Spune-mi ce muzică asculți ca să îți spun ce căști să îți cumperi. Nu? Așa iei decizie corectă de cumpărare. Greșit, e mai degrabă spune-mi unde lucrezi ca să îți spun ce căști ai nevoie.
Atenuare Activă de Zgomot, rezistență la stropi sau chiar apă, Dolby Atmos, cât mai multe microfoane și abia apoi vine calitatea audio. Mulți se orientează la căști după modelul telefonului, pentru că na, încă mai planează asupra noastră teama de incompatibilitate. Spune-mi că nu e așa!
Chiar dacă există ecosisteme Apple, Samsung și așa mai departe, noroc cu producătorii care fac căști pentru orice telefon. Jabra este unul dintre ei, iar acestea sunt cele mai noi și mai performante modele, Jabra Elite 10 și Elite Active 8, fiecare cu avantajele sale. Ne vom concentra pe Elite 10, dar vă spun și care sunt diferențele dintre ele.
UNBOXING
Experiența de unboxing este una deosebită, cu o cutie simpatică, cu foarte puțin plastic. În cutie găsești căștile, niște manuale necesare ca să respecte legea, un cablu de încărcare USB-C, și două seturi de doape pe lângă cele de pe căști. Ca să fie compatibile cu toate tipurile de urechi, mai mici și mai mari. Jabra știe, doar a testat 62.000 de urechi ca să ajungă la forma pe care o apreciem atât de mult.
CARCASĂ
La prima vedere o să fii puțin contrariat, cutia arată diferit față de ce ai mai văzut până acum dacă ești familiar cu produsele Jabra. E altceva, au o formă total diferită, mai aproape de concurență. Până și Bose și Sony au trecut la forma nouă a cutiei, era momentul și pentru Jabra. Apropo, forma nouă a cutiei e mai utilă pentru când vrei să le deschizi cu o singură mână, lucru puțin cam greu cu generația mai veche.
Chiar și plasticul din care e făcută pare mai de calitate, mai fin, mai elegant. În plus, e atât de neagră că abia dacă o mai vezi pe un birou iarăși foarte negru.
Carcasa se încarcă pe USB-C și wireless, le pui ”cu scrisul în sus” pe orice încărcător wireless și rezistă și la stropi de apă cu o rezistență de clasa IP57.
CĂȘTI
La interior sunt căștile, protejate de o bucățică de plastic pentru a nu se încărca la maximum în cutie. Smart, cine știe de ce se întâmplă asta?
Căștile sunt superbe, negre, fine la atingere, aș putea spune chiar mătăsoase. Singura parte argintie este zona butoanelor, un indicator de altfel că sunt cel mai premium model.
Hopaaa, se pare că au optimizat și forma căștilor, sunt puțin mai compacte și gaura difuzorului este acum ovală pentru o direcționare și mai bună a sunetului în canalul urechii.
La interior observ cei doi pini pentru încărcare, un microfon și un senzor de proximitate. Acela e ca să îți oprească muzica când scoți căștile din urechi, și ajută mult la economia de baterie.
Pe exterior văd încă două microfoane pe fiecare cască, ambele protejate de o sită pe care îți recomand să o cureți din când în când. Asta le face rezistente la stropi, dar se pretează și la puțin mai mult praf în zona respectivă, mai ales că de acolo o să le apuci când le bagi în urechi.
CONFORT
Le-am purtat aproape 3 zile, fiind căștile mele de zi cu zi, și pot să spun că sunt cele mai confortabile de până acum, dar și cele mai stabile. În plus, forma ovală a difuzorului diminuează presiunea în ureche, și nu mai ai senzația aia deranjantă în care urechea ta secretă ceară pentru că simte că este înfundată. Atenție, joacă-te cu toate capișoanele ca să le găsești pe cele potrivite pentru tine.
Sunt stabile în urechi chiar și în mers sau alergat, și nu mi-au căzut niciodată din urechi, nici atunci când dădeam cu grebla prin grădină sau când tăiam crengile rebele ale gardului viu. Da, am meșterit prin grădină weekend-ul acesta, începe întreținerea de toamnă.
CONTROL ȘI APLICAȚIE
O chestie care mi-a plăcut la Jabra este aplicația. Arată la fel pe iPhone și pe Android și prima pagină când nu sunt conectate îți afișează ultima lor locație, pentru fiecare cască. Apoi când le conectezi vezi imediat bateria pentru căști și carcasă, ultima setare de audiție, egalizatorul și chiar o funcție de pink noise ca să te ajute să dormi mai bine dacă stai prost la acest capitol. Adică pentru toată lumea că nu te cred că dormi ca un prunc în 2023.
Dar am sărit peste o funcție nouă, Dolby Spațial Sound for Media. Căștile acestea sunt construite împreună cu Dolby Atmos și oferă și funcția asta pentru cine o preferă. Dacă o dai pe ON, o să simți puțin mai multă spațialitate, ca și cum ai fi într-o cameră mai mare de unde se aude vocea sau muzica pe care o asculți. E o senzație realistă, dar pe care personal nu o prefer. Îmi place mai mult să știu că muzicanții sunt la mine în ureche și nu undeva în colțul camerei.
Apoi vine funcția de Head Tracking, care din nou e simpatică și ține cont de mișcarea capului tău. Practic auzi mai mult cu dreapta dacă întorci capul spre stânga și invers, semn că muzicanții au rămas pe scena din fața ta. E interesantă mai ales pentru filme, și trebuie să știi că funcționează cu orice dispozitiv sau aplicație. Din nou, interesantă, te las pe tine să te joci cu ea dacă îți iei căștile.
NOISE CANCELLING
Ei bine, aici excelează în comparație cu celelalte modele. Atenuarea Activă a zgomotului este de două ori mai puternică decât la versiunile anterioare, și se simte. Se simt ca o pereche de Sony sau de Bose care sunt specialiști la asta. Zgomotul de fond introdus în căști este curat, fără oscilații ciudate și reușește să acopere atât zgomote mai mici cum ar fi vocile sau aerul condiționat, și chiar și zgomotul trenului care trece pe lângă studio-ul nostru de 12 ori pe zi.
Eu zic că au făcut o treabă excelentă la acest capitol, cu aceste Elite 10.
CODEC-URI și CONECTIVITATE
Deși nu sunt multe surse pentru LDAC, ar fi fost plăcut să știm că aceste căști suportă cel mai înalt nivel de streaming pe Bluetooth. Nu e așa, pentru că Elite 10 nu sunt gândite cu un focus deosebit pentru muzică, ci mai degrabă pentru convorbiri și conferințe.
Au însă LLC3, un codec mai nou, disponibil odată cu Bluetooth 5.2, care permite o calitate mai bună mai ales pe voce, față de AAC și SBC. Și acesta merge tot pe 345 Kbps ca rată de transfer, însă comută în pași mai mici odată ce te depărtezi de telefon. Spre deosebire de AAc și SBC ce ajung rapid la 160 Kbps.
Nu au nici un fel de probleme de conectivitate, Jabra știe bine ce face la acest capitol, și în plus, sunt multipoint. Adică se conectează simultan la două dispozitive, un telefon și un laptop de exemplu. În plus, poți folosi oricare dintre căști pentru convorbiri, are microfoane pe ambele.
MUZICĂ ȘI AUDIȚIE
Surpriza cu care vin noile Elite 10 este că difuzoarele sunt foarte mari. 10mm, și concurează cu Sennheiser la acest capitol. Pe muzică excelează la toate frecvențele, și mai ales cu Noise Cancelling activ nu mai dau senzația de un sunet plat. Tot nu aș recomanda Dolby Atmos pentru muzică, mai degrabă pentru filme. Înaltele sunt curate și puțin limitate, la fel și bass-ul deși pare mai pronunțat ca la Elite 7 Pro. Partea de medii iese mai mult în evidență, semn că sunt o pereche de căști demne de luat în seamă și de cei care ascultă multă muzică. Pe podcast-uri se aud excelent, mai bine decât multe perechi de In-Ear pe care le-am băgat în urechi de-a lungul timpului. Sunt acolo sus cu Sony , Bose și Sennheiser.
CONVORBIRI ȘI MICROFOANE
Spre deosebire de marea majoritate a căștilor, Jabra Elite 10 fac atenuare de zgomot atât pentru tine, posesorul lor, dar și pentru cel cu care vorbești la telefon. – Sample de înregistrare.
Fac o treabă cu mult peste medie, deși uneori mai ai senzația că se chinuie cu redarea vocii, sună încă puțin digital. De reținut însă că nu sunt multe modele care face o treabă mai bună la acest capitol. Poate Airpods, Bose și Sennheiser.
AUTONOMIE
Durata de viață a bateriei este… ce să mai zic, le folosesc de trei zile și mai am vreo 70%, deci se apropie lejer de specificațiile de 32 de ore. 27 de ore carcasa și căștile vreo 5-6 ore fiecare.
Se încarcă însă foarte rapid, carcasa în mai puțin de două ore și căștile într-o oră. Jabra spune de asemenea că pot fi încărcate de maxim 500 de ori și sănătatea bateriei nu va scădea sub 80%. Practic la o încărcare la 3-4 zile le poți folosi vreo 7 ani fără probleme. Asta dacă nu le pierzi până atunci.
JABRA ELITE 8 ACTIVE
Ce nu am înțeles nici până acum este cum face Jabra numerotarea produselor. Nu este atât de important oricum. Ce trebuie să știi despre Elite 8 Active este că le lipsesc niște caracteristici pe care le găsim pe Elite 10. Mai exact, difuzoarele sunt mai mici, doar de 6 mm, ca la restul căștilor din serie de altfel. Așadar bass-ul și mediile nu sunt atât de bine definite dar se aud la fel de bine. În plus, sunt căști de tip closed, acoperă tot interiorul urechii și nu respiră așa de bine. Oricum nu le vei folosi atât de mult ca pe Elite 10.
Apoi, atenuarea de zgomot este hibridă, jumătate pasivă pentru că sunt căști închise și jumătate electronică. Se simte diferența, dar e mai bine. Nu vrei să acopere tot zgomotul și să te decupleze de la realitate mai ales când alergi.
Nu au Dolby Atmos, deși nu cred că îi voi duce lipsa, și au autonomie mai bună de aproximativ 8 ore. Asta pentru că Noise Cancelling-ul nu este atât de avansat.
La ce excelează însă este rezistența la apă. Sunt complet sumbersibile cu certificare IP68 al apă și praf, deci sunt bune chiar și pentru piscină. Aceeași regulă însă, le clătești cu apă curată imediat ce ai ieșit din bazin. În plus, sunt o ide mai ieftine cu vreo 200 de lei.
Castile sunt compatibile si LDAC si BLE (Bluetooth Low Energy). Doar ca aceste functii vor fi disponibile printr-un update de soft.