#casabuhnici – Plăcile gips-carton ce susțin și greutatea mea

#casabuhnici se apropie de final iar finisajele devin tot mai importante. Ne apropiem am spus, deși eu vreau să mă mut de ieri, mai am de așteptat parchetul de exemplu. Sper să îl pună prima dată în bârlog, vreau să îmi pun un televizor cât peretele, pe perete. Și dacă nu cer prea mult, să mă joc o zi întreagă pe consolă. Da, am de gând să agăț un televizor imens pe peretele din bârlog și pe cel din living. Și da, astăzi dărâmăm mitul cum că gips-cartonul se sfărâmă și se rupe și la greutatea unui tablou. În articolele anterioare am precizat că există mai multe tipuri de plăci tip gips-carton, aceasta este cea mai rezistentă.

Siniat a venit cu propunerea ca pe holuri și pe tavanul (plafonul) din living să folosim sistemele lor cu placa de gips-carton LaDura. Mai exact, este un gips-carton special armat cu fibre din lemn de esență tare și fibră de sticlă. Pentru că are un miez de densitate mare, LaDura are o rezistență mare la impact, forfecare și smulgere.

Argumentele care m-au convins să o folosesc au fost simple: pereții sunt expuși la lovituri, uneori neintenționate (copii năzdrăvani, drone 😊), iar tavanul din sufragerie are panouri de răcire montate direct pe această placă. Aveam nevoie de rigiditate suficientă pentru sistemul de pe tavan așa că s-a montat mai întâi gips-cartonul LaDura și apoi panourile de răcire. Dacă cumva îmi vin idei să montez un candelabru de 50 de kilograme o pot face liniștit în ce poziție vreau, fără să caut îmbinările și profilele metalice.

Așa cum ne-am obișnuit, testăm înainte să cumpărăm ca să nu fie nevoie să o faceți voi. De data asta am dat cu ciocanul în pereți și am agățat, nu doar 65 de kilograme de o placă LaDura pusă pe verticală ci mai mult de 130. Ei garantează pentru 65, eu am dublat și a rezistat. 

Pe lângă rezistență mecanică, placă este rezistentă și la umezeală și foc. Se poate folosi în spații umede și în sisteme de protecție la foc de până la 180 de minute. Adică poți face un perete în baie care sa reziste la foc trei ore și pe care să montezi și un dulap greu. În plus izolează și acustic foarte bine datorită densității mari. Placa LaDura se pretează foarte bine în baruri și cluburi, în școli sau instituții cu trafic intens, pentru pereți de hoteluri sau pensiuni, practic, oriunde ai nevoie de un perete de gips-carton foarte, foarte rezistent.

Ultimele articole

Articole recomandate

1 Comment

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.