REVIEW – Daikin – Eu iarna mă încălzesc cu aerul condiționat

review-daikin-eu-iarna-ma-incalzesc-cu-aerul-conditionat

Episodul #casabuhnici continuă, iar acum vorbim despre aer condiționat. Există zeci, poate chiar sute de modele pe piață, și fiecare promite luna și cerul însă odată instalate te trezești că nu livrează toate promisiunile făcute.

Atunci când cauți un aparat de aer condiționat este important să te uiți atât la capacitate dar mai ales la eficiență și la acele funcții extra care îți pot face viața mai ușoară. Cel mai ieftin nu e întotdeauna cel mai bun iar regula e valabilă și pentru cel mai scump. Câteva lucruri de care trebuie să ții cont înainte de a alege un aparat de aer condiționat. Dimensiunea apartamentului sau a camerei pe care vrei să o răcești. În funcție de acest aspect trebuie să iei prima decizie, cea legată de puterea aparatului.

Eficiența aparatului de aer condiționat. Sunt multe aparate de 12000 de BTU de exemplu care nu livrează nici măcar 9000 de BTU. E normal să te îndrepți către un aparat mare, pentru a fi sigur că va face față temperaturilor de afară, dar trebuie să fie și unul bun. Capacitatea o alegi și în funcție de zona în care stai. Dacă ești la București e una, dacă stai în Poiana Brașov e cu totul altă treabă. Ține cont și de acest lucru. Poate nu ai nevoie de cel mai puternic dacă diferența de temperatură între exterior și interior, vara, e doar de 10 grade.

La studio. Și nu tot timpul. Majoritatea lui. E drept, la noi e destul de frig pentru că nu sunt prea mulți vecini acasă lângă studio, iar soarele nici măcar nu se uită la noi ziua pentru că avem vedere spre nord. Despre izolarea termică a blocului… mai e până la alegeri. În plus, vara e foarte cald, așa cum era de alșteptat. Cam acestea sunt problemele cu care mă confrunt la studio și aveam nevoie de o rezolvare pentru ele. Soluția cea mai simplă a fost un aparat de aer condiționat ceva mai deștept.

Îl cheamă Daikin FTXM35M2V1B +. Plus-ul vine desigur de la standardul de eficiență energetică, unde se situează acolo sus, printre primele. Ce ar trebui să știi despre el? Îți spun mai jos, pe scurt, iar review-ul complet este în video-ul de mai jos.

Folosește un agent de răcire R-32 semnificativ mai puțin poluant decât R-410A care era deja înlocuitorul freonului. Există un coeficient de eficiență în încălzire numit SCOP iar acest aparat are rating-ul 5.1 Asta înseamnă că pentru fiecare 1KW de curent consumat generează echivalentul în căldură de 5 KW. Valoarea coeficientului de răcire, SEER, este de 8.51, adică generează în medie un echivalent de 8 KW răcire pentru fiecare 1 KW de energie consumat.

Aerul este purificat cu un filtru fotocatalitic pentru a elimina mirosurile iar filtrul Daikin Flash Streamer distruge virușii și mucegaiul. Are multe funcții inteligente iar una dintre ele sesizează prezența persoanelor în cameră și direcționează curentul de aer în partea opusă. De asemenea, când nu este lume în cameră, pe timp de vară ridică temperatura aerului pentru a optimiza consumul de energie iar pe timp de iarnă o scade, tocmai în acest scop. Nivelul de zgomot este de 19 dbA, aproape inaudibil chiar și atunci când stai lângă el.

În plus, cireașa de pe tort, are monitorizare și control de la distanță prin intermediul modulului online și a aplicație de smartphone.

Mai multe detalii tehnice și despre consum găsești aici! Lista de prețuri este la pagina 13.

Ultimele articole

Articole recomandate

50 Comments

  1. Salut George, ce parere ai despre dispozitivele after market pentru control prin internet al aerelor conditionate? Cum este spre exemplu cel gandit de vecinii nostrii bulgari de la Melissa Climate.

  2. Face față la o garsonieră de 35 mp, iarna la -18°C externa, izolatie termica pe fațada clădirii și un singur perete exterior spre est? Mai precis câți kw/an declarați sunt pe aparat?

  3. Daca temperatura exterioara este de -15 grade C aparatul se opreste?
    Adica la temperaturile inregistrate la noi acest aparat poate acoperi incalzirea unui apartament de unul singur?(40 mp)
    Daca am pornit unitatea la temp de -10 grade C iar afara temp continua sa scada pana la -17 unitatea se opreste??

  4. Avem montate cateva zeci de aparate din gama FTXM-M raspandite in sudul si estul tarii in locatii izolate fara personal. Toate sunt monitorizate si controlate centralizat prin ethernet. Dupa cum s-a vazut in aceasta iarna ne-am confruntat pana in prezent cu multe zile cu temperaturi foarte scazute, cu viscol dar si cu multa umezeala de la ninsori si ceata. Aceste conditii extreme au permis uneori sa se adune zapada si sa se formeze gheata in unitatea exterioara care poate bloca partial paletele motorului ventilatorului. Aparatul este smart si stie sa opreasca functionarea motorului mentionand prin codul de eroare care este cauza nefunctionarii dar pentru repornire gheata trebuie curatata sau topita manual. Avand in vedere iernile destul de capricioase din ultimii ani in zona temperata a Europei ar fi util ca DAIKIN sa prevada din constructie in unitatea exterioara un sistem automat de topire a ghetii la temperaturi exterioare sub 0 grade care sa minimizeze interventia umana pentru deblocarea functionarii.

  5. buna
    acum imi inteleg logodnicul ca e pasionat de tehnologie si el. e fun, insa eu sunt mai cu pana si papirusul.
    insa stiu ca il voi impresiona cu informatiile obtinute de la tine, mai ales despre aerul conditionat, pentru ca unde locuim nu avem, insa am retinut ca e una sa locuiesti in bucuresti (unde am locuit vreo 7 ani si era un must aerul conditionat, insa era clasic si facea si zgomot si daca era instalat intr-o zona nepotrivita, spuneai adio renovarilor in casa din cauza lui) si alta in brasov , unde ne-am mutat recent si probabil pt la vara va trebui sa ne achizitionam unul . insa din cate am inteles in brasov sunt mai decente temperaturile !
    multumesc pentru prezentare. foarte tare si palpitanta chiar si pt o persoana ca mine :))

  6. Salut
    ai afirmat ca este o solutie mai buna decat o centrala pe gaz
    cat costa ? ( nu am gasit modelul pe net )
    pana la ce temperatura minima exterioara poate functiona ?
    cat consuma / luna ?
    ar fi rentabil sa cumperi 3-4 buc intr-un apartament de 4 camere ?
    multumesc

  7. Multumesc de review! A venit la fix ca acum o luna mi-am luat un apartament si sunt in perioada de utilare. Pt centrala mi-am luat HIVE care tot asa, are aplicatie si o poti controla prin internet (asemanator Nest, doar ca Nest e pt US). Acum cautam un aer conditionat pe care sa il pot porni de pe telefon. Stiu de Daikin. Stiu ca sunt buni la ce fac. Deci a picat la tanc review-ul. Trebuie sa mi-l comand si eu, dar singura chestie e ca nu-l gasesc sa-l cumpar din Romania. Mi-ai putea trimite un email sau sa-mi spui in comentarii de unde l-ai luat?
    Multumesc inca o data! Sa va bucurati de el! :)

  8. Salut George,
    Eu spun ca esti putin subiectiv spunand ca Daikin este cel mai bun;) Eu folosesc doua Mitsubishi Kirigamine cu aceleasi functionalitati. Ce-i drept, nu am testat inca IFTTT si nu pot spune daca functioneaza. In schimb le-am testat la -20 de grade (cu noroc), pot sa spun ca apa din ele la degivrare curge ca la robinet si chiar functioneaza la temperatura asta. Cu toate astea nu pot sa spun care marca este mai buna dintre cele doua, dar parerea mea este ca amandoua sunt in top.
    Eficienta este masurata de indicele COP care se aplica pompelor de caldura fie ele aer-apa, aer-aer cazul de mai sus, pamant-apa, apa-apa si este un coeficient de performanta.
    Urmaresc cu interes parcursul casei Buhnici, am trecut prin aceleasi etape.

    „Succesuri”

  9. Foarte tare review-ul! Am si eu un model asemanator acasa, ai vorbit cam despre toate functiile, nu am ce sa mai adaug la ce ai spus deja, e plin de tech. Vreau totusi sa-ti atrag atentia si catre purificatoarele de la Daikin, cred ca ar fi util la voi in studio. Datorita purificatorul meu nu am praf in casa, pana si parul de la pisica este curatat, e super bueno :)

  10. Comparația cu încălzirea cu gaz nu își are rostul. 1kw energie termica obținut din gaz este de 4 ori mai ieftin decât cel din energie electrica.
    Cât despre randamentul aerului condiționat, acesta scade drastic când afara temperatura este sub zero grade astfel încât din 1kw energie electrica consumata se obține 0,… energie termica

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.