#casabuhnici – Ep.7 – Așa arată visul nostru

Suntem generația care trăiește în orașe construite prost și visează la o casă nouă în suburbii. Momentul deciziei este pentru cei mai mulți apariția primului copil.

Un banc prost spune că habar nu ai cât poți duce până nu apare primul copil. E valabil și pentru al doilea, am auzit. Adevărata limită cred că este însă construcția unei case. După sute, mii de ore de căutat la picior și puricat noapte de noapte miile de oferte mi-am dat seama că nu am decât trei opțiuni: ceva nou dar de slabă calitate, chiar prost construit, ceva vechi ori o casă nouă, gândită de la zero.

Prin experiența dobândită ca jurnalist de investigație, apoi corespondent specializat în tehnologie și vlogger auto și tech, am început acum trei ani o cercetare serioasă pentru viitoarea casă a familiei mele. Am descoperit astfel o bogăție de tehnologii moderne pe care le consider necesare unei case moderne dar ancorată în tradițional. Bucuria cea mai mare a fost când am descoperit în România specialiști capabili să ne dea idei noi și să ne ajute să le punem în operă într-o casă adevărată, un cămin pentru o familie. În perioada următoare îi veți cunoaște pe toți la bine și la greu atunci când demarăm șantierul. Cine sunt?

Arhitectura casei este opera Ralucăi Munteanu și a echipei sale, colaboratori arhitectură: arh. Adriana Caraza, arh. Ruxandra Sacaliș, arh. Sandra Sonei.

Marius este cel mai spectaculos inginer structurist pe care l-am găsit în România. Numele lui este legat de primele case pasive din România, este implicat în proiecte premiate precum Prispa ori Refugiul Călțun. A proiectat structura #casabuhnici integral din lemn. Când nu este pe șantier, ține cursuri cu arhitecți și studenți sau inventează proceduri care să facă șantierul casei o experiență specială pentru toți cei implicați. Tot el m-a sfătuit despre cum să verific terenul înainte de cumpărare.

Acasă la EFdeN am decis că nu voi face o casă ’’clasică’’ ci una modernă care va reinventa tradiționalul. Vreau ca împreună cu Ana, Nicoleta, Claudiu sau Cătălin să educăm generația noastră în a alege soluțiile sustenabile pentru viitor. Aducem în #casabuhnici toată bogăția de cunoaștere din Casa EFdeN, premiată la Solar Decathlon. Instalațiile ultramoderne dar ‘’invizibile’’ vor susține un cămin confortabil căruia tot ei îi dau culoare și textură prin amenajarea interiorului.

Pe blog am început deja povestea casei pe care o poți urmări din secțiunea dedicată #casabuhnici.

Ce vei afla de acum înainte? Tot ce suntem în stare să pozăm, filmăm și scriem despre casă.

Cum va fi casa?

smart – controlabilă de la distanță și cu inovații de ultimă oră de la izolația din fundație până la automatizări care nu se văd dar funcționează inteligent

eficientă energetic – printr-o proiectare minuțioasă am reușit să reducem consumurile la minim prin limitarea punților termice și folosirea strategiilor pasive, realizând astfel o locuință fără facturi lunare.

construită cu materiale cât mai sustenabile – echipamentele și materialele au o energie înglobată mică și sunt prietenoase cu mediul; am introdus inclusiv materiale reciclate din vechi case săsești.

sigură – structura din CLT nu este doar mai solidă decât una din blocuri ceramice și stâlpi de beton ci și mult mai eficientă la toate capitolele.

confortabilă – am reușit să asigurăm toți parametrii de confort interior, de la temperatură și umiditate, la nivelul de oxigen, CO2, iluminat natural.

automatizată – sistemul inteligent de automatizare îți permite să controlezi și să monitorizezi casa de la distanță, fie că ești plecat în concediu și la întoarcere vrei să ai confortul optim, fie că vrei să știi în fiecare secundă consumul sau producția casei.

Până săpăm efectiv am pregătit o variantă virtuală pe care să o navigăm ca într-un joc. De îndată ce e prezentabilă, o scoatem în față ca să o vedeți. Totul va fi la vedere și vei avea ocazia să critici, să faci recomandări ori să ne încurajezi dacă merităm. Până atunci, iată încă două randări cu alte două unghiuri. Să curgă întrebările!

Ultimele articole

Articole recomandate

95 Comments

  1. Interesant….e bine ca ai ales sa ii faci acoperis in doua ape si nu unul plat cu izolatie. E mult mai sigur o invelitoare decat o izolatie. Lemnul ala personal l-as face de culoare inchisa maro inchis la fel si tamplaria iar fatada data cu alb a4. As fi ales sa ii fac toata bucata de perete din sticla pe fatada principala in locul geamului de jos. De ce nu ne-ai pus si planul casei ? Chiar sunt curios cum ai impartit casuta asta minimalista mai mult decat reusita !

  2. stiu ca este devreme sa ne gandim la asta avand in vedere ca nici nu ati inceput constructia, dar in cat timp crezi ca va fi gata astfel incat sa va mutati in ea ?

  3. O sa ne spui pas cu pas cum ai facut-o?Cel mai tare ar fi ca dupa realizarea proiectului sa faci totul public pentru cei care isi doresc o asemenea casa dar nu stiu cum sa o faca.

  4. Eu sunt curios si de costurile unei case pe structura CLT.
    Eu personal am ridicat o casa „clasica” (beton armat + caramida) , iar in perioada urmatoare voi demara si finisajele inerioare.
    De aseamenea casa mea va fi tot smart :). Asa ca astept cu nerabdare solutia ta petru casa „smart”. Momentan mi-am cablat toate camerele cu CAT 6

  5. Salut! Daca tot ai inclinat spre o casa smart, de ce nu te gandesti si la un acoperis solar cel prezentat de Tesla, sau panouri solare. Cred ca sunt o investitie buna si un „must have” si investitia cred ca se recupereaza in 2-3 ani. Mult spor cu proiectul acesta!

  6. Cate camere va avea, nu de alta dar eu am 4 copii din care unul e pe drum și vorba bancului tău care l-ai spus în articolul precedent, încă mai pot duce .

  7. Dacă ai structura casei din lemn nu iti recomand OSB ci Vidiwall HI la exterior acoperit cu un termosistem din vata bazaltica, iar la interior Vidiwal simplu. Aceasta placa are si un rol de ridigizare a structurii din lemn, buna izolare fonică datorita masivitatii cat si o rezistenta buna la foc.

  8. mie mi se pare cam slaba arhitectura. Nu reusesc sa-mi dau seama care e fatada principala, golurile de geam au proportii nu foarte bine studiate, una din apele acoperisului este foarte mare si total inestetica si de cele mai multe ori materialele din randari nu au legatura cu realitatea( gen invelitoare, placare cu lemn, sarpanta care se termina dubios , etc). Bine, oamenii din aceeasi breasla sunt carcotasi cu junca colegilor, insa arhitectura asta nu-mi inspira nici minimalism nici modernism…

  9. Fără supărare dar casa din punctul meu de vedere mi se pare foarte urâtă. Dar cel mai important este sa iti placa tie! O casa din cărămidă cu canale de aer plus o izolatie cu zăpadă artificială este cea mai bună variantă pentru a izola o casa (vorbesc ca si eficiență de pastrare a temperaturii din casa nu ca pret)

  10. Un proiect care iti va mobiliza ceva energie pe termen lung.

    Locuind in Franta observ tendinta de a face de preferinta case fara etaj, daca configuratia terenului (largimea in principal), o permite, din simple considerente ergonomice.
    In principiu, casa o faci pe viata, si lumea se gandeste sa nu aiba de urcat scari cand varsta e mai inaintata.
    Am trecut si eu prin etapa vila (avem o casa P+1 de 185 mp, construita la Piatra-Neamt acum vreo cativa ani), si am ajuns sa le dau dreptate celor care prefera casa fara etaj.

    In spatele casei banuiesc ca va fi o terasa amenajata (gresie, beton imprimat, lemn?), ca sa nu cobori de pe cele 2 trepte direct pe pamant. Tendinta pe aici pe la mine (pe care nu o impartasesc eu) e sa fie totul absolut la acelasi nivel: iesi din casa si nu ai nici o treapta intre salon si terasa de exemplu, e totul la nivel, fara trepte de coborat. Eu prefer totusi o minima separatie de nivel intre interior si exterior.

    Structura din lemn din spatele casei e o „pergola”?

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.