Ce telefon să îmi cumpăr?

Aceasta este una dintre întrebările pe care le primesc cel mai des pe blog, și este normal. Le apreciez pe toate și încerc să vă răspund cât mai repede la toți. Alegerea unui telefon nu este simplă, mai ales că apare câte unul nou odată la două săptămâni. Cama așa am calculat eu, și nu mă refer aici doar la vârfurile de gamă ci și la cele de zonă medie.

Voi încerca să structurez aici cele mai importante aspecte la care să te uiți atunci când cumperi un telefon și aștept și completări de la voi, în comentarii. Dacă te întrebi de ce în fotografia de mai sus sunt un Samsung Galaxy S9 și un S9+, le poți câștiga aici: www.buhnici.ro/giveaway Extragerea pentru acestea două o facem pe 16 martie. Pentru Razer Phone și OnePlus 5 atunci când atingem 500.000 de subscriberi pe YouTube.

Doi ani de la vechiul telefon

Cam aceasta ar fi după mine distanța dintre telefonul vechi și cel nou. Dacă ai de exemplu un S7, da merită să faci upgrade la S9. S-au întâmplăat multe din 2016. Dacă ai S8 nu merită. Diferențele de performanțe, cameră și funcții se simt mai bine la o perioadă de doi ani între dispozitive. Atenție, mă refer la data de lansare a acelui telefon. Dacă vrei să ai însă cel mai nou și cel mai bun telefon nu pot să te împiedic să faci asta, sunt banii tăi până la urmă.

Ce cauți la noul telefon?

Ce cauți mai exact? E prea lent? Are ecranul prea mic? Camera foto nu e suficient de bună? Trebuie să te gândești puțin cam ce te nemulțumește la actualul dispozitiv. De multe ori te plictisești de el și pur și simplu vrei ceva nou, mai bun. E normal, mai ales că pui mai des mâna pe el decât pe o geacă sau o pereche de blugi. Și mie mi se întâmplă, și de multe ori nu știu ce vreau. Nu e vina ta, stai liniștit, am spus mai sus, se lansează unul nou odată la două săptămâni. Este în interesul producătorului să îl schimbi cât mai des, nu?

De cele mai multe ori îl vei cumpăra pe cel care îți place cel mai mult. De aceea îți recomand să treci prin magazinele operatorilor să pui mâna pe ele. Arată diferit în poze și filmări pe YouTube decât atunci când îl ții în mână.

Camera foto

Regula este următoarea: Telefoanele de top au cele mai bune camere, cele de preț mediu ceva mai slabe, și cele sub 1000 de lei de exemplu, decente. Diferența între telefoanele de top de exemplu este destul de mică. O vei observa diferența doar dacă le pui unul lângă celălalt și apoi compari fotografiile pe ecranul unui monitor. 98% din cei care fac fotografii cu telefonul, și aici mă includ și eu, le vor vedea doar pe telefon. Atât.

Performanță

Din nou, la fel ca la camere foto, telefoanele de top sunt cele mai rapide. Cele de zonă medie, să zicem 1500-2000 lei au performanțe decente și nu vei avea probleme să rulezi Facebook, Instagram, YouTube sau jocuri pe ele. Chiar și jocuri, da, vor rula bine pentru că majoritatea sunt gândite pentru dispozitive de genul. Dacă producătorii de jocuri ar gândi jocurile doar pentru telefoane de top, profitul lor ar fi mult mai mic. Telefoanele de zonă medie reprezintă grosul vânzărilor, atât pentru producătorii de telefoane cât și pentru cei de jocuri și aplicații.

Baterie???

Am pus trei semne de întrebare pentru că, înafară de telefoanele cu baterii de 5000-10000 mAh, restul sunt gândite să reziste 10-12 ore de utilizare medie. Nu mai mult. De la cele de 1000 de lei până la cele 5000 de lei. Așa sunt optimizate bateriile, în funcție de grosimea și performanțele telefonului. Asta este tehnologiea deocamdată, cu asta trăim. Soluția este încă un încărcător la birou, unul în mașină, sau eventual o baterie externă dacă circuli cu metroul sau mergi pe jos.

Cum le compari?

Există însă o metodă sigură pe care și eu o folosesc atunci când vreau să compar două sau mai multe telefoane. Se numește GSMARENA.COM

Da, am pus link mai sus către ei. Intri pe site, cauți modelul telefonului tău de exemplu, și apoi pe cel pe care vrei să îl cumperi după ce apeși pe butonul de compare. Așa vei vedea toate specificațiile, absolut toate, una în dreptul celeilalte. Acum, te uiți la ce te interesează pe tine. Procesor, performanță, baterie, ecran, cameră, conectivitate, etc. Așa îți poți face o primă idee dacă merită sau nu diferența de bani pe care trebuie să o dai pe telefonul nou. Sau chiar prețul acestuia dacă îl vei cumpăra direct, fără să renunți la cel vechi.

Știu, sunt multe cifre acolo, însă dacă nu te descurci întreabă-mă la comentarii pe mine sau pe Radu și îți vom răspunde cât de repede putem. Hai să discutăm, pe tine ce anume te interesează la un telefon?

Ultimele articole

Articole recomandate

313 Comments

  1. Salut George! Ce parere ai de Blackview BV9000PRO, de la baietii de la ihunt.ro ? Isi merita pretul? Ar fi interesant un review pe tema telefoanelor rugged, care aparent devin tot mai performante.

  2. Xiaomi mi a1 sau Huawei p9 lite 2017? Personal m-ar atrage cei 4 gb ram ai lui a1 si as avea ceva mai multa incredere in snapdragon+adreno, dar multa lume mi-a spus ca p9-le e chiar un telefon foarte bun… O parere te rog? :)

  3. Buna George.

    Momentan folosesc un S8 si un iphone 5s.
    Din anumite motive(legate de „buna” functionare a 5s-ului), doresc sa trec la un dual sim bun.
    M-am oprit la:
    Mate 10 pro, s9 plus, lg v30+ si oneplus 5t.
    Ma intereseaza: camera, bateria si lag-ul dupa 2 ani.
    Ce mi-ai recomanda?
    Mulțumesc!

  4. Salut, de ceva timp stau sa ma gandesc ce telefon sa imi cumpar.
    Mult timp am vrut sa-mi cumpar LG G6, pur si simplu imi plac ca telefoane, dar a trecut cv timp de cand a aparut si sunt telefoane care i-au luat fata ca aspect ( sunt un tip caruia ii place ca telefoanul sa arate bine, nu sa rupa norii la specificatii tehnice).
    As vrea sa stiu care inca se tine bine pentru 2018: LG G6 / Xperia XZ / One Plus5.

  5. Salut, am ajuns la concluzia ca telefoanele extrem de scumpe nu merita! De aceea ma gandesc foarte serios la Xiaomi mi A1 sau Xiaomi redmi Note 5 Pro. Acum am un Galaxy Note 4, dar care este obosit rau.
    Ai alte sfaturi , sugestii! Nu vreau sa mai dau mai mult de 2500 lei pe un telefon.
    Caut ceva cu ecran generos ,cu spatiu de stocare mare si cu micro sd, ma uit la seriale pe telefon.

  6. S7EDGE User here. În mod aparent paradoxal, eu am facut upgrade de la S6edge la S7edge chiar la apariția acestuia din urmă, il am de doi ani si, cu excepția unei schimbări a bateriei in garanție, nu am de ce sa ma plâng. Motivele de upgrade au fost doua: bateria la s6 ținea extrem de putin iar procesorul il simțeam slab cu VR-ul. Ei bine, s8 si s9, chiar cu plus nu m-au convins. Deși imi place designul, acumulatorii sunt mai mici decât la s7edge si ma enervează senzorul de amprenta de pe spate. M-am obișnuit cu metoda asta de deblocare, am setat mai multe amprente si il lot deschide fără sa il ridic de pe masa sau până la a ma uita la el, fata de metoda cu scanarea faciala/a irisului. Revoluționar mi s-ar fi părut un senzor de amprenta integrat în ecran si chiar renunțarea la mufa Jack. Performanța video si camera duala a s9plus o vad ca pe un experiment tehnic, nu un salt calitativ decisiv, wireless charge si ip68 are si s7edge, asa ca eu nu as recomanda upgrade la s9 decât celor sub s6 edge.

  7. Salut George. Vreau sa-mi iau un telefon pe care sa-l folosesc zi de zi. Probabil nu o sa ma joc prea mult pe el. Bugetul ar fi undeva la 2000 RON. M-am gandit la Nokia 8 sau LG G6. Ce ai alege? Sau poate ai o varianta mai buna. Merci anticipat.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.