Categorii: Editorial, General

Lege impotriva injuraturilor si a calomniei pe net

Neobositul omonim Iulian Urban de la Urban şi Asociaţii a pornit un război împotriva celor care i-au adus prima amendă pentru spam. El o consideră nedreaptă şi e dreptul lui să se lupte cu ANRCTI. Citiţi şi decideţi singuri, am mai scris aici. Ideea este astăzi alta.
Proiectul acesta de lege de care vorbeşte el este o chestiune extrem de sensibilă, care poate deveni o lamă cu două tăişuri. OK, îi punem la respect pe cei care aruncă în stânga şi dreapta cu înjurături, însă netul este un mediu nu doar liber ci şi libertin, în nici un caz democratic. De aceea ne place atât de mult, pentru că nu ne păzeşte nimeni vorbele.

Poate că unii dintre politicieni sau vedete deveniţi bloggeri inutili peste noapte îşi merită înjurăturile şi uite aşa îi scoatem din groapa noastră cu nisip. Sau poate nu e bine. O astfel de lege poate deschide şi calea pentru scandaluri interminabile şi cred că e mai bine să activăm funcţia de moderare a comentariilor, atunci când sunt gratuit jignitoare şi nu le mai lăsăm pe site, adică le tratăm ca pe un spam. Eu cred însă foarte puternic în faptul că ai publicul pe care îl meriţi. Nu am fost nevoit să şterg până azi nici un comentariu obscen de pe buhnici.ro sau gratuit jignitor. Accept critica negativa dar constructiva, dovada ca mesajele sunt tot acolo, insa nu am fost jignit nemotivat de nimeni. Cred însă că ideea lui Iulian Urban merită o dezbatere aşa că vă invit să participaţi.

Pe zi ce trece tot mai multi oameni politici, ziaristi, jurnalisti, avocati isi declara nemultumirea fata de ceea ce a ajuns la acest moment internetul romanesc. Sub protectia anonimatului sau uneori chiar la vedere, anumite gasti formate dintr-o mana de invidizi care “duhnesc a neputinta de la o posta” asa cum spune Adelin Petrisor, stau non-stop si injura, calomniaza, arunca cu invective in stanga si in dreapta, iar mai nou santajeaza oameni de afaceri sau politici, fie postand pe propriile site-uri tot felul de obscenitati sau minciuni, fie plasand pe blog-urile altora, comentarii care abunda in injurii, ei devenind cu adevarat ” vidanjori ai blogurilor”.

Fenomenul a inceput sa ia o foarte mare amploare, si dintre acesti indivizi care incalca legea, se remarca un cerc de vreo 10-15 care uniti in cuget si propriile lor simtiri, incearca sa se impuna ca un fel de lideri ai spatiului virtual romanesc, atacand orice persoana care doreste sa paseasca pe ceea ce ei cred, in mintea lor bolnava, ca este terenul lor de joaca, unde pot sa faca orice, fara sa aiba teama ca vor fi sanctionati de lege.

Lipsa unei legi care sa stabileasca criteriile dupa care, orice utilizator de internet din Romania, poate sa isi expuna parerile pe propriile site-uri, forumuri sau pe cele ale altora, fara ca prin asta sa injure, calomnieze, santajeze , defaimeze si sa aduca atingere demnitatii persoanelor, cat si faptul ca de la lansarea internetului in Romania si pana la zi, nu a existat nici macar un proces impotriva lor, i-a facut pe multi sa se creada intangibili, iar modul in care au inceput sa isi fabrice atacurile au atins cote paroxistice. S-a ajuns pana acolo incat, dupa ce te injura, daca le spui ca au comis o ilegalitate si le ceri sa inceteze, sa iti rada in nas, sa iti spuna ca nu vor sa retracteze sau stearga calomniile si injuriile postate pe site-urile lor, si sa zica simplu ” si ce o sa imi faceti daca ma dati in judecata si imi inchideti site-ul ? ma mut imediat pe un alt server din Japonia..”.

Daca la aceasta data , din toate blogurile si site-urile inregistrate in Romania, o mana de indivizi care reprezinta doar 0,001 % din numarul utilizatorilor de internet din tara noastra, incearca sa domine spatiul virtual autohton prin limbaj violent, amenintari, este timpul ca legea sa vina si sa faca curatenie si in acest domeniu.

Pana la urma , daca pe strada te apuci sa injuri pe cineva, politia iti da amenda pentru ca ai incalcat ordinea si linistea publica. Este normal ca un set de legi similare sa se adopte si pentru internetul romanesc. Eu , Urban Iulian, am de exemplu peste 100 de prieteni care au bloguri personale pe internet, insa una este sa scrii pe un blog insemnari sau sa dezbati teme care privesc problemele curente in general, folosind un limbaj si o exprimare decenta, si alta este sa iti folosesti blog-ul ca sa ataci pe altii, sa minti, sa propagi calomnii, sau sa te trezesti atacandu-i pe altii, sperand sa te detasezi prin limbajul si injuraturile folosite din care nu trebuie sa lipseasca apelative gen ” cretin” , “bou”, “idiot”, sau atacuri prin care adresele tale de e-mail sunt inscrise pe liste de spamuri cu mesaje porno, sau de acest gen.

Intr-o dezbatere extrem de interesanta , Cotidianul arata modul in care, insasi libertatea de exprimare sufera grave atingeri la acest moment pe internet, fiind redate istorisirile unor oameni de afaceri, politicieni sau jurnalisti, care au renuntat sa mai scrie pe blog-urile personale, asaltati fiind de injuraturile, amenintarile si limbajul violent al acestor impostori care isi fac trafic , folosind asemenea metode. Intrucat fenomenul acesta tinde sa capete o amploare care risca sa iasa de sub control, impreuna cu prieteni provenind din lumea politica, din randul avocatilor, am decis sa initiem un proiect de lege, care sa fie depus la Comisia Juridica de la Senat, si care sa stabileasca conditiile in care internetul, se poate folosi ca spatiu de comunicare, insa intr-un mod decent, cu eliminarea celor care isi propun sa il transforme intr-o hazna publica, de care Romania nu are voie. Internetul este un spatiu de comunicare, de propagare a ideilor, si nu trebuie sa aiba cineva impresia ca il poate folosi, ca sa isi defuleze ineptiile, sau sa il foloseasca pentru a declansa atacuri la adresa cuiva de a carui mutra nu ne place. In acest fel, prin aceasta lege, vom incuraja ca oamenii sa foloseasca internetul, iar exact ca in fotbal, prin indepartarea huliganilor de pe stadioane [ in cazul nostru de pe internet ] oamenii vor fi atrasi de acest spatiu virtual, fara sa se teama ca la orice idee a lor, se vor trezi asaltati de un val de injuraturi, sau ca li se vor inscena tot felul de prostii.

Se va merge pana acolo inca, dincolo de o amenda care se va aplica celor care vor incalca aceste reguli, daca individul va persista in incalcarea legii, sa se stabileasca si o pedeapsa cu inchisoarea. Adica , in conditiile in care in USA simpla trimitere de spamuri a generat prima condamnare la inchisoare de 12 ani de zile pentru cel supranumit “regele spamurilor” , este normal ca insultele, calomniile, injuraturile care sunt mult mai grave, sa fie eradicate folosind un sistem similar de pedepse.

Iar numarul sustinatorilor acestui proiect de lege creste pe zi ce trece, intrucat toti sunt ingroziti de ceea ce se intampla asa cum puteti citi mai jos.

Iata ce spune Adelin Petrisor ” pe langa cei naimiti mai sunt cei frustrati care, sub protectia anonimatului, arunca galeti de rahat in tot ce le iese in cale”. Cititi mai mult aici

http://beta2.cotidianul.ro/si_adelin_petrisor_si_a_inchis_blogul__satul_de_injuraturi-41199.html

De asemenea cititi aici despre politicienii care, la scurt timp dupa ce si-au deschis un jurnal virtual, au decis sa il inchida asaltati de injuraturile si nesimtirea unui cerc restrans de indivizi care au impresia ca spatiul virtual romanesc poate sa devina haznaua lor publica

http://www.cotidianul.ro/politicieni_rapusi_de_forumisti-41198.html