Mașini din America – Pașii birocratici spre asfalt!

Screen Shot 2013-05-23 at 7.43.14 PM

A trecut moda maşinilor aduse din Germania, Belgia sau Olanda şi asta pentru că autoturismele aflate la vânzare la noi sunt cu 10-20% mai ieftine decât în ţara din care au fost aduse. Parcurg mii de kilometri doar cei care nu vor să audă de samsari şi alţi bişniţari care s-au îmbogăţit peste noapte cu ajutorul miliardelor de kilometri care au dispărut din bordul mașinilor.

Dacă nu vrei un autovehicul din ţară noastră, din terţe motive ce ţin tot de sinapsele vânzătorilor, să ştii că există şi alternative ieftine. Vorbim de piaţa din Marea Britanie, pe care câţiva români aparent cu origini bulgare, au ştiut s-o exploateze. Însă nu mulţi sunt cei care-şi doresc o maşină cu volanul pus pe partea greşită.

Rămâne un vis și uneori doar un mit frumos mașina din America. Uite un set de reguli minime când vrei să imporți una. Sper că mai ai chef de shopping auto după ce termini de citit…

1. Nou sau second hand?
Autovehiculele din SUA nu sunt decat second hand. Chiar dacă o cumperi nouă de acolo. Pentru asta trebuie sa aiba actele in original. (title/certificate of property, etc)

2. Taxe vamale
Mașina trebuie prezentată la Registrul Auto Român pentru constatatrea pentru vamă după care cu acea hârtie se calculează suma de plată s.a.m.d. Taxa vamală este de 10%.

3. Cum stabilim norma de poluare
Din nefericire autovehiculele din SUA nu sunt omologate pentru Comunitatea Europeană si (chiar daca exista unele identice dpdv caracteristici, dotari, etc in Europa) nu poate fi stabilita pe hârtie norma de poluare si valoarea de CO2. De aceea e obligatoriu testul dinamic, faza I tot la Registrul Auto. In prezent, la RAR, se poate face pt orice nivel de poluare reglementat. Foarte important: norma minima de poluare pe care trebuie sa o respecte este EURO 3. Ar mai fi de mentionat ca se accepta si test dinamic facut la alt laborator notificat (TUV, UTAC, VCA, KTI, etc).

4. Luminile
O problema mai este instalația de iluminare semnalizare adică lumini roșii pe spate, semalizarea spate pe același spot cu frâna, lipsa sistemului de reglare a farurilor, lipsa lămpii de ceata). Deocamdată aceste cerinte sunt suspendate.

5. Taxa auto
Dupa eliberarea CIV – Cartea de Identitate a Vehicului, ITP – Inspectia Tehnică Periodică și a certificatului de autenticitate te poți adresa fiscului – ANAF pentru calculul timbrului de mediu.

Ultimele articole

Articole recomandate

62 Comments

 1. salut,
  Vreau sa aduc din State un VW Tiguan din 2013 Tsi, sau 2014 este obligigatoriu testul dinamc la aceasta masina? Pot sa imi dau seama dupa VIN-ul masini aproximativ in ce euro ar fi incadrata? Din ce an ar trebui sa fie masina ca sa nu mai trebuiasca sa fac testul dinamic si sa aiba euro 5 sau 6. Multumesc mult.

 2. Salut George!
  Doresc sa achizitionez o masina din canada,tot de la un roman stabilit acolo,dar ca contractul de vanzare cumparare doreste sa il facem aici,este posibil?.El trimite masina in container pana in bremen de unde urmeaza sa o ridic eu personal.
  Ce demersuri ar trebui sa fac?

 3. Salut.Daca vreau sa import un Dodge RWM 1500 3.0 Diesel nou din SUA cu un preț de 50000 $ ,care este suma pe care o voi plăti cu totul pentru Masina(transport,vama,inmatriculare) ?

 4. Salutare, ma puteti ajuta cu un sfat sau macar o directionare catre o autoritate competenta in ceea ce priveste importul unei Toyota Prius (second hand evident, este din 2007) din Canada? Pretul este in jur de 8,000 dolari canadieni. Va multumesc anticipat!

 5. Salut George !

  I idee daca se aplica aceleasi taxe pentru masinile eletrice (ma intereseaza o Tesla)? Din cate am inteles, taxa de timbru nu se mai plateste. Este adevarat? Dar taxa vamala (cea de 10%), crezi ca este obligatorie? Dar TVA-ul, trebuie platit si in Romania, chiar daca a fost platit in SUA?
  Din cate stiu, exista Conventia pt evitarea dublei impuneri intre Romania si SUA (Decretul 238/1974), dar nu stiu exact daca asta se refera si la TVA-ul platit pt bunuri.

  Multumesc frumos !

  Adi

 6. Salutare, guvernul american au scos la vanzare masinile de armata(hmmwv) poreclit humvee si as dori sa imi cumpar unul.
  Sunt cateva probleme dar cam cea mai mare este transportul. Cum sa aduc o masina care cantareste chiar si 3.5 tone.
  Niste sfaturi imi puteti da va rog.
  Sanatate si respect!

 7. De exemplu pentru un Audi A4 2016 2.0Tfsi 252 cai model America, adus in Germania, si care il voi aduce la noi in tara, se mai face acest test dynamic, din moment ce acest motor si aceasta masina este si pe piata Europeana?

 8. Salut ai idee daca se merita sa aduc o masina din state hybrid? ( toyota sau lexus ) taxele sunt marii? Sa stiu la ce sa astept nu cumva ajunga masina in vama din Romania si sa ma trezesc ca mai trebuie platita odata. Multumesc

 9. Buna ziua,

  am si eu aceasi problema cu un passat b5 tip american. A fost cumparata de noua a in nul 2005 de un cetatean german de la o reprezentanta VW din Germania. Acum am cumparat-o eu de la el in 08.2018. In talonul german scrie Euro 3 ptr ca este automata si RAR-ul romanesc mi-a dat EURO 0!!
  Nu conteaza deloc actele germane? Va rog cu un sfat. Sa dau in judecata RAR-ul?
  Multumesc anticipat
  Radu

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.