ONEPLUS OPEN – E NEXT LEVEL!

Acesta este primul telefon pliabil de la OnePlus, Open! 

Și după câteva zile de utilizare mi se pare cel mai complet pliabil, dar, cum spune și Andrei Bala, nu este pentru toată lumea.

Primul pliabil pe care l-am văzut a fost în 2018 la CES, acel Royole Flexpai, un concept care s-a materializat cinci ani mai târziu, pentru aproape toți producătorii de telefoane. Samsung, Motorola, Huawei, Honor, Oppo, Google, și acum și OnePlus.

Open este un superlativ pentru toate pliabilele, și tocmai de asta nu e cel mai subțire. 11.7 mm grosime atunci când este închis, și 5.8mm pentru fiecare latură. Nu este nici cel mai ușor la 239 de grame, cam cât un măr de dimensiune medie, dar mai ușor ca alte mere din piață.

Greutatea redusă vine din construcție, că la dotări nu duce lipsă de absolut nimic. În lista de metale ușoare din care este fabricat o să găsești aluminiu, titan, magneziu și chiar cobalt și molibden. Este așadar mai rezistent și mai rigid decât celelalte telefoane. În plus, balamaua este mai simplă, doar 69 de componente față de cele mai mult de 100 folosite în industrie.

Balamaua este mai mult decât interesantă, și se ascunde complet în interiorul carcasei. În plus e foarte rigidă și poate sta în orice poziție o setezi. OnePlus promite 100.000 de plieri, suficient cât să îl lași moștenire. În plus, atunci când îl deschizi ai impresia că se arcuiește invers. Display-ul are o urmă foarte redusă pe mijloc, și o face aproape invizibilă în utilizare, atât vizual cât și la atingere. 

NU este rezistent la apă, atenție, doar la stropi cu un rating IPX4. Mai exact, poate fi stropit din toate direcțiile dar trebuie șters și scurs rapid de apă dacă ai avut un accident cu el. Asta e, nu poți obține perfecțiunea nici acum în 2023. 

Ca design este impunător. Nu ai cum să nu observi modulul uriaș de camere de pe spate ce acoperă o treime din suprafața telefonului, și iese atât de mult înafară încât e greu să îl așezi pe un încărcător wireless. Nu va fi nevoie, poate de aia nici nu are încărcare wireless.

Este o atracție pentru oricine îl vede, și deși poate nu e pe gustul tuturor, tot te va întreba lumea ce model este camera foto din mâna ta. Dar vorbim imediat și despre camere. 

La capitolul display apar din nou superlativele. Ecranul frontal, cel mic, are 6.31 inci, rezoluție 2K, refresh rate de 120 Hz, și o luminozitate maximă de 2800 niți! Este enorm față de industrie și perfect lizibil chiar și în lumina directă a soarelui. În plus, OnePlus folosește un alt tip de folie, un Ceramic Guard, care se spune că ar fi cu 20% mai rezistentă la șocuri decât Gorilla Glass Victus. Vom vedea, dar nu în acest review. 

Display-ul interior nu duce nici el lipsă de laude. 7.82 inci, tot 120Hz, tot cu 2800 de niți luminozitate. Din nou un superlativ, în plus, este singurul pliabil cu display-uri atât de similare între ele. Ca să nu mai zic că este ultima generație de ecran LTPO 3.0, cu un consum cu până la 25% mai mic de energie. O să vezi cât de mult contează asta în utilizarea de zi cu zi.

Bun, performanță, ce știe să facă? Nu există limite. Procesorul e un Snapdragon Gen 2, ultimul lansat, iar cel de la noi are 512 GB stocare UFS 4.0 (practic nu mai e nici o diferență la viteză față de un SSD pe NVME) și 16 GB RAM. Plus cei 12 GB pentru caching alocați din sistemul de operare.

Nu există aplicație sau joc care să pună piedici acestui telefon, și pentru asta jos pălăria, este de altfel unul din puținele pliabile care vine cu procesoare actualizate. 

A, ca să nu mai zic de conectivitate, dual 5G și WiFi 7. Poate e momentul să mai schimbi și tu routerul, ca să simți acel 1 Gbps de care e capabil telefonul. Îmi place că telefoanele au fost tot timpul înaintea tuturor dispozitivelor la viteza de transfer, și ele au împins înainte inovația. Păcat că laptop-urile sunt atât de în urmă și acum.

Bateria este în linie cu standardul pentru un pliabil. Aproape 5000 mAh, mai exact 4805, deși știm că nu poți măsura cu precizie o baterie, nici măcar la momentul producției. Se încarcă însă cel mai repede, 100% în doar 40 de minute cu încărcătorul de 67W din pachet. 

Acum, deși are cel mai puternic procesor, display-ul LTPO 3.0 de care îți spuneam este de mare ajutor la autonomie. L-am folosit timp de trei zile pline, și abia seara pe la 10 îl băgam la încărcat cu vreo 20 de procente. Știi pauza de o oră fără ecrane înainte să te bagi în pat? E bine aici era nevoie de doar jumătate de oră la priză și era gata de treabă la vreo 90%. Dimineața plecam cu vreo 85% baterie și îmi vedeam de restul zilei fără griji. 

Pentru că este un OnePLus, promisiunea este de patru ani de update-uri Android și cinci ani pentru update-urile de securitate. Nimic de comentat aici decât cuvinte de laudă pentru continuitate. Și da, un utilizator de OnePlus își va folosi telefonul cel puțin doi sau trei ani.

Asta și pentru că sistemul de operare nu pare că încetinește ca la alte modele. Există și aici uzură a bateriei, motiv pentru care unii producători limitează performanțele unui telefon, dar aici nu se întâmplă. Cred că Daniel colegul nostru poate confirma lucrul acesta, după mai bine de 3 ani de utilizare. Chiar OnePLus s-a dus și a certificat această experiență lag-free pentru 48 de luni. 

Acum, hai să vorbim despre elefantul de pe spatele telefonului, camerele foto. De reținut că și aici ar trebui să strigăm tare, cinci camere! Cel puțin câte una pe fiecare ecran. 

Are două camere de selfie, de 32 de Megapixeli pe ecranul mic și una de 20 Megapixeli pe ecranul mare. OnePlus nu spune de la ce producător sunt, dar par decente la lumina zilei. Ți-aș recomanda să le folosești pe cele de pe exterior, aici stă puterea lui OnePLus Open. 

Avem trei senzori, unul de 48 Megapixeli pentru Ultra-Wide, unul de 64 Megapixeli pentru zoom-ul optic de 3x, sau 6x cu crop pe senzor, de aceea era nevoie și de rezoluție mai mare, și un senzor cică nou de 48 Megapixeli, SOny Lytia-T808. Practic este același senzor IMX 989 cu o luminozitate crescută. Apropo, o să mai vezi numele de Lytia, pur și simplu divizia de senzori pentru camere foto de smartphone a primit un sediu nou și s-a detașat mai mult de compania mamă. 

Ce am observat însă sunt fotografiile făcute la întuneric. Nivelul de informație captat pe camera principală, cea de 1X este foarte foarte bun. Da, am spus foarte de două ori, pentru că merită. Atât pe foto cât și pe video, dar doar la 30 de cadre pe secundă. La 60 fps totul se întunecă și parcă iluminarea de la senzor pleacă la somn. Acum, o să iau asta ca pe un mic bug de software, și sunt sigur că vor rezolva problema pe viitor.

Surprinzător este că pe zona de foto, mai ales la zoom, OnePlus Open vrea să concureze cu elita în domeniu. Pe 3X, maximul optic, face niște poze de portret demne de postat pe social media. Și chiar atinge 120x zoom cu stabilizare agresivă, ca să poți vedea ce gătește vecina de peste drum, în cratiță pe aragaz. Acum, ai nevoie și destulă lumină pentru asta, nici un senzor cu zoom 100X sau 120X nu face poze deloc bune pe întuneric.

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.