VIDEO Citroen DS4 – Francezul get-beget

Deși sunt în vacanță sau tocmai pentru că am ceva timp liber, am răscolit calculatorul după restanțe la publicare. Una dintre ele este Citroen DS4. Iată așadar un clip cu aspectul exterior al mașinii însă fără comentariu pentru că nu am reușit să fac unul la vremea aceea din lipsă de timp.

Să nu credeți că vă las doar cu o filmare brută. Îi spun cu această ocazie bun venit pe blog lui Mihai Frățilă, un om pasionat ca și mine de mașini și cu aceeași disponibilitate la muncă ”pro bono”. Așa că mă va ajuta ocazional cu unele texte editoriale. Mie îmi place cum scrie. Se documentează cu răbdare și scrie cu sete.

”De ce DS?

Este inspirat din originalul DS din 1955 al lui Flaminio Bertoni. Este de fapt un C4 modificat. Fiind al doilea autoturism care apare sub denumirea DS, după DS3, acesta se vrea o struţo-cămilă cu o suspensie înălţată de SUV şi mânere de uşi repoziţionate pentru a face profilul sa semene cu un coupe.

Au reuşit să o facă sa arate bine? Eu zic că da. La prima vedere nu ştii in ce categorie să o încadrezi. SUV? Coupe? Crossover?
Una peste alta, o maşină arătoasă, care întoarce privirile cu siguranţă. Jantele pe 19 inchi nu au cum să te lase indiferent. Profilul maşinii este atrăgător, ca sa nu mai vorbim despre fundul sexy! Partea mai puţin atrăgătoare este faţa ei, care aduce prea mult cu C4-ul din care a derivat. Pentru a obţine acest look sexy, s-au facut şi compromisuri, după parerea mea destul de mari. Portierele spate o dată deschise arată ca nişte arme albe, acestea urmărind linia ascuţită al profilului, niște suliţe. Totodată poziţia de urcat pe bancheta din spate este total incomodă, din aceleași motive de design.

Am ajuns,să presupunem, pe bancheta din spate. Hai să deschidem geamul…Hai!…păi nu se deschide!!! Poftim?!? EXACT! Geamurile spate nu se deschid! Un alt compromis facut de Citroen pentru pastrarea look-ului. Vorba aia:suferă baba la frumuseţe! Dar dacă baba e bunică-mea, pe care aş duce-o la ţară cu Citroenul meu DS 4, dacă l-aş avea, că na, e o leacă de „gip”, explicaţi-i voi bunicii de ce urcă aşa greu in spate, unde nu prea are loc la picioare şi mai ales de ce nu se deschide geamul!

Interiorul este bun. La Citroen nici nu mă aşteptam la altceva. Materiale decente, cu multe (dar bine poziţionate) butoane utile, posibilitatea de a schimba culoarea luminii din bord mi s-a părut o chestie tare. Senzaţia nu este una de ieftin, nici de super lux. Spaţii de depozitare multe, bine gândite, si mai ales încăpătoare. De exemplu în buzunarul uşii incape o sticlă mare de 1,5l nu doar o doză de 0,33 l.

Din punct de vedere al spaţiului interior nu o putem încadra la SUV-uri. Nu o văd ca o opţiune bună pentru o excursie la munte cu 5 adulţi şi bagaje. Portbagajul micut de sub 390 l nu ar face faţă valizelor a cinci adulţi.

Poziţia la volan este ok,cu o vizibilitate mare datorată înalţimii maşinii. Avem și parbrizul panoramic care este super-cool şi care dă o senzaţie de cabriolet în zilele însorite. Singura chestie pe care o putem reproşa ar fi pedalele neobişnuit de înalte. Cea mai mare problema mi se pare vizibilitatea spate foarte scazută-un alt tribut plătit design-ului. Astfel apar unghiuri moarte care pot fi foarte periculoase în timpul condusului. Manevrabilitatea este superba,având în vedere înălţimea maşinii.

Ca motorizare, DS4 stă foarte bine atât la diesel cat şi benzină. Două motorizări pe benzină de 1,6L cu 155 sau 200 CP şi două pe motorină 1,6 sau 2,0L sunt mai mult decât suficiente pentru a satisface oricare cerinţă a potenţialului client.

Având competitori direcţi pe Nissan Juke sau Mini Countryman, mie mi se pare un best-buy. Preţurile încep de la 20.000 euro în varianta ce mai ieftină. Varianta optimă cred ca e cea de 1,6L Diesel dar care e puţin peste 25.000 euro, ceea ce devine cam deranjant. Nu e nici scumpă nici ieftină maşina, dar ca să merite banii aştia, trebuie într-adevăr sa ţi-o doreşti. Opțiunea care identifică cel mai bine mașina mi se pare însă benzina turbo de 1,6 cu 200CP la care vei ignora voit consumul.

Ce place:
• Design exterior
• Logo DS
• Jante 19 inchi
• Parbrizul panoramic
• Silenţioasă la condus
Ce NU place:
• Spaţiu interior relativ mic
• Nu este o schimbare atât de mare precum vrea Citroen să ne facă sa credem
• Preţ măricel

Ultimele articole

Articole recomandate

21 Comments

  1. Salut! As vrea si eu sa stiu ce ati alege intre Citroen C4 155Thp EGS6 si Citroen DS4 200thp BVM, care impresioneaza mai mult si mai ales care e cea mai placuta la interior, iar aici ma refer in special la parbriz panoramic vs trapa panoramica. Multumesc anticipat!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.