Centrul Bucureștiului? Mai rău ca la periferie.

”Dom’le, eu stau în Rahova dar la mine e lux pe lângă ce e aici la dumneavoastră!” Vorbe din gura unui taximetrist mucalit care m-a făcut șah-mat. Am ajuns la capătul răbdării…

Am stat în București în vreo opt locuri până azi. M-am mutat de la unul mai nebun la altul. Am găsit însă de vreo trei ani proprietarul perfect. Un om de mare bun simț, elegant, care nu ne-a greșit o dată. Cu toate acestea, în cel mai frumos apartament unde am stat în București, mi-a fost cel mai urăt de când stau în capitala patriei. Nu am să mă ascund după deget. Am vrut o chirie spațioasă, conectată la oraș de unde să ajungem eu și soția rapid la serviciu. Le-am primit la schimb într-un pachet despre care nu bănuiam că include:

– parcagii – 6 doar pe o rază de 100 de metri deînmulțuțiți cu familiile lor care le țin companie uneori, iau masa pe scara blocului, se ceartă noaptea pe la 2 și se împacă, copii lor zgârie și trag de mașinile parcate… Nu am crezut că voi vedea asemenea șatre care să stâpânească cu tupeu proprietatea publică sub ochii legii. Camera de supraveghere a poliției locale sector 1 care îi filmează este doar de decor. Altfel ar fi văzut și cohortele nocturne de…
– prostituate – hotelul de 4 stele din apropiere este un fel de aeroport sexual care atrage piloți și rachete de tot felul. Orice mașină parcată are până dimineață cel puțin doi fluturați în geam cu Erotic Massage. Aici e de venit dacă ești unul dintre…
– șmecheri – cazinoul de la parterul hotelului adună de marți până duminică zeci de băieți care parchează fix sub indicatoarele de interzis și înnoptează la ruletă păziți de mașina de poliție.
– gropi care băltesc, capace de canal rupte, lipsă marcaje de doi ani, mizerie și nori, tot mai des seringi folosite și aruncate pe jos.
– motociclete și mașini cu motoare tunate conduse de hormoni și droguri. Altfel nu cred că un om normal poate face așa după miezul nopții. Am închis balconul cu geam cu trei straturi și sistem anti-zgomot. Nu are nici o valoare în fața tobelor sport, altfel ilegale. Ați văzut vreun talon săltat pentru așa ceva?
– tencuială care cade de pe fațade – blocul e un bun comun care trebuie ignorat. Nimeni nu își asumă riscul pentru trecători. Fiecare cu mă-sa!
– vecini dereglați psihic – vecina de la 4 spală pervazul cu găleata de apă în loc de o lavetă iar zoaiele ajung inevitabil la mine pe pervaz sau în cap dacă am curajul să scot capul pe fereastră. O idee nefericită oricum pentru că în spatele blocului crește o colonie de 14 pisici hrănite de instalatorul blocului care au nevoi… animalice. Stăpânul lor este foarte agresiv și amenință cu ranga în mână cu moartea pe cei care îi atrag atenția că menajeria lui pute a urină și fecale dar e ”inamovibil” prin relația de pahar cu administratorul. Pe cel din urmă îl suspectez că e fost securist sau torționar dar asta e altă poveste. Fosta doamnă administrator mă asculta pe la ușă și ne umfla tuturor întreținerea.
– un bișnițar sârb care a renovat timp de nouă luni spațiul comercial de la parterul blocului. Mii de găuri cu percuție date inclusiv nopțile sau sâmbetele și duminicile. Polițiștii locali chemați de patru ori mai aveau puțin și mă înjurau că îi deranjez cu șpăgile șefilor din primărie. Omul mi-a spus pe șleau că dacă vreau și eu șpagă se rezolvă.

Pentru cele mai multe consider că vinovăția este a primăriei, poliției și abia apoi a cetățenilor mei vecini. Da, mai ales a lui Oprescu și Chiliman în cazul meu. În fiecare an este și mai rău fără ca cineva să fi luat o singură măsură. Legea este doar un marcaj rutier pe care îl calcă toți. Dacă nimeni nu e amendat, atunci anormalitatea devine o stare de fapt. Ceva normal. Un noroi rece în care ne scăldăm și ne spunem că ”Asta este!”

Tot ce am scris mai sus poate pare o sumă de refulări. De fapt chiar asta sunt. Dar reține un singur lucru când cauți chirie. Fugi de centru!

Ultimele articole

Articole recomandate

85 Comments

  1. Mutatul nu e o solutie. E ocolirea problemei. Ok, te muti in alt oras si peste 5 ani ai aceleasi probleme. Ce faci atunci? Te muti din nou? Legile actuale nu sunt perfecte si nici prea eficiente, dar cred ca daca s-ar respecta s-ar forma un prim punct de pornire in rezolvarea problemelor. Cred ca acestea constau mai mult in indiferenta oamenilor la ceea ce se intampla in jurul lor. Toata lumea a intampinat problemele acestea de cel putin o data, dar marea majoritate se resemneaza si trece peste in loc sa traga un semnal de alarma. Si referitor la atitudinea oamneilor. In Anglia, de exemplu, cand politia intervine intr-un scandal, pentru a restabili ordinea publica ori pentru a prinde un dubios care a facut ceva, chiar daca folosesc forta si-l mai sifoneaza pe individ, oamenii nu vad nimic ciudat in asta. In Romania, cand se intampla asa ceva, toata lumea (de la presa pana la ultimul cersetor) sare ca arsa ca politia face abuz, ca politia nu respecta, ca politia nu stiu ce face. Intrebare pentru voi toti: cand politia intervine cu forta, nu e bine; cand politia nu intervine, iar nu e bine; atunci cum e bine? Cum credeti ca e posibil sa tii in frau un fenomen (ca parcangii) cand acesta e scapat de sub control si lumea nu mai are pic de respect pentru lege sau macar pentru cel de langa el? Parerea mea: cu forta. Disciplina trebuie intr-un fel sau altul invatata si toata lumea trebuie sa stie ca e liber pana la libertatea celui de langa el.

  2. Avem legi si amenzi destule si chiar daca amenzile sunt „prea mici”, nu asta contează atât de mult cât faptul ca oriunde, in tara asta, legea NU se aplica, asta e clar! Ultimul borfaș te sfidează cu legea de partea ta si tu ți-o iei fără drept de apel. Nu numai in „centru” ci in toata tara. Primaria, poliția si celelalte inspectorate si organisme de stat susțin, protejează si îngroasă toxicitatea deșeurilor peste tot.
    Cum va arată România peste 20 ani? Va fi bine sau nu va mai fi deloc.
    Eu am 34 de ani si ma gândesc ca experiența acumulata ma avantajează pana pe la 35+ ani apoi ma „devalorizeaza”, inevitabil vârsta.
    Si nu uita, copii mici probleme mici, copii mari probleme mari. Ne gândim bine insa nu vom avea voie sa regretam, sa fie clar!
    Noroc bun.

  3. Citesc tot ce scriu oamenii pe aici, ce a scris George si imi aduc aminte de ziua cand ma gandeam ca plec de acasa in “marele” Bucuresti. Nu prea aveam emotii, dar eram speriat de gandul ca eu plec de la tzara intr-un oras civilizat si nu stiam cum o sa ma adaptez.
    Plecand de la curte, am ajuns in oras, la bloc, la chirie, student care se minuna si incerca sa gaseasca orasul “special” la care se gandea. Am avut nevoie de 1 luna sa realizez ca nu am nimerit in civilizatie, 1 luna sa realizez ca acasa e mai bine si sa incep sa sper c ace vad e doar temporar la fel si ce traiesc. Credeam ca poate cei care mine o sa fie mai multi si vor schimba cumva orasul, o sa fie mai curat, mai civilizat.
    Au urmat concedii in strainatate, o palma peste fata la intoarcerea in Romania si numai intrebari despre cum as schimba ceva in comunitatea in care traiesc.
    Din “imigrant” in Bucuresti am ajuns sa fiu proprietar de apartament(cu rate bineinteles), familia este pe vine si dorul de locul de unde am plecat este tot mai mare. Traiesc intr-un oras pe care il detest atat de mult pe cat e de mare dorul de locul natal, dar aici am un job, aici stau cu viitoarea sotie si visez la clipa cand las apartamentul copiilor (fara rate la el) si revin de unde am plecat.
    In 11 ani de cand traiesc aici, am ajuns la concluzia multora care au comentat pe blog: reguli extreme care sa fie aplicate la toti cetatenii. Romanii respecta regulile altor state de frica, frica de amenzi in euro, multi euro, frica de autoritati care isi fac treaba. Asta trebuie sa se intample si aici pentru ca un oras necivilizat (cu babuini cum ii spun eu) sa se schimbe si sa iti faca placere sa locuiesti in el.
    Sper ca intr-o zi, zona Dobrogei sa fie mai dezvoltata si sa am un job care sa imi permita un trai decent si sa ma intorc in comunitatea mica, la tara, unde nu sunt caini pe strada si lumea este mult mai civilizata decat in capitala Romaniei.
    Pana atunci, numai bine si nervi de otel!

  4. Bucurestiul este unul dintre orasele unde mitocania oamenilor atinge cote uriase. Nu spun ca restul tarii se dezice de la astfel de comportamente dar de 10 ani de cand stau in sectorul 3 vad : cum oamenii claxoneaza la miez de noapte in fata geamurilor blocului, cum vecina de jos bate in teava pentru ca ma aude mergand prin casa dupa ora 10, cum masina mi-a fost zgariata pentru ca aveam nr de provincie, cum in trafic nu conteaza decat persoana proprie si nimic altceva, cum nu poti parca undeva fara sa vina un rrom adresandu- se ” boss, beau si eu o cafea?”, cum majoritatea oamenilor ti se adreseaza la per tu, cum este greu sa intalnesti un coleg care sa nu incerce sa te sape. De cand stau aici m-am convins ca Romania are mai multe secaturi decat credeam. Domnule Buhnici, parca sunteti din Brasov…viata tihnita de acolo, simtamantul de pace, bunul-simt al localnicilor de acolo e de nepretuit. Capitala e o mocirla. Eu vreau sa ies cat mai repede.

  5. E un lucru foarte bun ce se intampla acolo si sper sa continuie tiganii sa migreze TOTI acolo si sa faca tot ce le trece prin cap acolo pentru ca:
    1.Atata timp cat sunt acolo nu sunt aici si n-am chef sa imi haule mie sub geam, prefer sa il haule pe italian, neamt, francez, etc.
    2.Nu occidentalii erau cu gura mare pana mai acum cativa ani ca suntem noi primitivi si salbatici si nu stim sa ii integram pe tigani? Na, acum au ocazia sa ne arate si practic cum se face.
    3.Occidentalii au avut o parere proasta si au urat din toti ficatii estul chiar si cand ei se cacau si pisau la propriu pe masa regala la ospete iar in Europa de Est era o civilizatie extraterestra fata de ei (vezi Imperiul Bizantin si Imperiul Rus) unde curatenia si igiena erau considerate absolut normale, ca respiratul sau mersul.

  6. eu stau in zona obor, si pot spune ca e cam la fel, nu cred ca la aceeasi scara, dar pe undeva pe acolo, cu tot tacmul de postituate, parcagii, fluturasi cu masaj erotic, absolut tot. D-abea astept sa ma mut in zona mogosoaia la padure (casa in constructie)

    Simt ca innebunesc in bucuresti. Mi-a mai fost furata si oglinda de la masina (1700 RON reparatia)

  7. Am umblat in multe orase in tara, insa doar in bucuresti am intalnit „parcagii”
    Mi se pare inacceptabil ca niste golani sa incaseze bani pe domeniul public
    E trist ca pt multi bucuresteni , asta nu li se mai pare anormal.
    Din punctul meu de vedere e absolut vina politiei si a primariei .

  8. Locuiesc in Craiova, si nu, nu traiesc in Vestul Salbatic, asa cum suntem „prost” prezentati la televizor, un univers de mafioti si tigani. Nu ne putem compara cu Timisoara (patria tiganilor – prin prisma multiplelor proprietati centrale pe care acestia le detin, preiau, s.a.m.d.). Singurul lucru care il apreciez in Bucuresti, este faptul ca aveti Cadastru. Si asa va puteti cumpara loc de parcare. Da, nici eu nu inteleg de ce trebuie sa platesc parcagiul din fata biroului din Dorobanti, unde lumea lucreaza, angajeaza, plateste taxe, dar nu vede nimic in schimb. Spunea cineva mai sus, ca traieste in Londra, intr-adevar ei au civilizatie, dar asta a fost obtinuta prin bataie si bici..nicidecum prin intelegere sau las’ca merge si asa cum e la noi. La noi e o mare NEINCREDERE in principalele forte ale statului. POLITIA, ARMATA, MEDICII si Guvernul. Nu putem cere populatiei, spirit cetatenesc, cand politiei ii e frica sa intervina in anumite cazuri, iar integritatea ta, cetateneasca poate fi afectata, chit ca doresti sa faci o fapta buna. Eu sincer nu ma simt protejat in Romania, de politie, daca ii sun ca am niste „cetateni de etnie rroma in coltul strazii care au o discoteca” si pentru care expres mi-am cumparat dopuri de urechi, caci n-am bani de termopan, vin, intra in discoteca, o jumatate de ora e muzica incet, pleaca, si pana dimineata e iar la maxim..Pe langa faptul, ca se blocheaza circulatia, ca la noi TIGANUL, parcheaza in strada, sa se faleasca cu BOLIDUL, maica-mancat-as. Mihai, e si vina politiei si a primariei, dar si vina justitiei, pentru ca nu iti poti apara bunul propriu. Eu de exemplu prin propria statura, pot influenta mersul lucrurilor, dar altii nu. Acum o sa ziceti ca am sarit pe POLITIE, ca nu ne protejeaza, dar lucrand cu ei (oarecum) ii inteleg, prin numarul de hartoage, care trebuiesc completate si fiecare glont tras, si justificat, si cum poate politistul din aparator sa ajunga victima, in caz, ca „infractorul” are bani. La final eu sunt bucuros, caci vizitez Bucurestiul doar cu scopuri de afaceri sau vizitand rude.

  9. Parca de origine din Brasov!?si vorba sotiei acum 2 sapt in vacanta in parcul de langa piata sfatului:”parca si uarba are mai multe nuante de verde pe aici”:))) sa nu zic ca timp de 5 zile se lasa roua pe masina si pic de praf.Constanta pe de o parte vrea sa ajunga Bucurestiul la JEG si o face cu brio.cred ca v-am depasit.am fost offtopic dar asteptam si noi tzaganii pe strada sa faca pe parcagii

  10. Salut ,
    M-am intors in bucuresti dupa 7 ani (de la terminarea facultatii) din focsani (cea mai mare greseala a fost sa plec din bucuresti dar la timpul acela parea cea mai buna solutie ) orasul de provincie linistit in care ai 5 semafoare si 3 sensuri giratori in care faci 10 minute maxim de la servici acasa rezultand un timp liber mai mare decat in bucuresti si in acest moment apare un DAR -locuri in care sa te simti bine(teatru ,cinema-cand stateam acolo nu mai functina,acum funcioneaza ,etc )lipsesc cu desavarsire ,dupa un timp te lipsesti de restaurante -sunt aceasi si la un momendat te plictisesti de ele si nu mai ai chef sa iesi ,vezi acceasi oameni si de aici pentru mine a aparut amorteala psihologica si din acest motiv am plecat din focsani,apoi apare problema serviciului este un oras inchis plin de oameni care nu vor sa evolueze (de exemplu am schimbat 7 locuri de munca -de cand sunt in bucuresti 3 ani nu am schimbat locul de munca )poate am fost eu tanarul neadaptat pentru focsani in bucuresti multitudinea de firme iti da o anumita speranta .
    Bucurestiul are anumite avantaje si dezavantaje dar am ajuns la parerea ca totusi merita sa traiesti intr un oras plin de viata -orice tip de viata

  11. Eu m-am mutat in 2008 in centru langa Cismigiu , am platit atunci o caruta de bani, evident credit… in 2010 mi-au furat masina din fata blocului(un A6 frumusel), evident politia nu a facut nimic, desi le-am dat filmul momentului furtului, de pe o camera din apropiere… acum colac peste pupaza, am un vecin deasupra care de 7-8 luni ma terorizeaza. cu zgomotele, dar nu mai tarziu de ora 2,max. 3.Eu am si un copil de aproape 6 ani a inceput scoala, si trebuie sa il cul c max ora 22, vecinul meu de deasupra, care mai este si formator de opinie, are emisiune la TV, la inceput isi cerea iertare, ca incerarca sa nu mai faca zgomot ( are 2 caini care trantesc pe pardoseala diverse obiecte, trantesc usile ceva de groaza., iar c=daca atipesc pe la 23, evident la miezul noptii sunt in picioare, l-am mustruluit de mai multe ori, l-am certat si pe facebook, el m-a amenintat care are el grija de mine etc. L-am rugat sa se mute , eventual la ocasa , i se potriveste mai bine… el continua in acelasi ritm, am sesizat proprietarul… degeaba el isi doreste banii chiriasului…. In ce tara traim??? pe principiul trebuie sa facem ce zice popa, nu ce face el!, Ma gandesc cu groaza ce fel de oameni is in tara noastra, unii il idolatrizeaza , altii il injura… eu ce sa fac?? Apropo vecinul meu este Oreste Teodorescu, a sosit din cartier in centru undeva prin februarie… dar mai bine statea in cartier, si probabil avea respectul meu, dar cunoscandu-i familia, caci nu e el numai de vina… mi-am schimbat total parerea! Feriti-va de vecini asa zisi celebri… e jale.

  12. Mda… tot ce povestesti tu imi este arhicunoscut (m-am nascut in Bucuresti), iar asta se intampla pt. ca nu se aplica legea- la nici un nivel. S-a discutat de curand despre codul rutier de exemplu- sa se inaspreasca, dar nimeni nu spune ca el este deja destul de bun asa cum e el- dar NU SE APLICA. Eu sunt sofer de 6 ani si vad aproape zilnic zeci de masini care depasesc coloana la semafor, schimba banda fara semnalizare, fac intoarceri pe linia continua etc.- si bineanteles nimeni nu pateste nimic. Daca la fiecare intersectie mai importanta s-ar posta echipaje de politie care sa ii amendeze pe TOTI cei care incalca legea- eu iti garantez ca nu intr-o luna, ci in 2 saptamani nr accidentelor ar scadea.
    Si asta se poate extinde la toate nivelele in Romania zilelor noastre. Pentru ca, asa cum foarte bine ai zis si tu, nici tarile vestice nu au ajuns la civilizatie pt. ca pur si simplu cetatenii au fost brusc animati de o puternica constiinta civica- ci cu FORTA- prin aplicarea legii. Este trist dar este adevarat, dar asa este facut omul- sa stie de frica. Poate parea o gandire simplista sau extremista, dar practica demonstreaza ca doar asta functioneaza. Trist, dar adevarat. Imi amintesc in sensul asta o replica dintr-un film cu Gene Hackman (Valul ucigas-„Crimson Tide”): „We’re here to preserve democracy, not practice it”.
    Tot in aceeasi nota, bunicul meu, care a fost jandarm in Bucurestiul interbelic, spunea: „Omul nu poate sti decat de doua lucruri: de vorba buna, sau de constrangere”.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.