VIDEO – Citroen C5 – ascensor franțuzesc

Mai bine mai târziu decât deloc, iată că soseşte şi un test cu Citroen C5, o maşină trecută deja de pubertate, pentru că se vinde încă din 2007. Brusc, se pare că angajaţii Citroen au avut o ședință prin muzeele lor şi, încă zguduiţi de şefi, scuturați la rândul lor de acționari, au reuşit, să scoată flerul din magazie şi să-l pună pe maşini.

Strategia Citroen, ne arată că vor să pătrundă pe piaţa maşinilor premium fără să iasă din zona prețurilor accesibile. Şi au cu ce. Noul C4 oferă dotări din clase superioare, la fel noul DS3 care e o jucărie fițoasă foc şi chiar şi noul C3. Ca dotări şi finisaje sunt cu mult peste concurenţa generalistă.

Noul C5 nu face rabat de la nicio regulă. Are suspensie Hydractive şi acelaşi volan SF care are mai multe butoane decât toţi roboţii industriali din fabrica de la Mioveni. La design nu este la fel de sobru ca predecesorul său, ba din contră, e la fel de impunător ca un poliţist care te trage pe dreapta pentru depăşirea vitezei legale. Adică atunci când vezi Citroen-ul te simţi vinovat, mai ales dacă recent ai ales o altă maşină, poate mai scumpă.

În faţa reprezentantului de vânzări vei întâmpina serioase probleme atunci când vrei să te decizi asupra dotărilor şi a motoarelor. Există nu mai puţin de 10 propulsoare. De la 1,6 benzină sau diesel, până la cele cu 6 cilindri în V, atât benzină cât şi diesel. Pe o piață bolnavă de nemțeală, C5 rămâne alternativa stilată și mai ales confortabilă. Desigur, cu penalizarea de rigoare la valoare de revânzare tot din cauză de nemțeală.

Pariez că în 2011 o să vedem o creștere cu zeci de procente a vânzărilor Citroen în România. Mă contrazice cineva?

a contribuit și Marian Andrei

Nu uita să comentezi și să dai like.

Ultimele articole

Articole recomandate

97 Comments

  1. M-ai uns la inima. Dupa ce ti-am scris , am facut un test-drive un C5 asemanator. Realmente super!

    PS: Poate mai faci vreun update la rubrica „Slabire”.
    Servus!

  2. Salut, trebuia sa incerci suspensia Hydractive inaltata la maxim pe niste damburi/denivelari.
    Am avut eu experienta asta, masina pur si simplu „tzopaie” nu mai incaseaza deloc damburile/denivelarile, cel putin asa facea modelul anterior.
    In multe teste cu aceasta masina am observat ca se recomanda varianta fara Hydractive.

  3. o super masina, o afacere daca esti in cautare de ceva sh, si nu esti cocalaru’ tipic ce umbla dupa seria 5, E, A6, cu multe sute de mii, dar in bord 99 000; sunt de parere ca la masini trebuie sa-ti vezi lungul nasului; personal as prefera acest c5 in detrimentul unui 320, a4 ,C, etc, din simplu motiv ca iti ofera multe la un pret ok, si nu supraevaluat, iar alt lucru esential , este devalorizarea care se pastreaza in limite de bun simt

  4. pentru drumurile din romania…MEREU FRANCEZII VOR FI CEI MAI TARI…degeaba iti iei o masina germana sau japoneza kre au fiabilitate mai mare, dak o sa iti tremure vocea knd mergi q ea. Germanii fac motoare puternice dar suspensia e aproape inexistenta, iar japonezii, niciodata nu iti va ceda la o masina japoneza…dar suspensia e kiar mai rigida dekt cea de la germani. Eu sunt fan inrait Honda accord si Toyota Avensis, si kiar si Opel Insignia. Dar nici una din aceste masini nu ma va duce din punctul A in punctul B fara sa ma scoata din sarite drumurile. Am mers q u Citroen C5, kiar dak intretinerea e mai mare, credeti-ma ca se merita, consum extraordinar, si un mers relaxant, t simti intr-un joc Video, nu simti nimic, nici un zgomot exterior, nici motorul, nici denivelarile, e perfecta pentru Romania

  5. Am si eu mai multe intrebari…. George ai condus varianta c5 1.6 thp ( 156 cp) exclusive ?? ..care e mai buna 1,6 thp sau 2.0 hdi ( per total)??????
    si inca ceva care consideri ca este mai frumoasa ca aspect noul c5 2011 (facelift) sau noul volvo s60?????

  6. ms…. cunoasteti detalii despre unitatea 2.2 hdi ( 204 cp ) ???? sii cand apare in romania?….care este mai silentios hdi de 2 litri sau 1.6 thp benzina??
    imi place cum explicati si relatati drive testul.
    cu volvo s60 si mai ales cu noul s80 2011-2012 cand faceti un drive test si care din cele doua v ar place cel mai mult?

    volvo xc 60 ati condus?
    (in alba iulia inca nu am vazut nici noul s60 si nici xc60 )

  7. Sualut, sunt posesor de Citroen si sunt la a treia masina deja, 2 BX-uri 1,9 benzina si in momentul de fata o Xantia 2.0hdi, toate au suspensie hidraulica, iar Xantia este model Activa; nu stiu daca ai cunostinta despre aceasta suspensie. Ai afirmat in timpul testului ca suspensia hidraulica de la Citroen nu este sportiva, asa cum este la alte masini; pot sa-ti spun ca te inseli, pentru motivul ca suspensia activa pe care o am pe Xantia, este modelul de suspensie care nu permite masinii sa se incline in viraje. Este adevarat ca daca este condusa la limita , nu poti aprecia corect comportamentul masinii si ai toate sansele sa iesi in decor fara sa poti redresa. In rest, C5-ul este masina la care visez demult, dar momentan nu am posibilitatea sa o achizitionez.
    Pentru cei care considera ca Citroen este masina „frantuzeasca” si ca nu exista termene de comparatie intre ea si masinile germane, le recomand sa se mai documenteze si sa conduca un BX 1.9 GTI 16V varianta de 147CP; va spun doar atat, masina are aproximativ 960 kg; faceti voi calculele…

  8. Buna seara,

    Am intrat de curand in posesia unui Citroen, motorizat 1.6 hdi si fara suspensia reglabila. Cu toate ca masina nu are acel tip de suspensie, in continuare este extrem de confortabila.
    Lucrurile placute s-au tot spus despre ea, acum hai sa spun ce nu-mi place:
    – lipsa unui sustinator de pahare. Inimaginabil, dar adevarat
    – ergonomie nu prea buna a butoanelor consolei centrale. Intotdeauna prietena mea confunda butoanele climatizarii cu cele ale cd-ului.
    – cutia de viteze specific frantuzeasca: agata cand e rece.
    – lipsa de feed-back a directiei. Ma simt uneori de parca m-as juca pe calculator.

    Imi place navigatia, este cuprinzatoare si bine detaliata (ciudat pt o navigatie OEM). De scaune nu mai vorbesc si nici de modalitatea in care ruleaza.
    Una peste alta o masina exceptionala, ce isi merita banutii.

    Iar cei bolnavi de „nemtoism”, le amintesc ca singurele masini nemtesti raman cele premium: Mercedes, Audi si BMW. Restul sunt in mare parte legume, supraevaluate.

    Vreti masini nemtesti, luati-va una, eu cel putin asa am facut, fiind fericitul posesor al unui CLK fabricat in 2008, avand 3000 cmc si cutie automata cu 7 trepte. Insa de VW si altele cu pretentii de „masini”, nici sa n-aud.

    Drumuri bune, si lasati principiile comuniste legate de originea masinilor. Momentan Citroen face masini extraordinare.

  9. Auzi ba nene…

    Iti spun eu de ce nu-ti mai da Chevrolet masina:

    poate ai facut ca la Mercedes cand ai luat un B-klasse cu rulaj de 140 km si l-ai adus inapoi dupa un WK-end cu 1200km la bord, ca de, ai fost sa-ti vezi si tu rubedeniile din Moldova. Astea nu se fac sau macar se anunta inante.

    Dar oricum tu esti f. destept, pardon… cel mai destept!

    Oare accepti critica?

    P.S. Despre emisiunea IT -e de bine, imi place, esti OK.

    • @andrei – accept critica cu o singură condiție. Să te prezinți cu nume și prenume, dacă tot suntem sinceri și să îmi spui cum ajunge un test-drive subiect de bârfă între un angajat Mercedes și tine? Ești suficient de cinstit să îmi spui cine ți s-a plâns ca să putem avea o discuție sinceră?
      Așadar, deși pot șterge oricând comentariul tău, îl voi lăsa pentru că îmi oferă ocazia să penalizez această practică incorectă. Îmi amintesc bine deși au trecut patru ani și între timp am testat vreo 200 de mașini. Acel test a fost singurul după care mi s-a cerut expres să aduc mașina cu plinul făcut. Între timp Mercedes Benz s-a organizat local și nu mai depinde de Casa Auto București. Cât despre kilometri, nici un importator nu pretinde un rulaj maxim în timpul unui test. Dealtfel atunci nu mi-a cerut nimeni socoteală pentru asta. Acum, pentru că mi-ai atras atenția, voi întreba la Mercedes dacă avem socoteli neîncheiate.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.