Cum să NU CUMPERI Bitcoin – CRYPTO-VINERI S02 E01

Tot mai mulți oameni sunt interesați de blockchain dar mai întâi de criptomonede. Încă din primele ore de documentare, toată lumea aude de bitcoin și începe febra. Cu peste 200 de miliarde de dolari ca valoare, bitcoin rămâne regele criptomonedelor și este o mică minune tehnologică. Este o monedă a tuturor și a nimănui, cu o valoare dictată doar de câtă monedă se vinde ori se cumpără. Toate tranzacțiile sunt finale, definitive și irevocabile, fără bancă sau departament de relații cu clienții la care să te plângi. Bitcoinii cumpărați devin proprietatea celui care deține seed-ul și parola, în esență un cod lung atât de greu de spart încât doar un idiot ar încerca.

Consumul de putere de calcul și de energie necesar pentru un hacking brutal este mult mai mare decât valoarea bitcoinilor care ar fi furați. În plus ar dura zeci de ani orice încercare doar de spargere a parolei un portofel spre exemplu. Dovadă stau anunțurile de pe internet cu portofele generoase care nu pot fi accesate. La fel, portofelele rătăcite pe calculatoare defecte, formatate sau pierdute măresc și mai mult cantitatea de bitcoini care nu mai mișcă de ani de zile din conturi. Bitcoin a dovedit că este rezistent la hacking și cenzură și nu poate fi interzis total de nimeni dar poate fi pierdut la fel de ușor. Bitcoinii sunt imposibil de furat prin hacking direct, doar un utilizator neatent sau neștiutor poate face greșeala să își divulge ori să își piardă banii. De aceea e bine să te documentezi cât mai bine și pentru asta avem clipuri despre portofele electronice, tranzacții și altele pe care le actualizăm progresiv. 

Revenind la titlul acestui video, dacă ai deschis acest clip ești probabil și tu în această situație și nu te condamn. Vrei să cumperi bitcoin înainte să se ducă spre… lună. Insist că se poate duce la fel de bine și în sus și în jos de aceea nu tranzacționa decât banii pe care ești pregătit să îi îi și pierzi. În următoarele minute îți arăt câteva moduri în care poți cumpăra bitcoin dar mai ales cum să nu iei țeapă când o faci. 

Bitcoin gratis de la vedete

Probabil ai văzut cel puțin un tweet sau un live pe YouTube promițând că oricine trimite o sumă în bitcoin, va primi înapoi dublu. Așa s-au furat deja zeci de bitcoini prin spargerea conturilor unor vedete sau pur și simplu prin folosirea imaginii lor. De la Obama la Elon Musk și Vitalik Buterin, fondatorul Ethereum toți sunt exploatati zilnic pe undeva în astfel de țepe, scam cum li se spune, în fiecare zi, deși nu au oferit și nu oferă bani gratis nimănui. 

Bitcoin de pe la băieții de pe forumuri sau dark web

Există bunăvoință și intenție pozitivă la toți vânzătorii însă variază de la 0% la 100%. Oricine îți vinde Bitcoin cu mult sub prețul pieței la momentul la care îl cumperi vrea să te păcălească. De ce cred asta? Dacă vânzătorul are bitcoin știe sigur unde poate obține cel mai bun preț și nu va da reduceri incredibile așa cum nici tu nu ai vinde aur sau bitcoin sub prețul pieței. Chiar dacă simți febra și te grăbești, nu lăsa graba să te zăpăcească. Nu transfera bani în avans mai ales unor oameni pe care nu știi de unde îi iei o dată ce le-ai pus banii în cont. Pe modelul plătește tu întâi și apoi pun eu bitcoinul, ce îl obligă pe vânzător să se țină de cuvânt? Serios. Chiar te bazezi pe cuvântul unui necunoscut?

Bitcoin la schimb pe olx

La schimb cu o mașină, cu o casă, sau cu zece tractoare aproape noi, nefolosite. Eventual și cu un alt utilaj pentru agricultură. Sunt puțin ironic pentru că am văzut un astfel de anunț. Da, mulți acceptă Bitcoin sau alte monede la schimb cu bunurile lor, însă cum faci cu transferul de proprietate? Nu poți să îl faci pe 1 leu pentru o casă sau o mașină, te ia fiscul la întrebări imediat. Pe bunuri mai mici, care nu necesită acte de proprietate, și nu achiți impozite pe ele atunci e ok. Impozit e cuvântul magic, acum îți dai seama de ce poți cumpăra case cu Bitcoin. Dacă alegi totuși să faci schimburi de acest fel, asigură-te că există un ante-contract cu promisiune de vânzare pentru o sumă în bani reali transferați prin bancă.

Dacă produsul sau bitcoinii nu se transferă dintr-o mână în alta, contractul poate fi reziliat și nu îți pierzi bunul pe promisiuni. Cu toate acestea, reține că metoda nu este infailibilă și trebuie să verifici dacă e fiscal legală în cazul tău. Mai nou poți declara venituri în bitcoin și să plătești impozit dar bitcoin nu este valută recunoscută pentru tranzacții iar moneda acestora în România rămâne leul.

Bitcoin pe marketplace

Cel mai cunoscut marketplace, adică piață de schimb pentru persoane fizice este localbitcoins. În esență este un ofel de obor unde unul vine cu banii și cu o adresă de portofel de bitcoin iar celălalt cu portofelul lui de bitcoin din care să facă transferul. Prețul e afișat pe site și e de obicei mai prost decât pe site-urile specializate pentru că oferă ceva extrem de valoros la schimb pentru unii dintre noi. Tranzacția făcându-se față în față, îl vezi pe vânzător iar identitatea ta poate rămâne anonimă spre deosebire de o tranzacție pe un site specializat. Acestea din urmă sunt obligate să colecteze date personale și vorbim de ele mai încolo puțin.

Bitcoin de la automate

Încă o alternativă care oferă anonimitate sunt automatele de bitcoin. Există și în România, iar numărul lor fluctuează însă nu au dispărut. Problema este că automatele au prețuri dictate de cel care oferă serviciul, nu de piață. El setează cursul de schimb și colectează banii. Este o tranzacție fără acte, piața de Crypto nu este legalizată la noi dar câtă vreme rezistă, știe el ceva. Comisioanele variază însă, aproximativ 2.5% la cumpărarea de Bitcoin și 5.5% la schimbul în Euro sau USD.

Procedura e simplă, introduci portofelul tău electronic, pe bază de cod QR sau șir de cifre, faci plata și aștepți pe încredere. Transferul de Bitcoin nu este instant. Îți poate ajunge într-un minut sau în două ore. Stai două ore în fața bancomatului?

La modul cel mai serios, de ce ai cumpăra Bitcoin de la un ATM de la Mall, când tot ce trebuie să faci e să instalezi o aplicație și să bagi cardul, de la tine de acasă. Obții condiții mult mai bune, și în primul rând o faci într-un loc public, un exchange public. Singurul argument pentru a folosi un automat rămâne doar anonimitatea. Nu uita să tragi șapca pe ochi.

Bitcoin din mining

Acesta este poate cea mai grea modalitate de a îi câștiga/obține, în acest moment. Metoda e simplă, transformi curent în Bitcoin și speri să ieși pe plus. Ai nevoie de o investiție în aparate numite ASIC-uri. Sunt niște computere cu cipuri speciale care consumă puțin peste 1000W fiecare și pe care le controlezi și de pe telefon. 

Nu, nu poți să mai minezi cu computerul de acasă de prin 2017. Nu mai e rentabil decât pe PC-uri specializate, acele ASIC-uri. Problema cu ele e că sunt foarte gălăgioase, și trebuie răcite. Dacă sunt prea fierbinți scade producția și consumi curent degeaba. Dacă ai curent din fotovoltaice pe care nu ai cum să îl consumi e o idee bună să pui un ASIC. Dar ieși mai bine să devii prosumator și să vinzi în rețea curentul în exces. Serios. Chiar și prețul mic la curentul livrat în rețea e mai avantajos acum decât bitcoinul. Pe acest calculator te poți convinge rapid de ce sunt atât de ieftine ASIC-urile acelea multe de pe ebay și olx. https://www.coinwarz.com/mining/bitcoin/calculator Profitul devine important atunci când ai 5-10 astfel de ASIC-uri, și multă răbdare să le verifici că funcționează cum trebuie.

Recomandarea mea, nu te băga în asta dacă nu ai curent ”gratis” și îl plătești la prețul pieței ca toți ceilalți. Mai e rentabil doar prin China, o mică parte a Rusiei, prin Iran și statul Texas unde poți lua kwh și cu 7 cenți. 

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.