Categorie: Editorial

Salvaţi bisericile de lemn!

Jos pălăria pentru oamenii care se străduiesc să facă ceva nonprofit, într-o ţară de oportunităţi ratate. Iată mesajul lor.

Este un proiect demarat de fundatia Dala, la care au aderat arhitectul Serban Sturdza, un grup de studentii de la arhitectura, cativa fotografi ,un operator,mesteri care stiu sa puna sita pe acoperisurile sparte…
Imaginile pe care le-am intalnit in bisericile cutreierate sunt dramatice si incredibila e situatia in care se afla pentru vremurile noastre. Ar fi avut o minima justificare, poate, in timpurile ceausiste…ori in situatia unui razboi.
Acum ploaia spala ultimele resturi de pictura, in unele situatii bisericile sunt aproape cazute la pamant…
Nu vrem sa starnim reactii nefaste ,in orice alta tara aceste biserici ar fi avut o alta soarta ,am vrea ,macar atat cat a mai ramas din ele, sa poate fi conservat si restaurat . Pana acum am primit ajutor financiar de la Principele Cantacuzino si ne-am bazat pe fonduri proprii. Am gasit prelata pentru protectie privizorie folosind suportul publicitar adunat de prin oras ,dar e o solutie temporara si cu risc.
M-am gandit sa iti cer sfatul in speranta ca vom mai gasi oameni care sa se implice si sa fie generat un curent favorabil pentru restaurarea lor.
Poate tu stii …
Orice idee buna este binevenita .

Intraţi să vedeţi ce minunăţii lăsăm de izbelişte.