#casabuhnici – Episodul 1 – De ce să nu te apuci de casă înainte de 30 de ani

Sursa: freepik.com Sursa: freepik.com

Nu sunt bucureștean. Așa cum poate nu am fost nici brașovean. Sunt născut la Codlea, părinții mei sunt plecați de lângă Iași iar fiica mea este născută în București. Și probabil că Ariana va fi motivul pentru care eu voi putea spune că m-am stabilit aici.

Nu sunt vreun nomad dar cred că a-ți construi propria ta casă este poate cea mai proastă afacere. Iar acest serial nu va contrazice această afirmație. Să îți faci casă e un lux, dar unul pe care îl meriți abia după ce îți pui viața în ordine.

Din acest motiv am ales chiria de la 18 ani, de când am plecat de acasă. Prima dată în Brașov, apoi în București în căutarea unui upgrade de carieră. Muncesc ca un bivol, așa că nu mi-a trebuit niciodată mai mult decât un loc de odihnă atunci când ajung noaptea acasă, pentru ca apoi să plec primul de dimineață la muncă. La sfârșit de săptămână stau în București doar dacă sunt prea obosit să mai plec pe undeva. “Acasă” nu a existat de fapt niciodată cu adevărat aici. Mai degrabă, domiciliul, dar și acesta mai recent, de când mă săturasem de drumurile urgente la Brașov pentru documente.

Spuneam că nu m-a interesat niciodată să fiu proprietar. E o afacere să fii chiriaș mai ales când cariera e mai importantă. Am mai scris despre asta și e la fel de valabil. Să te priponești cu un credit la 25 de ani înseamnă să fii tâmpit sau plafonat*. Îi includ la tâmpiți pe băieții de 20+ de ani care încă stau pe lângă părinți sau alte rude în loc să își deschidă aripile și să afle de ce sunt în stare aici sau în altă parte. E mai bine să ai de unde te întoarce în loc să nu pleci de frică.

La 22 de ani când am venit în București, abia terminasem facultatea și nu știam cât voi sta. Începutul a fost umilitor și spectaculos în meseria mea dar m-am călit și mi-am găsit rostul. Am cochetat ani de zile cu mutarea în Germania dar am rămas pentru că nu pot sta singur, plecat printre străini mai mult de câteva zile. Așa că a trebuit să mă descurc cu banii foarte puțini pe care îi câștiga un jurnalist român. În 2003, când am venit, prima luna am stat la un prieten (să trăiești nelimitat Mamae), apoi în gazdă vreo jumătate de an. Camera, dintr-o vilă veche de lângă Cișmigiu, avea șase metri pătrați cu patul într-un capăt și masa în celălalt, sub fereastră. Munceam de noapte și nu îmi păsa că arăta ca o celulă. Eram atât de obosit când veneam să dorm ziua că nici nu-i auzeam pe copiii care făceau tărăboi afară. Când am plecat, mi-a fost rușine să îi spun proprietarei că nu mai pot sta pentru că nu aveam acces la bucătărie, iar la baie, doar cu orar fix. M-a pedepsit scurt:
“Dacă nu vă permiteți să stați în centru de ce mai veniți aici, voi ăștia din provincie?”

Nu i-am purtat niciodată pică. Era văduvă și creștea singură un copil. La plecare mi-am luat la revedere de la amicul student la Conservator din camera vecină. Ne împrietenisem de nevoie pentru că treceam zilnic prin camera lui spre ieșire.
În anii următori am împărțit chiria unui apartament cu un prieten bun. Era peste drum de muncă și avea prețul potrivit. Apoi a venit explozia chiriilor de prin 2006 și m-am mutat din nou într-o garsonieră cu o fată, mult mai aproape de noul serviciu. De acolo ne-am mutat la două camere. Apoi ne-am despărțit și m-am mutat iar într-o garsonieră sinistră cu o proprietară de 60 de ani care tot încerca să mă convingă să devin iubitul ei ca să scape de un securist care îi făcea curte. Am plecat și de acolo într-un apartament la jumătatea distanței dintre serviciul meu și al viitoarei soții. Stăteam în Banu Manta, lângă Primăria veche și era perfect. Până când și proprietarul acela a mărit chiria cu nesimțire, peste noapte. Am mai schimbat și alte câteva locuri în ultimii 12 ani, cu totul vreo zece adrese prin București până acum. De vreo patru ani am găsit un proprietar sănătos la minte și stăm într-un apartament de trei camere din centru pe care nu mi-aș permite să îl cumpăr dar sigur îi pot plăti chiria. Avem spațiu destul deși a trebuit să mutăm “dormitorul nostru” în sufragerie de când a apărut Ariana. Ea are camera cea mai bună, de pe spate, unde e liniște.

Așadar, am căutat mereu un loc bun unde să stăm fără să ne intereseze să devenim proprietari. Am discutat desigur de mult ori despre asta cu Lorena. Am pus proprietatea în balanță cu costul vieții și am înclinat întotdeauna spre confort în locul falsei siguranțe pe care ți-o dă o casă ori un apartament cumpărate cu banii băncii. Am ales cu sânge rece și suntem azi fără datorii, cu o afacere care funcționează dar tot mândri chiriași. Și voi fi tot chiriaș pentru încă un timp. Însă acum îmi permit să visez la iarba verde din curte prin care să alerg după fiica mea și bucuria de a mă odihni și distra într-o casă pe gustul meu, într-un loc frumos și liniștit, aproape de oraș.

De aceea am ales să îmi construiesc acum, la 35 de ani, o casă. Am o familie, sunt pe picioarele mele și nu datorez nimănui nimic. Casa pe care o vom construi va fi acel “acasă” pe care l-am pierdut când am plecat de la Brașov și chiar mai mult. Planul este făcut iar în următoarele luni o să îl vezi desfășurându-se sub ochii tăi, aici, pe blog. O să îți povestesc totul. De la cum am ales locul și cum am cumpărat terenul până la alegerea arhitectului și construcție. Nu am ambiția că sunt priceput la case dar am o abilitate să găsesc cele mai noi și mai bune soluții atunci când sunt motivat. Acum le pun pe toate la bătaie pentru #casabuhnici.

Urmează episodul 2 – Scapă de toate datoriile înainte să te apuci de casă!

Notă
* Nu mi-am propus să jignesc bărbații tineri care s-au căsătorit și sunt fericiți, pe cei care au o carieră care le place sau pe cei care au copii. Îi invidiez pe oamenii care își dau seama devreme ce vor de la viață și sunt fericiți cu alegerile făcute. Dacă citiți cu atenție, mi-am propus să îi motivez pe tinerii care acum stau pe lângă părinți în loc să se maturizeze dar și pe cei care iau credite pentru care pe care le pot plăti doar cu greutate în timp ce muncesc la o firmă care nu le place.

Ultimele articole

Articole recomandate

141 Comments

  1. PS 2
    Pe site-ul meu http://www.walman.ro an un buton ” fa-ti singur casa ” . Am muncit cu inginerul meu la el cam 6 luni = este plin de informatii foarte utile, la obiect, pentru cei care vor sa se aventureze pe drumul asta . A NU SE CITI DE VISATORI . Am avut rude bune, care m-au facut in toate felurile dupa ce au citit …. Dar si persoane care , din neant, m-au sunat doar sa bem o cafea, ca le-a fost de real folos

    In detaliu , găsiți totul la adresa de mai sus
    Pe scurt principalele 4 greseli pe care le fac 90% din cei care isi fac casa

    1. Aleg un TEREN IEFTIN = locație proasta, departe de utilități, infrastructura etc CA SA FIE MUUUULT ( ca doar eu fac agricultura ) in defavoarea unui lot mai mic dar bine localizat
    2. Isi fac o casa cu MINIM 50% mai mare decat au nevoie
    3. Aleg cea mai ieftina oferta de constructii ….. aici e ffff mult de povestit , e plin de material pe forumuri ….
    4. Accesorii scumpe si de obicei inutile : piscină, jacuzzi, pivnita, garaj ( de obicei mai scump decat masina ) , etc

    Baftă multă George , si tuturor românilor cerebrali .

  2. Sincer, mi se pare putin cam deplasata afirmatia ta ” Să te priponești cu un credit la 25 de ani înseamnă să fii tâmpit sau plafonat”
    Pentru majoritatea, e de preferat sa platesti credit 20 de ani decat 10 chirie.
    In plus, ordine in viata iti pui inainte sa ai un copil. Asta include si un camin pentru copil, nu chirie.
    Iarasi, majoritatea care conduc masini cu motor de 5L nu stau in chirie.
    Nu am credite, datorii, am casa mea, am copil si nu-mi place sa judec, insa daca tu ai anumite principii, nu inseamna ca trebuie sa le judeci pe ale altora.

    Mult noroc si spor la construit!
    Poate ne dai mai multe detalii despre teren, zona, buget estimat.

  3. Bună observația! Din punctul meu de vedere acest gen de afirmație este a unui om plin de frustrări. Nu m-am așteptat ca George să fie atât de lipsit de profunzime. Totuși cred că i s-a acordat prea mult credit …

  4. Tare destept trebuie sa fii sa te muti in 10 gazde cu nevasta si copil,daca erai singur era fix problema ta dar asa a trebuit sa ii chinui si pe ei.Bravo maistore, esti mai tampit ca tampitii aia de 25 de ani!Si cu chiria ai fost tare liber, daca nu aveai sa iti platesti chiria oricum dormeai in strada,asa ca unde vezi tu libertatea? Cum ai avut de chirie aveai si de rata care apropo daca era fixa nu mai dadeai de diversi care iti mareau dupa bunul plac chiria.Sincer te credeam mai destept, dar de azi mi-am schimbat complet parerea despre tine maistore.

    • Cosmin, te rog să nu mi-o iei în nume de rău. Spunem și mai sus că am vrut să provoc o discuție. Dacă citești încă o dată, o să vezi că am trecut prin etape diferite până la căsătorie. Nu mi-am permis un credit până recent iar copilul meu nu a cunoscut decât acest apartament în care stăm acum.

  5. Totul ok, daca nuantezi putin partea cu „tampitii”, pentru ca a-ti lua un apartament intr-un oras mare nu este deloc o investitie proasta, iar cine vrea sa faca o economie si mai mare, isi poate cauta un coleg care sa-i plateasca chirie, in timp ce el achita rata, dar fara stresul ca va putea va tot felul de surprize. Si apartamentele ipotecate se vand destul de bine, mai ales intr-un oras mare, iar a plati chirie timp de 7-8 ani cum am facut si eu, NU e niciodata cea mai buna idee :)
    Singura situatie in care afirmatia ta ar fi valida ar fi in cazul in care cineva a cumparat un apartament fix inainte de criza si s-a trezit peste un an ca are de platit dublul unei chirii normale, in timp ce valoarea imobilului a scazut cu 30%, gandul ca puteam face foarte usor greseala asta e tot ma opreste sa nu am regrete prea mari ca am fost chirias atata timp :P

  6. Bravo!Pt tot dar mai ales ca nu ai căzut pradă boom-ului din anii 2006-2008 și nu ai căzut pradă băncilor! Ai facut bine ca ai fost direct chiar dur în ai critica pei cei care s au legat la cap fără să aiba siguranta de maine!Cei care te critică cu siguranță nu au habar câți romani au rămas fără case pt ca n și au mai putut plăti rațele din cauza ca salariile au fost tăiate cu 25% sau și au pierdut locul de muncă….Bănuiesc ca de abia acum începe calvarul pt tine legat de birocrație.Poate scapi mai ușor dacă te recunoaște cineva pe la vreun ghișeu. Oricum eu unul aștept cu curiozitate să văd cum îți evoluează proiectul!Baftă!

  7. Draga George, sa ti-o zic romaneste: nu toti au bulanul sa-si permita sa puna deoparte astfel incat sa construiasca o casa. Si nu zice ca vai trebuie sa fii prost sa nu reusesti. Unii n-au nici mosteniri si nici un job supraplatit. Concluzia mea: esti tampit!

    • Suntem cu toții probabil, puțin tâmpiți. Eu nu am însă moșteniri și nici nu sunt supraplătit. Ai fi surprinsă să îmi știi salariul de „vedetă”. Muncesc 17 ore pe zi de la 18 ani și am făcut totul pe cont propriu.

  8. stiam eu ca nu prea te duce capu’ dar chiar in halul asta ma ?
    fii atent aici :
    – rata lunara la banca – 280 EUR
    – chiria ta – 300 EUR
    banii sunt la fel, doar ca tu ii dai altuia aiurea
    – statul in casa altuia – oribil
    – statul in casa ta – superb
    asa fac barbatii.. isi asuma responsabilitati
    – prostia si aroganta : nelimitată
    pacat BA, păcat

  9. Felicitări pentru curaj. Și eu sunt în situația ta. Proiectul este în lucru. L-am ales de pe un site cu foarte multe proiecte http://www.archeton.pl – casa Turkus. Deja am cumpărat lemnul, fierul și BCA-ul. Dacă poți cumpăra materialele principale de pe acum, vei face economii substanțiale. De exemplu eu am găsit fier cu 1.9lei/kg În vara era 2.64lei. La 6-7000 de kg faci o economie de 1000 euro. Și asta doar la fier. Vezi ca lemnul e pe trend ascendent. Eu am găsit la 570 lei mc. BCA am luat de Celco cu 207lei. Phorotermul e în jur de 200 lei MC și Ytong 260lei mc. Am negociat la sânge. Sper sa te ajute reperele.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.