Jignire subțire sau umor fin? Eu cred că vei aprecia mai mult netul de la noi și mai puțin umorul australian.

Australia este țara cangurilor și nu are Viena capitală. E facil să spui asta despre o țară cât un continent, care a oferit umanității atât de multe. Desigur, o să ai nevoie de wikipedia, Google ca să îți vină ceva repede în minte în afară de Nicole Kidman. Ups, Nicole e născută în Hawai și are cetățenie dublă…

iinet NBN (www.buhnici.ro)

Să revenim. Probabil că la fel de superficiali au fost și creativii care au conceput reclama de mai jos pentru un serviciu de internet. Vedeți voi, în Australia, conexiunea este extrem de slabă. Cum acolo abia acum se introduce broadband-ul, adică intrnetul de mare viteză, aveau nevoie de un argument pentru care oferta lor de internet este valoroasă. Așa s-au raportat la una dintre țările care au cel mai ”awesome” internet. Country of choice? România. Și… efortul de imaginație s-a oprit aici. Restul sunt clișee. Și câteva păcăleli pe care, probabil, clienții lor le vor taxa. Sau nu. Mai multe după ce vezi clipul.

Decebal, Dracula, Cai rapizi (?!), Căruțe și internet tare. Așa definesc australienii punctele de reper pentru România. Nu sunt vreun naționalist mereu nemulțumit de orice se spune despre țărișoara mea. Dar nu sunt nici total disperat să se audă chiar orice, doar să se vorbească despre noi. Mă interesează și ce se spune. Chiar dacă e o reclamă aproape haioasă. Va fi văzută de milioane de ori și nu ne va face prea multe favoruri. La fel de puține le face și celor de la iiNet NBN, compania care oferă acest serviciu de internet. Oferta lor este departe de a fi ”awesome”. Dacă arunci o privire pe pagina dedicată abonamentelor vei observa că prețul afișat în reclamă e valabil pentru cel mai mic abonament cu o viteză mai slabă decât avem noi pe 3G, adică puțin peste 14Mb/secundă, adică 1,4 mega pe secundă. Nu ai voie să tragi mai mult de 40Gb împărțiți 50% în timpul zilei și restul noaptea iar depășirea ustură cu 1,25$/Gb. Abonamentul lor cel mai rapid este de 100Mb pe download și doar 40Mb pe upload și e limitat la 1000Gb împărțiți la fel între noapte și zi. Prețul pentru acest abonamente ”awesome” care ar trebui să facă Australia mai ”awesome” decât România este de 99,95$ dolari australieni pe lună. Vitezele nu sunt garantate iar traficul se măsoară și upload și pe download. Adică dacă stai pe torenți termini abonamentul până te întorci de la masă.

Prin comparație, la noi abonamentele sunt de cel puțin cinci ori mai ieftine iar vitezele noastre maximale sunt deja de 1000Mb/secundă, adică de vreo zece ori mai mari decât cel mai ”awesome” pachet australian. Vitezele nu sunt limitate nici pe download nici pe upload iar pe cablu la noi nu există limită de trafic sau tarife suplimentare pentru depășiri. Avem noi alte probleme pe aici dar sigur nu ne bate Australia cu internetul. Și probabil nici pe slovaci. Deși în cazul lor parcă reclama e mai finuță…

Și parcă mai era o divă pop de prin Australia… Am un lapsus.

Ultimele articole

Articole recomandate

51 Comments

  1. Salut, George!
    Spui tu că nu ești un naționalist mereu nemulțumit, dar în acest articol cam asta faci, te plângi de un umor foarte bun, atât în reclama cu România, cât și în cea cu Slovacia. Acestea sunt reclame, nu documentare, așa că nu este nevoie de o documentare masivă și nu este nevoie de echidistanță din partea agenției respective de publicitate. Dacă elimini umorul bazat de stereotipuri, defecte atunci nu va mai rămâne cine știe ce în materie de glume. De aceea se numește umor, pentru că și cei implicați ar trebui să-l guste (cunosc femei blonde care râd la bancurile cu blonde). Fiecare popor are legat de el anumite stereotipuri, dar diferența dintre popoarele cu umor și cele fără este că primele se amuză de acele stereotipuri.
    Așa că nu cred că ar trebui să ne supărăm pentru niște reclame amuzante și nu cred că aceste stereotipuri ne vor afecta imaginea. Oamenii stiu că acestea sunt simple glume, nu niște documentare bazate pe lucruri adevărate; faptul că am auzit atâtea stereotipuri despre cei din Statele Unite (că sunt proști, că sunt obezi) sau despre cei din Franța (că sunt aroganți și nesuferiți), nu mă face să nu mai vreau să călătoresc în țările respective.
    De asemenea, tu iei această glumă prea personal, transformând-o într-un mic război: „noi avem un net mult mai bun față de australienii ăștia cu un umor așa slab”, însă nu spui de toate capitolele la care ei sunt peste noi. Eu aș vrea să trăiesc într-o țară cu un PIB mai mare de nu știu câte ori decât România, dar cu un net praf.
    Mulțumesc că mi-ai citit punctul de vedere și sper că nu te-am supărat fiindcă îmi place tot ce faci și te felicit pentru toate!

  2. „It’s a matter of national pride”… Pentru mandria lor trebuie sa sufere de reclama proasta alte tari precum Romania si Slovacia? Ce sa mai zici…

  3. Este umor fin fara discutie, sant multe alte referiri la Romania care ne ingroapa pur si simplu. Nu are rost sa ne ascundem dupa deget. Stiu ce vorbesc, cunosc Europa si Europenii, majoritatea au o imagine denaturata in sens negativ cand vine vorba despre Romania. Cam ce stiu occidentalii este ca Romania este tara tiganilor si a lui Dracula si ca toti sau aproape toti santem rupti in „curs” si morti de foame. Ca de obicei adevarul este la mijloc dar asta nu scuza clasa politica mizera ce ne conduce din `89 incoace. Atunci nivelul nostru de trai era egal cu cel al Polonezilor, astazi nivelul de trai la „oficial” este la jumatate daca vorbim de PIB per capita dar adevarul este chiar mai rau. Totusi nu se moare de foame ca in Somalia daca asta este o consolare pentru o tara membra a Uniunii Europene in anul de gratie 2014.

  4. Ne-am facut-o cu mana noastra. Am fost primii ce am adus in prim plan tiganimea si saracia in loc sa o izolam si sa gasim alte modalitati de rezolvare. In loc sa ne laudam si noi cu ceva, ne place sa place sa ne plafonam in negativism si discutii interminabile despre cat de naspa e tara. Soarta ne-o meritam.

  5. Nu e deloc ieftin la noi netu. Ba chiar e scump comparativ cu alte tari din .eu; in germania cu 23 euro ai canal 50 mbits si salariu de 1300 euro minim si asta la sat, in oras gasesti 1gbit cu 60-70euro. La noi iei 800 ron si dai pe net 29. In germania doar emigrantii sunt platit cu minimu (in general femeile), restu 3000+ in medie.

  6. Salut, George! Sa analizam situația politica actuala din Romania si sa realizam ca suntem atat de incompetenti încât nici măcar un protest nu putem organiza pentru a obține demisia unui tiran. Ori daca nu suntem in stare sa ne protejam tara de romani, cum sa ne protejam tarisoara de straini? Si-ar fi permis australienii sa spuna ceva despre ruși, de exemplu?

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.