iOS8, Yosemite, Siri în română plus ceva despre iPhone6 și iWatch ?

iPhone5s-5Up_Features_iOS8_2-PRINT

WWDC, conferința dezvoltatorilor de soft pentru produse Apple este locul unde în fiecare an prin iunie vedem cum o să se miște următorul iPhone. De vreo câteva ore toată planeta se uită gură-cască la șuruburile pe care Apple le strânge prin iOS7. Hai să vedem foarte pe scurt ce merită atenție.

1. Siri va primi 22 de limbi noi pentru dictare. Intuiesc, sper și visez că o să avem în sfârșit Siri în română pe iPhone și o să pot spune: ”Siri, trezește-mă la 7!” ori ”Siri, vreau să ascult podcastul Above and Beyond”. În plus, Siri o să recunoască și muzică prin Shazam.

2. Tastatura enervantă de pe iOS7 va primi îmbunătățiri gen ”SwiftKey” adică va prezice cuvinte în funcție de ce ai scris mai devreme. Și vei putea scrie și cu ”swipe”, prin aplicații third-party, adică să desenezi peste tastatură ca să nu mai tastezi greșit de o mie de ori literele. Util mai ales dacă ai crenvurști în loc de degete ca mine.

3. Cloud și poze. Apple te taxează cu 100$ în plus pentru un iPhone sau iPad care urcă de la 16GB la 32GB și tot așa. Eu mă descurc cu 16Gb dar dacă ai multe fotografii, spațiul se ocupă rapid. De acum pozele care îți umplu telefonul vor urca în format original în cloud și vor rămâne pe telefon doar versiunile compresate, adică suficiente pentru ecranul telefonului sau facebook. Aplicația de galerie și poze este îmbunătățită pentru asta dar o să ai nevoie de mai mult spațiu și în iCloud. Tot 5Gb o să primești gratis ca acum dar vor oferi și pachete mai mari la abonament, cel mai probabil împreună cu cei de la box.com. Era și cazul pentru că Google sau Bitcasa oferă deja 1Tb pentru 10$ pe lună și asta e mai tare decât iCloud. iCloud Drive se va numi serviciul prin care poți stoca fișiere și va arăta ca un drive pe Mac. 20GB vor costa $0.99/lună și 200GB – $3.99. Important e că o să îl poți accesa și de pe Windows sau de pe web și că o să te ajute să trimiți fișiere de până la 5Gb.

4. iMessage – o să poți trimite poze, video, localizarea ta și înregistrări de voce exact ca pe… Whatsapp, Telegram sau Hangouts. Ca pe Wickr ori Snapchat, mesajele se vor putea și auto-distruge. Din păcate nu o să ai iMessage decât pe iOS și OSX și asta e o prostie.

5. Health Kit – ne arată la ce să ne așteptăm de la ceasul Apple. Monitorizarea caloriilor și somnului cu grafice colorate pentru orice hipster insomniac.

6. iPhone, iPad și Mac – adică dacă ai iPhone și e în apropierea calculatorului o să poți prelua apelurile direct pe laptop. Sigur aveam nevoie de asta. Prin AirDrop o să poți tirmite în sfârșit fișiere wireless de pe iPhone pe Mac.

7. Căutare – pe Mac va apărea o căsuță de text pe desktop care va căuta prin tot calculatorul dar și pe web. Un fel de ”Google” fără Google se pare.

8. Homekit – este noul sistem prin care device-urile Apple se vor conecta la tot ce ai smart prin casă.

homekit

9. Amprentă în loc de parole – Touch Id va putea fi folosit la logare pe anumite site-uri pentru care s-au stocat deja parole. Site-urile sau aplicațiile nu văd amprenta ci telefonul face autentificarea. Cu alte cuvinte, Apple o să îi spună lui facebook că tu ești și o să îl creadă pe cuvânt.

touchid

10. A zis cineva widgets? – Da, în curând și pe un iPhone din apropiere.
widgets

11. Zbor de probă – o să putem testa aplicațiile înainte de descărcare. O tehnologie interesantă pe care am testat-o recent la o micuță companie cu patru oameni din San Francisco și o să v-o prezentăm curând.
testflight

12. Permisiuni pentru copii – de acum cel mic nu va mai goli cardul în AppStore.
kid apps

13. Health kit – mai țineți minte de câte ori am vorbit despre doctorul din cloud? Apple promite ca Health kit va interpreta informațiile de la diferite accesorii de fitness și sănătate pentru a oferi date mai clare despre starea utilizatorului. Un subiect foarte important pentru orice român care știe că are 2 șanse din 3 să moară tânăr de inimă.

health

health2

Noul iOS8 și OSX Yosemite vor fi disponibile din vară pentru testare publică. Sunt disponibile de acum la download pentru dezvoltatori dar nu vă recomand să vă prindeți degetele.
iOS8 va putea fi descrăcat iDevice-uri din ultimii doi ani.

ios8

iPhone5s-5Up_Features_iOS8_2-PRINT

iPhone5s-3UP_MessagesFeatures-PRINT

iPhone5s_HomeScreen-PRINT

 

Marian: Eu mă joc cu Yosemite și în afară de mici probleme cu Flash Player, se mișcă fantastic. Arată mai bine, deși mulți ar spune că e copilăros pentru un device premium. Te vei obișnui la fel cum ai făcut și cu iOS7. Acum simt că umblu pe un Macbook făcut de același producător care lucrează și iPhone sau iPad. Mă impresionează Safari și deja am renunțat la Chrome pentru că știe să-mi importe parolele și site-urile favorite.

 

Captură de ecran din 2014.06.03 la 16.30.58

Ultimele articole

Articole recomandate

76 Comments

  1. Salut George. Pot transfera aplicatiile mai exact un joc de pe android pe ios? Am un galaxy s4 si as vrea sa imi mut un joc cu salvarile de la el pe un iphone 6s. Astept raspuns. Multumesc.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.