Laptopul fără mufă de căști – ZenBook Flip UX363

Nu sunt străin de laptop-uri mici și ușoare, deși folosesc de ceva vreme o bestie de laptop de gaming/business cu două ecrane. Aș prefera oricând o jucărie din asta mică în locul monstrului însă dacă nu călătoresc prea des atunci mă mulțumesc cu ce am acum.

ASUS UX363 Flip – Dimensiuni și Greutate

UX363 Flip are doar 1.3 kilograme și măsoară doar 13mm în grosime. E cum mult sub standardele unui laptop subțire. E ușor de ținut în mână și manevrat, mai ales datorită marginilor și muchiilor drepte. Este diferit față de ce oferă piața și asta îmi place la el. 

Construcția este de top. Mult aluminiu, și din acela gros. Scopul celor de la ASUS nu a fost să ajungă la sub un kilogram în greutate ci să construiască un laptop solid, rezistent, bun de tăvăleală pentru fiecare zi. De aceea am înțeles că a fost verificat cu un număr serios de teste militare. Ar trebui să reziste locurilor de zi cu zi, o scăpare ocazională odatâ la câteva luni și ceva grabă în a roti display-ul pentru a porni mai repede prezentarea la birou.

Ecranul este de 13.3 inci, însă la cât de subțiri sunt ramele îl poți compara cu un laptop de 12 inci, dacă mai ai așa ceva pe acasă. Avem un IPS FullHD cu luminozitate ridicată, numai bun de utilizat și la exterior. Am înțeles de asemenea că vom vedea și o variantă cu OLED 4K pe viitor. Nu știu dacă are sens la 13 inci dar hey, există telefoane cu ecran 4K, de ce nu. 

Ecranul este de tip touchscreen și suportă și pen, cu care vine desigur în cutie. Nu, nu ai unde să îl bagi în laptop, va trebui să ai mare grijă de el dacă nu vrei să îl pierzi. Poate într-un buzunar special de la geanta în care îl vei căra. Nu am folosit pen-ul însă pentru unii poate fi util, mai ales în mediul de office. Prezentările pot fi mai rapide când poți să desenezi cu un creion pe ecran, adnotările pe text și multe altele. În plus, poți să și desenezi cu el. Nu sunt eu cel mai bun ilustrator dar hey, am făcut tot ce am putut.

Tastatura și touchpad-ul sunt așa cum trebuie și sunt importante. Vei petrece o mare parte din timp cu mâinile pe ele și tocmai de aceea nu ai nevoie de bătăi de cap. Tastele sunt mai înguste decât la alte modele, însă cu puțină răbdare te vei obișnui cu ele. Răspund foarte bine la apăsări, și cred că și eu, cu degetele mele mari, voi putea să le folosesc fără griji. 

Touchpad-ul pe de altă parte este o bijuterie. Este mare, acoperit cu sticlă mată și foarte sensibil la atingere. Microsoft a lucrat mult la partea de drivere ca să ajungă la sensibilitatea unui MacBook și nu este nici o rușine că acum le putem compara. Da, este la fel de precis și de rapid ca un MacBook.

ASUS UX363 Flip – Performanța este importantă

Nu o să te joci pe acest laptop prea mult, mai ales datorită ecranului mic, însă o să deschizi multe prezentări, documente Excel și tab-uri de Chrome. Am deschis vreo 40 din acestea ultimele și nu are nici o emoție. Ba chiar îmi place că reușește să le pună în standby pe cele pe care nu le am în prim plan, și chiar și cu 8 GB RAM face față cu brio inclusiv la YouTube în 4K. 

Procesorul este un intel i5 din generația 11 cu o frecvență de bază de puțin peste 1 GHz însă cu și mai multe nuclee.Aici avem 4 nuclee fizice și 8 fire de execuție la o frecvență maximă în Turbo de 4.0 GHz. E o performanță mai ales că vorbim de un procesor de ultrabook.

Placa grafică este o altă discuție. În teorie, Intel XE este de trei ori mai rapidă ca Intel UHD. Cel puțin. Este comparabilă cu un Nvidia MX350 de pe laptop-urile noi, și poate rula un număr mare de jocuri la 1080p. Este o realizare când laptop-ul tău de 1.3 kilograme pe care îl poți încărca la nevoie și dintr-o baterie externă mai mare să ruleze jocuri de ultimă generație. Am făcut și câteva teste în această direcție și uite rezultatele. 

ASUS UX363 sau noul Flip 13 este însă diferit. Vreau să cred că intel a rezolvat toate micile probleme cu partea de power saving și cu grafica integrată și de aceea am fost și noi curioși să îl testăm. 

Mă refer aici la situațiile în care ultrabook-urile funcționează greoi până când procesorul ridică suficient de mult frecvența pentru a susține toate aplicațile pornite, și la momentele când conectezi laptop-ul la un monitor cu rezoluție ridicată și observi o scădere în performanță. Nu mai e cazul, l-am conectat la un monitor extern și nu mai are nici o emoție.

ASUS UX363 Flip – Zgomot și temperaturi.

Există din ambele și era de aștepta. La cât de subțire este, oricât cupru ai pune pe sistemele de răcire la interior ai nevoie și de un ventilator. Surprinzător însă, acesta pornește doar atunci când ai cu adevărată nevie de el. Mai exact când te joci. În timp ce rulezi video nu face zgomot, decodarea fiind posibilă direct pe procesorul grafic.

Da, se încălzește când îl pui la treabă, de aceea îți recomand să nu faci editare video sau gaming direct în pat. Știu că vine iarna, dar pentru a îl proteja cât mai bine ia un suport drept dacă vrei să stai confortabil cu el în brațe.

Preț – 5100 de lei pentru început. Abia a apărut la momentul review-ului și sunt sigur că urmează diverse oferte promoționale pentru el în curând.

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.