Despre cipul din mâna mea

Buhnici implant

Da, sunt un cyborg pentru că mi-am implantat un cip în mână. S-a întâmplat acum vreo două luni în cadrul unui eveniment public, în fața a sute de oameni unde am fost invitat să fiu primul român care încearcă tehnologia. Un doctor mi l-a injectat cu o seringă cu acul cam gros și a durut câteva secunde. Apoi publicul a aplaudat și a pus întrebări despre tehnologie. Interesant. Mâna mea s-a umflat puțin așa cum era de așteptat și apoi și-a revenit iar acum am o capsulă de dimensiunea unui bob de grâu între două degete de la mână. Nu plănuiam să scriu ceva despre cip până când nu încep să îl folosesc mai serios pentru că e capabil de câteva lucruri utile. O să îți povestesc mai jos. Dar de ce scriu totuși acum?

Pentru că am nevoie de un articol pe care să îl arăt celor care mă tot întreabă:

„Vai, George, o să ajungi în iad. De acum ești însemnat de diavol.”… și așa mai departe.

Din cauza asta, tocmai mi-am petrecut (alte) 90 de minute pe messenger cu un necunoscut altfel bine intenționat care voia să mă salveze de la chinurile iadului pentru că m-am lăsat însemnat. Dacă ești suficient de răsărit la minte încât nu mai confunzi diavolul cu tehnologia, poți sări peste restul articolului și să îți folosești liniștit cheile (keyless) de la mașină, brelocul de la interfon, legitimația magnetică de la muncă și cardul de la parcare sau funcția NFC de pe mobil. Sunt cam același lucru doar că cipul meu e mai mic și e implantat sub piele într-un loc de unde nu îl pot rătăci.

De unde provine?

Screen Shot 2017-01-14 at 23.35.48

Spuneam că e de dimensiunea unui bob de grâu și îți poți cumpăra unul de pe internet. Nu fac reclamă acestei firme, dar există momentan puțini furnizori de implantabile. Acesta vine într-un plic și apoi îl poți implanta la un dermatolog, chirurg, o asistentă medicală sau chiar un specialist în tatuaje. Sau nu trebuie să o faci deloc. Nu câștigi și nu pierzi nimic.

quarter-euro-transponder

La ce e bun?

Sună SF dar este în fapt doar un înlocuitor de cartelă magnetică de aproape orice fel. Este o capsulă de sticlă cu trei cipuri pe standarde diferite care pot înlocui cartele magnetice și cipuri NFC cum sunt cele de pe telefon sau din brelocurile pe care le folosești la interfon.

Am deja zeci de cipuri NFC la birou sub formă de stick-ere sau brelocuri care fac aproximativ același lucru dar acelea trebuie lipite pe ceva sau atârnate de cheile de care voiam oricum să scap. Un cip încapsulat în sticlă și implantat sub piele nu se pierde. Asta m-a interesat cel mai mult, pentru că eu îmi rătăcesc cheile și am prea multe parole la toate conturile online posibile.

20170114_232843

Momentan am pe el cartea de vizită electronică. Telefoanele cu NFC îl citesc in 3 secunde și dau astfel informațiile mele partenerilor sau prietenilor în timp ce îi las „gură cască”. E un efect fain dar nu asta mă interesează cel mai mult. O să îl testez în curând cu yale și alte tipuri de încuietori pentru uși, calculator, eventual cu sistemul de legitimații de la muncă și parcarea plătită din centru unde acum folosesc cartele de plastic. Ai început să prinzi ideea? Unii oameni își scriu declarații de dragoste și jurăminte pentru persoana iubită pentru că cipul suportă și câteva zeci de cuvinte în format text. Mai poate bloca și debloca telefonul mobil iar informația de pe el este criptată încât să nu poată fi furată. În viitor va putea înlocui cardul bancar, că și el are cip. Nu cred că e soluția perfectă dar e o soluție mai bună decât cheile actuale mult prea ușor de pierdut sau de copiat. Valabil și pentru bani/carduri.

implant xray

Poate fi urmărit de „oamenii răi”?

Spre deosebire de smartphone spre exemplu pentru care ai dat deja OK celor de la Google, Apple, Facebook și alte sute de hămesiți după informații, cipul acesta e mult mai banal. Nu are GPS, nu are Bluetoth, nu are WiFi și nici baterie, deci nu emite și nu este detectat de la distanță nici de aparate inteligente și nici de porți de scanare din aeroport spre exemplu. Poate fi văzut însă la radiografie sau pipăit că e fix sub piele. Dar cum funcționează însă? Cipul de pe el comunică cu telefoane și tot felul de cititoare compatibile doar printr-o antenă. Antena e mică așa că primește energie de la cititoare doar dacă acestea sunt la câțiva milimetri distanță. Așadar se activează și răspunde cititoarelor care sunt apropiate de el pentru citire. Emite înapoi răspunsul atât de slab încât trebuie să ții telefonul apropiat trei secunde fix în dreptul lui.

Ce fel de răspunsuri dă?

Hai să devenim tehnici pentru câteva rânduri. Pentru cei care pricep ceva termeni tehnici, specificațiile oficiale sunt:

Cip pe frecvența – 13.56MHz ISO14443A & NFC Type , NTAG216 RFID  – acesta e standardul tehnic industrial.
Memorie – 7 bytes UID and 880 bytes of user read/write memory – adică are o serie unică și poți scrie pe el texte, cifre parole sau comenzi în limita a 880 de semne, echivalentul a vreo 5 SMS-uri dacă vrei.
Durata de viață – 10 ani. Poate fi rescris de 100.000 de ori – neavând baterie, nu se încarcă dar senzorul se uzează la scriere și citire, ca orice sculă.
Capsula: 2.1mm pe 12mm Schott 8625 bioglass cu material epoxy ne-toxic – adică nu afectează sănătatea și nu reacționează cu corpul uman. Sticla schott e folosită și în medicină și în bucătărie spre exemplu.

Livrat în seringă sterilă. Poate fi scos oricând fără riscuri pentru sănătate. – nu mă jenează așa că îl pot ignora la fel de bine dacă nu îl voi folosi.

Partea bună?

Sunt un cyborg fericit acum pentru că îmi este mult mai ușor să îmi selectez prietenii deștepți de cei care nu sunt la fel de deschiși la minte. Da, mă refer la cei care cred orbește în pedepse divine pentru folosirea tehnologiei și mă pun deja pe un rug invizibil doar pentru că le spun că pământul e rotund sau că cipul din mâna mea e o cheie sofisticată și cam atât.

Și totuși, nu mi-e frică de iad?

La fel de mult cum ar trebui să ne fie tuturor pentru că folosim bani lichizi sau carduri bancare, chei la poarta casei ori chei cu cip pentru mașină, telefoane mobile și așa mai departe. E greu să le explici oamenilor încăpățânați lucruri noi. E și mai greu să le deschizi mintea celor care preferă să creadă în frică și să nu cerceteze. Am o vorbă:

Maimuței i-a fost cel mai frică de foc până să devină om.

Pare ireal dar terorismul în numele religiei nu este doar o problemă îndepărtată din Siria sau de pe străzile din Nisa ori Berlin. Și noi avem teroriști în numele lui Dumnezeu. Sunt cei care se uită la alți oameni pe care nu îi cunosc personal dar decid că sunt ciudați și periculoși. Sute de oameni cu acces la internet, un cont de facebook și câteva idei precise m-au evaluat deja pe acest sistem și au ridicat piatra de jos. Am primit mesaje directe și s-a discutat despre mine în grupuri și pe forumuri. Se numește cyber-bully-ing și este o problemă care ne afectează pe toți și se extinde. Din spatele unei tastaturi oamenii nu văd fața omului pe care îl jignesc așa că lovesc tare, cu cuvinte dure, sperând că îi vor atrage atenția și îl vor afecta. În cazul meu e greu să aibă vreun efect. Viața de reporter m-a călit suficient încât să mă pot detașa și să privesc dincolo de cuvinte. Ce ai putea să îmi spui care să îmi învinețească un ochi, să mă taie pe mână ori să mă bage în spital cu gastrită? Am văzut și arestul și sala de judecată și am învins de fiecare dată. Cum m-ar putea învinge un troll sau un credincios habotnic?

Nu mă justific în fața nimănui dar vă pot spune că nu sunt nici ateu, nici mason, nici satanist așa cum mă acuză unii. Împreună cu Lorena suntem nași pentru trei familii fericite și am botezat 5 copii. Sunt ortodox și cred în Dumnezeu. Nu cred într-un moș cu barba albă ci într-o resursă de bunătate. Nu cred în frică în numele religiei. Cred în faptele bune și răbdare în locul mersului la moaște. Nu înjur de lucruri sfinte niciodată și nu încalc cele 10 porunci. Mi-e frică să invoc blesteme pentru că știu că tot ce spunem se poate întâmpla. Nu din cauza vreunei pedepse divine ci pentru că pur și simplu oamenii furioși fac lucruri periculoase. Și apoi, cum poți să vii să îmi spui că sunt însemnat de diavol dacă nici măcar nu ai citit Apocalipsa lui Ioan? Unde scrie acolo cuvântul cip și cine a stabilit că ajungi „însemnat de diavol” dacă îți implantezi tehnologie? Unde ai citit asta? De unde ai luat-o? Nu cumva ți-a servit-o cineva care se folosește de frica ta? E interpretarea cuiva sau a ta?

Suntem în secolul 21 iar Papa tocmai a recunoscut Big-Bang-ul și darvinismul iar eu trebuie să dau explicații unor ortodocși care mă jignesc și mă amenință în numele credinței lor după ce au luat după ureche pasaje din Biblie pe care nu le cunosc. Apropo, oare ce părere are despre evoluție și tehnologie biserica noastră strămoșească? Că de bani, telefoane și mașini avansate, internet și rețele sociale se folosește cu toată dragostea.

Să facem un pas în lateral.

Nu e prima dată în istorie când oamenii de rând resping la îndemnul bisercii tehnologiile noi pentru că ar fi de la diavol și îi arată cu degetul pe cei care le încearcă. Gândiți-vă ce a fost prima dată în mintea celor care au văzut un avion ridicându-se de la sol, când au auzit vocea cuiva din receptor deși omul se afla la sute de kilometri distanță, când au urcat prima dată într-o mașină sau au deschis primul televizor.

De ce e un păcat să îmi preschimb cheile cu o parolă? De ce trebuie să explic cuiva de ce îmi țin cheia în piele și nu în buzunar? Cu ce e mai păcătos un cip decât un tatuaj, o plombă dentară, o proteză sau chiar un dozator de insulină?

Ce urmează?

Cipul meu RFID e joacă de copii față de viitorul apropiat. În câțiva ani vom purta conversații pe internet sau la telefon cu roboți fără să știm exact dacă discutăm cu un om real sau un calculator. Tehnologia ne-a făcut viețile mai bune și mai ușoare ca niciodată dar tehnologia fără bun simț este o unealtă fără utilitate și poate deveni ușor și o armă. Depinde numai de noi să ne păstrăm umanitatea. Suntem umani când învățăm, când respectăm și arătăm toleranță pentru cei diferiți exact așa cum cerem și pentru noi înșine.

De aceea îmi place ce a spus Barack Obama în ultimul discurs oficial. „Dacă te-ai săturat să te cerți cu necunoscuți pe internet, mergi și discută cu ei față în față.” Dacă ai ceva să mă întrebi despre asta, lasă un comentariu sau haideți să ne și vedem. Ce ziceți? Cei mai convingători comentatori vin în direct cu mine să discutăm LIVE.

Ultimele articole

Articole recomandate

300 Comments

  1. Toate bune si frumoase legat de ceea ce spui in articol. Cel putin deocamdata acest subiect este un proiect „beta” – in teste. Ma gandesc insa ce se va intampla daca citirea acestui chip va fi posibila in viitor de la o distanta mult mai mare si daca informatiile astfel colectate vor putea fi folosite si in alte scopuri. Si acum se colecteaza la greu insa pe viitor aceasta tehnologie „pasiva” – nu are nevoie de alimentare directa cu electricitate- va putea fi obligatorie. Ma gandesc ca al meu copil nu va avea prea mult de obiectat legat de o astfel de marcare.

    • Nu fac scenarii de acest fel dar putem argumenta și pro și contra. Eu aș vrea să pot intra în cafenea, să iau cafea și să ies iar plata să fie validată automat. Genul acesta de tehnologii respectă însă reguli atât de stricte încât va dura standardizarea. Există proiecte pilot afară cum este Square.

      • Se spune ca, cu cat suntem mai departe de bani fizici cu atat avem tendinta sa ii cheltuim mai mult.
        Cand vezi cum dispar bancnotele fizice una cate una din portofel ai tendinta sa scoti mai rar portofelul din buzunar .

        Se spune de asemenea ca si coruptia este mai pronuntata atunci cand esti mai departe de bani fizici.
        Angajati bancilor desi au acces la bani fizici sunt mai putin tentati sa ii sustraga insa tentatia e si mai mare daca au posibilitatea sa ii fure din hartii, electronic etc.

  2. O inventi minunata, sper pe viitor sa fie aplicata in domeniul bancar aceasta „dracovenie”, mi’-ar prinde de minune….(de obicei sunt cam uituc si pierd cardurile usor, sa nu vorbesc de cartela magnetica de la munca :)) , s’au saturat gardienii sa Imi faca altul in loc :)) )
    Te salut , Sica”

  3. Salut, din păcate trebuie să te dezamăgesc, nu ai fost primul român, exact cu o zi înainte un prieten bun, și-a implantat și el la Romexpo de același doctor :)) felicitări, ești al doilea roman. PS: să vezi ce mișto e să îți deschizi autovehiculul fără chei :)

    • Ei, asta cu mașina aș vrea să testez și eu. Am auzit că au fost mai multe persoane implantate și bănuiam că au mai făcut-o și alți români înainte. Organizatorii aveau însă nevoie de un moment de atracție și… ai prins ideea.

  4. Good one. Cat costa un cip de genul ?

    In cazul in care te lovesti la mana , se poate sparge ? Dar cand fortezi mana , de exemplu ridici ceva mai greu de pe jos ?

  5. Salutare,

    In primul rand felicitari pentru treaba pe care tu o faci la nivel general.
    Am citit articolul si rezonez intru-totul cu cele relatate de tine si mi se pare o isterie cretin-amuzanta cu insemnele lor (ar trebui sa nu mai avem nici CNP, tot o insemnare e si aia). Am cautat despre cip si (fiind pasionat putin de tehnologie in general dar si de RFID), devin tentat de idee – insa nu este chiar cel mai ieftin si „touchable” gadget deocamdata.
    Am insa niste intrebari la care probabil ai sau nu raspuns sau acces la informatie – ca utilizator:
    Exista posibilitatea de a distruge cipul sau de a aparea diverse efecte adverse corpului la lovire, soc termic, vibratii etc. ?
    Deasemenea exista interferenta/distrugere la : RMN, X-Ray, Magnetic Induction etc.?
    Dupa „garantia” de 10 ani, este obligatorie extragerea cipului din motive de sterilitate sau doar de functionalitate tehnica ?

    Am sa mai revin cu alte intrebari, poate ma lamuresti.
    As mai sublinia faptul ca, pe viitor, ma vad pus in situatia in care voi „pica” pe strada si ambulanta/medicii vor putea avea acces la toate datele mele medicale in timp scurt si fara card de sanatate, pe care by the way, nu prea functioneaza pe la noi sau poate nu il am la mine.

    Toate cele bune!

    • Să le luăm pe rând.
      1. Poate fi distrus doar cu o forță care ar zdrobi întâi brațul.
      2. Am trecut cu el prin control de frontieră și știu că se vede la radiografie dar nu reacționează negativ.
      3. 10 ani e un termen orientativ determinat de limita de scrieri.
      4. Referitor la medici, și eu mă gândesc la un tatuaj cu logo NFC în dreptul cipului astfel încât un medic isteț să îmi scoată repede o fișă medicală pe care aș pune-o pe cip. Studiez încă asta.

  6. Stim ca nu ai sa patesti nimic, oamenii isi baga chestii mult mai aiurea si periculoase prin piele, dar de ce nu o verigheta cu nfc? Si aia sta tot timpul cu tine.

  7. Lasand la o parte discutiile despre religie, credinţa si alte teorii mistice..Eu nu reusesc sa inteleg ptr ce un om si ar implanta in corpul lui o chestie in plus atâta timp cat este sănătos si normal la cap..
    Acelasi cip il poti purta la tine , la breloc, in portofel..ceas..etc..
    Doar ca sa fi cool mi se pare o tâmpenie sa ti bagi chestii sub piele ca sa devii vedetă. .
    Cei care petrec prea mult timp in spatiul virtual pierd contactul cu realitatea si traiesc undeva in eter..Altfel nu mi explic de ce cineva si ar face un astfel de implant care poate fi inlocuit cu altceva extern..Nu ma duc in fundul gol nici la banca nici la prieteni. .nici nu umblu pe strada naked ca sa nu mai am loc unde pune un amarat de cip..
    Un om normal la cap nu cred ca si ar implanta ever ceva in corpul său atâta timp cat este sănătos .

  8. Se pare ca nu faci altceva, cu voia sau fara voia ta, sa creezi un curent de hipstareala. De ce nu tii pentru tine astfel de informatii ? Sunt destule asa zise minti deschise care nu inteleg fatalitatea unui astfel de gest pe viitor. Daca in timp se va pune gps ? Mai poti opri valul atunci ? Putin probabil. Ai prea multe parole si ai nevoie de un cip. Extraordinar… Deja au aparut unii care vor cartele de interfon in cipuri, deja e o rasmerita crestini vs minti deschise sau intelectuali vs analfabeti. Nu e vorba de minte deschisa ci e vorba de efectul de spirala!

  9. sunt sigur ca exista destui săteni care nu înțeleg tehnologia dar o critica, se poate dezbate ori cat de mult fără nici o finalitate.
    Din punctul meu de vedere este tabu sa îmi implantez un corp străin, asta ar fi singura reținere.
    As avea o curiozitate ce vei face când va veni versiunea 2.0 a cipului tău cu vreo îmbunătățare, îl vei implanta lângă sau îți faci operație sa-l înlocuiești? :D

  10. Nu cred că este nevoie de un cip sub piele, un inel ar putea face același lucru și ar fi mai „normal”
    Eu nu susțin ce ai făcut.
    Sper sa fii primul si ultimul roman care ar face asta.

  11. Foarte tare! Nu știam ca a ajuns și la noi. Este accesibila pentru toate lumea? Mi-a plăcut ideea de a crea o oarecare liniște, în timp nu o sa îți mai faci griji de bani, portofel, chei etc…îți iei geaca pe tine și pleci, știind ca ai totul la deget( la propriu ).Ceea ce testezi, ii deschis pentru oricine? Sau ai aplicat pentru el? Este într-un stadiu de testare? Ții legătura cu compania, trebuie sa le oferi vreun fel de review despre produsul lor?

  12. Nu are Gps,Bluetooth sau WiFi?Asta e partea care t-i s-a spus.Dar partea care nu t-i s-a spus e foarte ascunsa de tine si de mintea ta.Masoneria pe asta se si bazeaza.Te”incanta”cu tehnologia pana te-a prins.Asta e si ideea.Esti de acum sclavul perfect.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.