Ce înseamnă QLED, OLED, MINI LED ȘI MICRO LED

Am o nelămurire și cred că nu sunt singurul, ce înseamnă QLED, OLED, MINILED, MICROLED și care este diferența dintre ele? Adică știm că toate au LED în denumire și se referă probabil la televizoare ori monitoare, dar cum știi că îl alegi pe cel mai bun pentru tine, și de ce unul costă 3000 de lei și altul 30.000 de lei.

Salutare și bine te-am regăsit la un clip puțin diferit, în care explicăm diferența dintre tehnologiile televizoarelor și te ajutăm pe tine să iei decizia cea mai bună.  Ca exemplu de caz, astăzi avem Samsung, e mai simplu așa să luăm fiecare producător în parte, vom reveni și cu ceilalți în curând.

Puțină istorie, ecranele LED sunt pe piață de mai bine de 50 de ani, și la bază folosesc o tehnologie simplă, LED-uri care se apring și se sting pentru a afișa o informație, o imagine. Din 1968 de la primul display LED numit HP Model 5082-7000 Numeric Indicator în prezent în 2021 la tehnologiile din titlu e cale lungă, dar principiul rămâne același.

Acel LED a fost miniaturizat la nivel microscopic și acum poate oferi 1 miliard de culori însă în are nevoie de un element important, iluminarea din spatele panoului. Ce s-a modificat și îmbunătățit până acum? Exact aceste două elemente, dimensiunea și intensitatea LED-ului și iluminarea din spatele lui. Acum, LED-ul are o singură culoare, poate fi alb, roșu, verde și albastru. O combinație de intensitate a culorii între cele patru ne oferă una dintre cele câteva miliarde de culori promise de producători și cu ajutorul panoului de iluminare din spatele acestor LED-uri avem și intensitate a culorii, adică luminozitate.

Pe lângă aceste două elemente, LED-urile și iluminarea, mai există alte câteva straturi printre care un difuzor de lumină, un reflector, ecranul principal cel vizibil și în cazul lui Samsung acel strat QD. Practic un sandviș de tehnologie de doar câțiva milimetri grosime pentru un televizor, și chiar mult mai subțire pentru un telefon sau o tabletă. Și da, tot acest sanviș este flexibil.

QD vine de la Quantum Dots și sunt niște particule colorate în roșu, verde și albastru care accentuează culoarea fiecărui LED al panoului. Tehnologia este folosită din 2015 și după șase ani de experiență panourile de pe Televizoarele Neo QLED sunt exemplare. Avem culori mai bune dar și luminozitate mult mai mare decât pe un panou LCD obișnuit.

Pe acel NeoQLED 950R pe care l-am filmat la începutul anului am observat că nu mai există fenomenul de ”light bleeding” adică pete de lumină pe ecran, panoul este foarte aproape de sticla de pe fața acestuia și nu reflectă aproape deloc lumina din cameră, mai ales pe timp de seară, și poate fi folosit în orice condiții, chiar și cu fața spre o fereastră. Cu o scădere desigur a contrastului. 

Tehnologia QLED o vei găsi pe o mare parte din televizoarele de la Samsung, dar și pe monitoare mai nou, tocmai datorită avantajelor pe care le oferă, luminozitate mai mare și uniformă dar și un contrast mai bun decât alte panouri.

Acum, indiferent de tehnologia de afișare, IPS, TN, VA, toate panourile sunt LED, atât trebuie să ții minte. Am mai discutat despre acestea într-un clip separat la care îți las link mai jos, trebuie să știi însă că IPS-ul, adică cel mai bun la culori se folosește pentru televizoare și monitoare premium. TN-ul e cel mai rapid și merge pe monitoare de gaming, iar VA-ul este o combinație între cele două, cu vantajele fiecăruia. Oricare din panourile de mai sus poate primi un strat QD și deveni implicit mai bun.

OLED-ul este una din cele mai recente tehnologii, și fără să insistăm prea mult asupra ei, este radical diferită. Aici fiecare pixel din matrice își generează propria lumină și culoare. Sunt luminoase, au contrast foarte bun, și sunt produse de Samsung de cel puțin zece ani pentru telefoane mobile și tablete. Avantajele OLED-ului sunt grosimea redusă, arată ca o folie pe telefoanele mobile, și faptul că au un consum mai redus de curent decât panourile tradiționale.

Sunt preferate de alți producători și au un dezavantaj, sunt greu de produs la diagonale ridicate. Cel mai mare cred că este de 88 de inci, când panourile normale ajung și la 300 în momentul de față. 

Probabil că ai auzit și de MicroLED și MiniLED. Deși sună asemănător nu sunt același lucru dar ambele ne interesează tocmai ca să știm cum le diferențiem.

MicroLED se referă tot la pixelii responsabili pentru culoare, adică pixelii propriu ziși care formează imaginea pe ecran. Știi panourile publicitare unde vezi LED-urile individuale? Ei bine acelea sunt un fel de MacroLED în comparație cu acestea. În cazul televizoarelor The Wall de la Samsung, unul dintre ele este aici în studio apropo, se folosesc panouri MicroLED: Adică panouri mici, de 5-6 inci în diagonală, care sunt legate între ele pentru a forma panouri mai mari. În cutie sunt vreo nouă legate între ele într-un panou de aproximativ 30 de inci, și pot fi combinate în mai multe forme și legate între ele pentru a forma un ecran uriaș, similar cu cel pe care l-am văzut la CES, la târgul de tehnologie.

Poți obține astfel ecrane uriașe ce pot fi folosite și la exterior, și au ca avantaj luminozitate foarte mare, de zeci de ori mai mult ca un televizor și sunt vizibile chiar și în soare puternic.

Acestea sunt folosite mai degrabă pentru panouri publicitare, săli de conferință, prezentări, clipuri video și chiar filmare. Aceste panouri MicroLED sunt și în studioul lui Marius Moga pe care l-am filmat recent și au rol de cromă. Poți pune orice imagine pe ele, chiar și de pe telefon, și se comportă ca un televizor smart și foarte performant.

Avantajul lor este durata mare de viață în timp, faptul că se pot înlocui la nevoie pe bucăți, și luminozitatea extrem de bună. Din păcate însă e mai greu să le folosești acasă, generează multă căldură și consumă mult curent. Bine, orice problemă are o rezolvare dacă înțelegi ce spun.

MiniLED, pe de altă parte, se referă la tehnologia de iluminare din spatele unui panou LED. Tot cu LED-uri. Ecranele MiniLED au același principiu de funcționare, doar că LED_urile de iluminare sunt mai mici, mult mai multe și controlate pe zone. Astfel, dacă jumătate din imaginea de pe ecran este întunecată, zonele respective se sting ca să îți ofere un contrast mult mai bun. Dacă este mai luminată se întâmplă opusul. 

Acum, prin mariajul tehnologiei MiniLED și QLED a apărut NeoQLED de care auzim în prezent. Practic Samsung a luat ce era mai bun la tehnologie de afișare și iluminare și le-a pus împreună iar rezultatul este unul excepțional. Sigur, NeoQLED mai vine și cu un procesor nou de imagine, un strat antireflex îmbunătățit și orice tip de conectivitate imaginabilă pentru ca televizorul să aibe rol și de.. Televizor, dar și monitor pentru lucru, ori ecran pentru gaming sau chiar conferințe video pe Google Hangouts. Na poftim, un singur ecran știe acum să le facă pe toate, în cel mai bun mod posibil.  Partea de gaming de exemplu nu este o glumă, televizorul chiar se comportă ca un monitor cu refresh ridicat. 

Cam acestea sunt diferențele, sper că am rezolvat și explicat pe înțelesul tău toți acești termeni de marketing și acum știi ce să cauți la un televizor indiferent care ar fi bugetul tău, cel puțin de la Samsung. Dacă ți-am răspuns măcar la una din nedumeriri lasă un comentariu mai jos și spune-ne la care din ele.

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.