenticitate te poți adresa fiscului – ANAF pentru calculul timbrului de mediu.

Ultimele articole

Articole recomandate

62 Comments

  1. Pur si simplu ma doare capul dupa ce am citit toti pasii :))…. Prea complicat, scump si mai ales INUTIL dp meu de vedere, deoarece masinile americanilor sunt minim cu 10 ani in urma dpdv al calitatii, performantei(ma refer aici la cutiile lor automate invechite si la motoarele de cilindree mare cu cai putini)+ca iesi mult mai ieftin cu bugetul daca cumperi o masina din Europa… daca masina costa sa zicem 10k dolari, 1000 ii dai doar la vama… pt ce? nu mai discutam de shipping si altele… Nu vad deci de ce ti-ai cumpara o masina din State, Europa e inca la putere :D

  2. intradevar!

    Tb sa iei in seama 2 criterii :-Sa fi pasionat de astfel de masini
    -Sa iti permiti costurile de transport si intretinerea ei(mai ales ca masinile americane au numai motoare mari,cele de 2 litri sunt jucarii :)) )
    Deci sunt foarte slabe sanse pt un roman de rand sa isi permita.Eu recunosc sunt fan al musclecar-urilor dar sunt convins ca nu mi-as permite unul in Romania !

  3. Eeeee, aici m-ai prins, corect. Dar daca ai bani de un camaro SS nu cred ca se pune problema bugetului de transport si cheltuieli aferente :). Un Ford Mustang din Germania e o varianta cu o idee mai ieftina.

  4. Americanii au inventat Cancer- Cola, francezii se pricep la parfumuri si bucatarie, italienii la moda, japonezii la tehnologie iar nemtii la masini!

    Poate suna a cliseu insa e cat se poate de pertinent!

  5. Corvette, Mustang Boss 302, Dodge Challenger……etc.
    In primul rand pentru muscle car-uri unii fac eforturi imense (nu ma refer la cele material, ci la stresul aducerii masinii, inmatriculariii ), in al doilea rand verifica pretul la Camaro sau Mustang in RO si apoi pe cel din state ( ai sa vezi ca un Mustang nou incepe de la 19.999$).

    Vezi ca totusi gresesti pe undeva, si in USA a aparut idea de TSI, DSG, EcoBoost, Tjet, SkyActiv sau Diesel cu atenuarea zgomotului si celelalte tehnologii noi. deci sa nu fim ignoranti, nu doar NOi europenii suntem tari.

  6. Am gasit cateva exemple de masini care in state erau la un pret semnificativ mai mic fata de aceleasi modele de la noi. Problema cred ca se rezuma la transport si taxe vamale..

  7. Am si eu o intrebare…daca iau o masina din america, o incarc pana la refuz cu haine si alimente si zic ca e pentru donatii….oare nu mai scap de aceste bariere?

  8. Dumnezeule, cat de gretoase au devenit tertipurile astea cu masinile nemtesti, vorbesc din postura de propietar de masina nemteasca normala si comuna.

    Uneori ajung la niste mese cu niste oameni si au impresia ca am aventador doar pentru ca e nemteasca…. serios, masinile nemtesti au ramas astea de la s in sus, in rest ce face un passat de exemplu face si un 508, si o mazda 6, si un mondeo etc. Adica, muritor de rand cu masini din astea sa fii si sa intri in discutii contradictorii cu alti oameni doar pentru ca a ta e nemteasca trebuie sa fii putin plecat cu sorcova..iar cand ajungi la s nu te mai certi pentru un fier care in timp isi pierde din valoare… terminati cu miturile astea cand aveti un golf 4 cumparat in 2006 din vanzarea unui teren, si golf 7 sa ai, nici o smecherie pentru un om normal… sunt niste masini banale pentru mase, atat.

    Mai bine am incerca sa ne remarcam prin alte chestii daca la capitolul masini nimic foarte special (pentru cei precum slv83 care cer atentie).

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.