Categorii: Auto, Editorial

“E ţara în pradă, tată!”

E ţara în pradă, tată!

Dorm prost, mă trezesc des şi tresar nervos la orice zgomot venit de afară pe timpul nopţii. A devenit aproape o obişnuinţă să mă scol din pat înainte de ora stabilită. Dormeam tun câte cel puţin opt ore, însă acum sunt un insomniac stresat, recent convertit la boala secolului şi agravat în boala României.

Mi se trage de la scuter. Deşi l-am asigurat casco de m-am fript în portofel şi îl leg de grilajul ferestrei cu două lanţuri groase, lacăte masive şi o alarmă gălăgioasă, tot îi duc grija. Nu sunt vreun paranoic cu acte în regulă, ci unul cu motive. Acum două luni m-am trezit la patru dimineaţa în mijlocul unei tentative de furt. Am prins unul dintre cei doi hoţi, care trăgeau de el să îl fure. Bastonul metalic a marcat spinarea unuia şi i-am promis mai rău dacă îl mai văd. Celălalt s-a ascuns în blocul meu. Îl suspectez că îmi e vecin pentru că am scotocit toate palierele.

Şi nici în oraş nu e mai bine. Chiar şi la restaurant îl las la vedere, că cine ştie… Poveşti cu scutere noi scoase în oraş şi furate din prima zi, aud de fiecare dată când merg la revizie.

Tot în urmă cu scurt timp mi-am auzit clanţa încercată cu mine în casă. Era o noapte ploioasă şi am încercat să îl depistez după urmele de paşi. Nu l-am prins. Oare câţi mi-au luat garsoniera “la ochi” şi în lipsa mea…? Poliţiştii de sector au venit, mi-au preluat plângerea dar m-au pus în gardă că e doar începutul. O colegă îmi povestea cum i s-a furat tot, inclusiv mâncarea din frigider, când i s-a spart apartamentul modest. Ţara e săracă, plină de şomeri şi de hoţi flămânzi.

Aseară mi-a venit la vizionare un cuplu tânăr. În timp ce eu le explicam despre mobilă şi renovări, ei erau cu ochii după televizor şi calculator. Soţia mi-a şoptit: “Ăştia sunt ochitori…” Şi credeam că doar eu sunt paranoic… Din mers am schimbat vorba către uşa metalică şi alarmă. Nu au zăbovit, însă le-am reţinut numerele de telefon şi cel de la maşina cu care veniseră. Poate ne înşelăm şi sunt doar nişte oameni serioşi pe care noi i-am evaluat greşit. Oricum, mi-am făcut şi asigurare pentru casă. Cine ştie…

Din păcate, senzaţia de nesiguranţă în oraş devine aşadar o percepţie. E o chestie care nu doar scârbeşte, ci ne transformă pe toţi în indivizi mai agresivi şi temători. O involuţie socială, care merge mână în mână cu dezamăgirea generală. Nimic nu ne mai merge, nimic nu se mai leagă, nimeni nu ne mai inspiră încredere. După câţiva ani buni, care ne scuturaseră puţin de praful comunismului, ne afundăm iar în mocirla românească. Să mă bucur că reîncepe exodul hoţilor plecaţi „la produs” în Vest şi totodată cel al „creierelor” dezamăgite? Ce o fi mai rău?

VA URMA

citeşte şi pe ProMotor.ro