Editorial – Cine vrea să trăiască veșnic?

”Tu chiar crezi că acum respiri aer? Replica lui Laurence Fishburne, în rolul Morpheus din Matrix e genul acela de moment când te întrebi dacă ești om sau mașină și rămâi cu fața mirată a lui ”Neo”. Filmul fraților Wachowski e genial pentru că pune această întrebare simplă. Te întreabă dacă realitatea care te înconjoară este… reală! Nu, nu cred că Neo era Iisus. Și nu o să intru în filosofii despre cum ”puteri superioare” ne controlează și ne consumă ca pe niște baterii ci mai degrabă despre o altă idee care mă preocupă. Libertatea de a gândi, de a te mișca, de a experimenta orice. Să fii oriunde, să faci orice nebunie, să trăiești experiențe dincolo de orice imaginație. Fără riscuri și fără limite.

Am început cu un film care ne-a marcat pe toți cei care au văzut dincolo de efectele speciale din Matrix iar ideea de atunci mi-a revenit în minte și mai puternic după ce am văzut ”Transcendence”. Inteligență artificială, cloud, naniți, biotehnologie. Filmul l-a ales soția (probabil pentru Johnny Depp), care s-a gândit că merit așa ceva de ziua mea. Mă așteptam la încă o poveste despre cum tehnologia ne va transforma în idioți și sclavi. Și cam așa părea… până spre final. Convingător pentru prozeliți, idioți, vizionari sau atei tehnologici care își vor căpăta fiecare felia de pâine în acest film. Dar nu contați pe mine să vă stric surpriza.

Tot ce am văzut acolo este posibil și fezabil. Producția a reușit să traducă pe limba omului, puțină tehnologie nouă. Suficientă însă cât să o bage la somn vreun sfert de oră pe soție dar apoi să o intrige spre final ca să fie ochi și urechi la un subiect greu. Unul important dar greu de explicat deși întrebările sunt simple.

1. ”Ce te face uman?”
2. ”Ce este real?”
3. ”Vrei să fii nemuritor?”

Dincolo de religie și știință depășită, e greu să găsim un răspuns pe care să îl înțeleagă și copiii tăi acum, pe loc. Dar nu ar strica să vorbești cu ei despre asta pentru că în decursul vieților lor vor avea cel mai probabil opțiunea de a deveni, păi… nemuritori. Așează-te puțin și relaxează-te că de aici lucrurile o iau razna.

Pentru cei de la oraș, prezentul este deja online și digital. Suntem conectați și dependenți prin tehnologie. Chiar dacă nu crezi, încearcă să trăiești o săptămână în oraș fără mobil, televizor, calculator și internet. Ți-ar fi mai bine? Îți e rău acum?

Ai vrea să ai urmași care să trăiască ”deconectați”? Dacă răspunsul este ”da”, mai bine te oprești din citit și pleacă în Mongolia. E foarte frumos acolo și… liniștit.

Dar dacă alegem să trăim conectați, cum ar trebui să fie? Cum ar fi experiența ta conectată perfectă? Primul instinct este să bifăm câteva lucruri:

a. Conexiune online permanentă prin care să ținem legătura cu oricine, și orice obiect* oriunde, nelimitat. * =electronice, electrocasnice, automobile și orice fel de mașinării făcute de om.
b. Spațiu de depozitare nelimitat și privat pentru bani, poze, email la care să ai acces de oriunde, oricând, cu orice device.
c. Intimitate și securitate, adică să alegi cu cine și cât comunici fără teamă.
d. … adaugă aici orice te-ar face fericit

Toate acestea sunt doar un început. Sunt totuși disponibile cu tehnologia de azi. Le mai trebuie doar puțin ”fine-tuning”.

Dar hai să pornim cu totul ”down the rabbit hole”.

Nu am vorbit încă despre noi înșine. De la scrisori la telegrame apoi la email, messenger si acum Skype. În viețile lor, părinții noștri și chiar cei mai mari de 30 de ani le-am trăit deja pe toate. Skype ar fi fost ceva inimaginabil pentru tata în 1960. În ultima jumătate de secol, tehnologia a făcut toate acestea posibile. Așadar, la ce să visăm acum pentru partea a doua și a treia a vieților noastre? Eu cred că o să ies la o plimbare virtuală cu fiica mea plecată la studii într-o grădină identică în toate detaliile cu cea de acasă. Sau dacă vrem, ieșim la un film în Berlin ori ne plimbăm pe Marele Zid. Eu voi fi probabil în sufrageria de acasă și ea… departe doar fizic. Nu sunt naiv să visez că își va întemeia o familie în aceeași casă cu părinții dar vom putea să ne întâlnim oricând vrem printr-un avatar, într-un spațiu virtual. Gândește-te la o combinație dintre ”holo-deck-ul” din Star Trek și ”Avatar”. Genul acesta de experiență ne va apropia mai mult și ne va face să ne dorim și să apreciem mai mult momentele când ne vom întâlni și fizic.

Ești pregătit să o iei ”razna” de tot? Cum ar fi să devii cu totul avatarul tău? Nu spun că ar trebui să te transformi într-un grăsan transpirat, hipnotizat pe o canapea dintr-o garsonieră mizeră, care iese la agățat arătând ca Victor Slav ca să fii păcălit de un alt grăsan ascuns în spatele unui avatar de adolescentă. Am văzut și filmul acela.

Mă gândesc mai degrabă la transferarea conștiinței într-un astfel de spațiu după moarte unde să poți rămâne uman dar să poți evolua ca o conștiință inteligentă. Mă gândesc la ce am văzut în Transcendence mai puțin pericolul iminent și tragedia. Nu am răspunsuri la întrebarea dacă o astfel de conștiință va mai avea suflet. Poate îmi răspunzi tu ce înseamnă asta.

Vrei să mori când corpul tău nu va mai fi capabil să îți transporte mintea? Sau vrei să trăiești veșnic fără durere, fără haine, fără rușine, fără foame. Să îți poți cunoaște nepoții, să petreci timp în conversații adevărate, să vezi locuri, să explorezi universul încărcat în memoria unui robot android. Adică să fii tu conștiința și creierul unui ”Data” ca în Star Trek spre exemplu.

De ce vreau așa ceva? Pentru că 95% din lucrurile pe care le facem sunt chestii de rutină care pot fi înlocuite de tehnologie ACUM. Muncim, mâncăm, dormim… Doi bărbați din trei mor de inimă după ce s-au realizat cu greu, tocmai când ajung ceva mai înțelepți, pe la 50-60 de ani. Eu știu că sunt mai mult decât un animal care trăiește ca să moară. Știu că sunt mai mult decât un trup limitat. Știu că Eu vreau să trăiesc veșnic.

Și acum gata, treci înapoi la treabă! Matrix are nevoie de tine.

Ultimele articole

Articole recomandate

73 Comments

  1. Buna ziua domnule Buhnici. Ma scuzati ca va deranjez din nou pe tema acestui subiect dar nu ati mai anuntat castigatorul concursului cu telefonul. Ati putea sa imi spuneti cand va fi anuntat? Astept un raspuns. La revedere. O zi buna.

  2. Intr-adevar, interesant subiect Domnule George!
    Ma fascineaza toate aceste lucruri SF dar si reale totodata :) Tehnologia o sa ne conduca in viitorul indepartat, iar cred, cu tarie, ca nu mai mult nici mai putin, Americanii, care sunt Leaderii tehnologiei de astazi – cei mai evoluati – au tehnologii ultra-avansate pe care noi nu avem cum sa le aflam vreodata!
    Ceea ce vedem noi, ne este dat sa vedem prin mass-media, care… desigur, totul este controlat din varful „piramidei”, asa-zisii Illuminatii.

    Va recomand cartea „Copiii Matricei” de David Icke, bazata de dovezi si probe reale! O sa va placa.. sau.. poate… o sa ramaneti putin mai mult… Inspaimantati, surprinsi, mirati de tot ceea ce ne inconjoara!

    Citez: „Ne-am nascut intr-o lume controlata de forte nevazute care au invadat si care manipuleaza omenirea de mii de ani. Nu, aceasta nu este un scenariu de la Hollywood, este chiar ceea ce traim in prezent.
    Daca privim in jur, am putea crede ca ceea ce vedem este „real”. Dar, de fapt, traim in iluzie, o iluzie proiectata sa ne mentina intr-o inchisoare mentala, emotionala si spirituala.” – Costa 49 Lei cartea, o gasiti aici https://www.clb.ro/produse/copiii-matricei-89885.aspx?sortfield=free1&list=0

    Eu am gasit-o foarte greu!

    PS: Sper ca si tu sa o gasesti Domnule George, si garantez ca o sa iti placa la nebunie, de altfel.. vei ramane fascinat! „Adevarul nu este undeva in exterior, in mare parte el este chiar aici..”

  3. Parerea mea este ca toate filmele SF sunt facute pentru a ne arata spre ce ne indreptam in viitorul foarte apropiat , ma refer la iron-man , star wars , avatar , transformers si multe alte filme SF , tot ce vedem in acele filme exista doar ca pe piata nu se vand datorita unor persoane care ne controleaza foarte bine si care dupa parerea mea nu sunt oameni :D asa ca in ani urmatori 10-15 ani tot ce am vazut pana acum va fi real , parerea mea.

  4. „Cine vrea să trăiască veșnic?”

    Mi se pare mie sau ne intoarcem din nou in trecut, parca nemurirea era o idee aberanta ale unor obsedati religiosi, omul modern nu poate visa la asa o nebunie asa ca am renuntat la ea atunci.

    Am sperat ca bogatia luxul, placerile vor alunga din inima noastra aceasta dorinta dar se pare ca nu a fost asa ea inca exista adanc inradacinata in mintile noastre acum incercam alte mijloace a ajungem la ea.

    In trecut ni se promitea nemurirea urmand o cale spirituala cautand tot ce e bun in noi si imprejurul nostru, facand orice lucru bun, eliminand din mintea noastra lacomia, ura, dusmania.

    Acum ni se promite nemurirea cu conditia sa avem bani ( saracii nu vor avea access la aceasta „nemurire” ei vor trebuii eliminati daca ne incurca planurile) din pacate pentru a devenii bogat trebuie de cele mai multe ori sa renunti la etica, la morala, la mila.
    Practic trebuie sa calci in picioare pe oricine sta in calea bogatiei si nemurii tale.

    Daca esti un tip ce „traiesti in prezent amintindu-ti trecutul si visand la viitor” si cunosti cate putin din toate miturile, minciunile sau adevarurile lumii vechi iti dai seama ca ceva nu e in regula, ceva nu se leaga.

    http://www.youtube.com/watch?v=ZJf1a3knuoo

    • Cine a vorbit despre bani, Iulian? Eu mă bazez pe legea lui Morse care înjumătățește oric preț în doi ani. În acest ritm, orice tehnologie SF va fi mai accesibilă ca… apa sau mâncarea. Ia becul spre exemplu, un radio cu lămpi sau primul automobil pe care l-au văzut bunicii tăi prima dată în viața lor.

  5. Oamenii nu sunt pregatiti sa traiasca vesnic. Nu in aceasta lume cel putin.
    Noi nu ne reusim sa ne intelegem cand traim 50-60-70 de ani. Cand vom trai sute de ani toate problemele actuale se vor accentua de zeci de ori.
    Realitatea este ca intelegem foarte putin din Universul actual. Cine afirma ca omenirea intelege universul in care traim, ori nu stie ce vorbeste ori este prost.
    Si oricum nimic in Universul asta nu moare, totul se transforma.
    Ce i-ai spune fluturelui cand este inca omida?

  6. Inainte sa fi nelimitat (nemuritor, in acest caz), esti limitat (din mai multe puncte de vedere). Ai sarit cativa pasi reali (adica existenti) de urmat. Unul dintre pasi se numeste banul. Atatea tehnologii au fost inventate si reinventate si au ajuns pe piata oamenilor de rand la niste preturi uriase, doar platind brand-ul, tehnologia respectiva neavand pretul de fabricare nici la 10% din pretul la care omul cumpara acel produs. Cel mai bun exemplu este unul postat de tine pe blog, unde scrie ca ai surse care ti-au spus ca pretul de fabricare al unui iPhone 5S nu depaseste 57 $.
    Sunt convins ca aceste tehnologii vor exista (poate nu intr-un viitor indepartat), insa, lumea nu cred ca este pregatita sa treaca la un pas atat de urias, deci trecerea va fi treptata, sa nu creada Terra ca au venit extraterestrii, si nu in ultimul rand, degeaba s-ar inventa aceasta tehnologie, daca si-or vor permita 25% din populatie, sau mai putin.

    Am si eu o intrebare pentru tine:
    Ce faci cand mintea omului se duce naibii, fie din cauza anumitor boli, fie ca asa a fost educata (sau needucata), adica, cand efectiv un om o ia razna? Atunci nu mai e de vina inima, sau ficatul… :)

  7. Ehe…demult imi imaginam ca in viitor nepotul meu o sa bage stickul in laptop sa mai vorbeasca cu bunicul sau…un sfat, o parere …ca deh, astia batrani stiu mai multe.

  8. Si chiar nimic despre Dumnezeu? Incepem sa credem ca tehnologia ne poate rezolva absolut orice nevoie? Ce e bine si ce e rau ne poate spune tehnologia? Trist. Uitam ca, de fapt, tehnologia impiedica evoluarea spirituala a omului. Unde mai e comuniunea cu natura, cu Dumnezeu? Eu sunt de parere ca putem limita invazia tehnologiei in viata noastra. Trebuie doar sa vrem! Pana una-alta, suntem sclavi. Si asta nu vrem sa recunoastem.

  9. Nu avem de unde stii ce se va intampla peste vreo 50 de ani, dar transferarea constiintei umane intr-un fel de retea nu mi se pare posibila pentru ca, cum a spus si Mihai, oamenii nu sunt masinarii, sunt rai si mereu vor fi oameni care sa incerce sa strice „sistemul”, in prezent e greu sa stii ca ce faci pe internet e sigur, mereu exista unele semne de intrebare iar acest lucru nu cred ca se va schimba

  10. – PROSTIA , ŞEFIA ,LIMITELE MAXIME SI GRANDOMANIA ESTE MAI MARE DECAT ORICE PE LUMEA ASTA – Surrogates cu Bruce Willis – a fost un film interesant – Tehnologia este buna in prezent si pe viitor vom vedea rezultatele – in ultimul caz – iei curentul si pica totul jos – si bateriile se descarca – dar mai interesant este daca se inteleg Rusii cu Americanii si nu apasa butonul la rachete nucleare pentru ca istoria ne arata ca multi au vrut sa domine lumea si nu au fost multumiti cu ceea ce au din cauza prostiei din capul lor bine inteles – exemplu – Adolf Hitler – Benito Mussolini – Vladimir Ilici Lenin – Iosif Vissarionovici Stalin – PROSTIA , ŞEFIA ,LIMITELE MAXIME SI GRANDOMANIA ESTE MAI MARE DECAT ORICE PE LUMEA ASTA

  11. O intrebare buna este:

    Ce este sufletul? Exista oare?

    Hai sa nu ne grabim cu tehnologia asta. Medicina nu a gasit tratamentul pentru o raceala banala inca. Natura a reusit sa creeze in cateva miliarde de ani ce se vede pe Pamant. Oamenii nu reusesc inca sa inteleaga cum functioneaza anumite lucruri elemetare pe care natura le-a perfectionat de-a lungul timpului. Sunt deja foarte multi care s-au inghetat sperand ca in viitor vor putea fi readusi la viata cu ajutorul tehnologiei.

    George iti recomand serialul „Cosmos: A Space-Time Odyssey”

    Tehnologia teoretic trebuie sa ne usureze viata. Insa poate fi chiar ea cea care ne va distruge.

    Din pacate o parere impartita de foarte multi oameni de stiinta este ca desi in galaxie sunt foarte multe planete asemanatoare cu a noastra nu exista viata probabil pentru ca s-au autodistrus inainte de a ajunge la o tehnologie avansata incat sa poata transmite un semnal macar. Deja se incearca fuziune nucleara cu ajutorul laserelor de mare putere in speranta ca vor putea reproduce si controla aceata reactie care sta la baza existentei soarelui.

  12. Si totusi nu toti au access la cele mai inalte tehnologii, de servicii medicale ( prelungire a vietii) de calitate ci doar un grup privilegiat, de regula cei mai bogati.

    Cei saracii ( material sau cu duhul ) au acces la o foarte mica parte din tehnologii altfel cum ar mai putea fi motivati sa viseze la ele, sa munceasca ca robii ( pe nimic ) in acele uzine si fabrici care le produc.

    http://www.youtube.com/watch?v=ns-kJ5Podjw&feature=youtu.be

    Chiar daca ne consideram oameni moderni nu sa schimbat nimic, traim tot intr-un sistem feudal

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.