Mă umplu de furie când aud despre criza financiară. Îmi este clar că trecem printr-o perioadă complicată, însă în nici un caz nu e vorba despre recesiune. Cel puţin nu la noi. Nu încă. O să vă dau cu liniuţă argumentele mele:
– niciodată până la Craciunul trecut nu a fost parcarea uriaşă din zona comercială Băneasa (Bricostore, Mobexpert, Carrefour, Feeria, Mall-ul ăla idiot şi Ikea) plină 100%;
– aseară am întârziat la film în Plaza din cauză că m-am învârtit aproape jumătate de oră prin parcare pentru un loc. Era ambuteiaj la subsol şi pe toate nivelurile; în interior nu aveai loc să arunci un ac; sala de cinema era plină, inclusiv cu idioţii care fac glume idioate şi chicotesc din ultimul rând.
– staţiunile de la munte sunt mai pline ca niciodată; ambuteiajele pe Valea Prahovei sunt tot mai dese iar drumul către sau de la Braşov durează mai mult ca niciodată din cauza cozilor imense de pe DN1;
– nici una dintre companiile care activează în România nu a raportat până acum profiturile sau pierderile pe 2008 (şi asta pentru că toată lumea a ieşit pe plus)
– nici o companie importantă de la noi, bancă, magazin de haine sau constructor de automobile nu a anunţat încă falimentul;
Cred că aţi înţeles până acum ce încerc să demonstrez. Consumul rămâne încă la un nivel extrem de ridicat.
Cu toate acestea există unele probleme legate de cât de repede se mişcă pieţele. Nu mai există la fel de mulţi bani scoşi pe credit din bănci, iar cheltuielile mari – casă, maşină se fac cu mai multă grijă sau mai greu. Cam cu 25% mai lent.
Din punctul meu de vedere avem parte de „o frână” binevenită.
Prea deveniseră nesimţiţi comercianţii de orice. Casele de la noi erau (mai sunt încă) scumpe ca pe Coasta de Azur, maşinile aveau adaosuri de peste 25%, când intrai în magazin trebuia să tragi tu de vânzători. Încep să se aşeze şi lucrurile astea. De la creşteri de 25-50-100% pe orice vom ajunge să apreciem un profit de 2-5% pe an. Aşa e normal.
Cu toate astea, apar din nefericire nenorociţii de ocazie. Unele companii taie din salarii, altele trimit acasă oameni… din eşaloanele inferioare, bineînţeles. Nu am auzit să fi fost concediaţi manageri de top sau să se fi tăiat din salariile lor, doar ei trebuiau să prevadă şi să preîntâmpine recesiunea, nu? Toate acestea pentru că, dintr-o dată aceste firme nu mai fac profituri uriaşe şi nu îşi mai permit (?!) o schemă completă de personal, deşi la noi majoritatea companiilor merg pe suprasolicitarea oamenilor şi aşa puţini. Anul trecut majoritatea au depăşit totuşi orice aşteptări în termeni de încasări şi de profit. E o măsură de minimă decenţă şi solidaritate să nu îi trimiţi acasă pe cei care te-au ajutat să ajungi la asemenea recorduri şi să îi ţii aproape şi la greu, altfel de ce le-ai promite că îi cauţi peste câteva luni când trece „criza”? Obsesia de a câştiga în orice moment este o măsură a sângelui rece de reptilă „corporatocrată”. Totul pentru supravieţuirea afacerii, nu a oamenilor care înseamnă de fapt acea afacere.
A, si inca ceva George. In SUA dupa atentate, dom’ Bush a declarat alerta rosie zi dupa zi, oamenii erau controlati la piele, isteria in masa creata cu ajutorul mass media functiona de minune, in timp ce pe coastele oceanelor(atlantic,pacific) era doar cate 1 ranger la 400 km. Si unde mai pui ca saracu’ om lucra 24/48, dar era singur pe zona. Si atunci intreb si eu, nu cumva faza cu criza e chiar voita?!? Nu cumva asta a fost matza din sac, scoasa ca sa mai inchida gura angajatilor care cereau salarii mai mari? Nu cumva ar fi bine sa ne apucam de treaba in tara asta, macar si peste inca 20 ani peste cei ai lui Brucan?ZIc eu tot n-ar fi tarziu. SI mai zic ca sa dea al de sus o saracie lucie in tara asta( nu foamete, saracie) si sa vedem,atunci cand ajungem la fundul sacului ne-om apuca de treaba? Eu cred ca nu vom ajunge la fundul ascului, nu pentru ca nu vrem noi ci pentru ca nu vor cei care scot profituri de pe carca noastra, asa ca unde-i criza?
Ca in orice situatie adevarul este la mijloc. E adevarat ca daca te uiti la malluri sau mai nu stiu ce locuri publice vezi mai peste tot locuri pline de oameni dornici sa „sparga” bani si sa se „sparga” in fitze. La prima vedere in Romania este lapte si miere, o insula in mijlocul unui ocean de pelin, dar adevarul nu este chiar asta. Spune-le ca totul e bine zecilor de mii de oameni care au fost trimisi deja in somaj sau concediu fara plata, spune-le acest lucru si miilor de manageri de firme care se afla in incapacitate de plata. „Lasa ca au ei bani!” vor zice mult. Da, poate ca de afaceristi mai cinstiti sau mai putin cinstiti nu-i pasa nimanui, dar de miile de oameni care vor ramane fara loc de munca?
La noi situatia este mult mai complicata decat in alte tari pentru ca la problema globala se adauga problema noastra: politicieni incapabili.
ps: vezi aici cum a inceput criza in america:
http://www.pefuga.ro/?p=280
Imaginati-va un nor de fum (sistemul actual). Si norul creste creste …CRESTE (economiile din afara..noi suntem un norisor). Folosesc termenul de nor pt ca sistemul nostru , al tuturor, (creat de aceia care din diverse motive sunt avizi dupa putere) este pentru MINE exact ca un nor.Il poti vedea, il poti defini, il poti intelege dar e aproape lipsit de substanta.Un set de reguli, de tipare care dupa parerea mea de-a lungul timpului mai mult ne-a inrobit si ne-a incuiat mintile decat sa ne conduca catre adevarata libertate…care-o fi aia nici eu nu stiu ,sincer , dar clar nu e aceea guvernata in principal de bani si prost gust la un alt nivel, probabil indus tot de „fum”, de aparenta puterii…in fine, revenim. Ce se intampla cand cetateanul incepe sa-si dea seama ca e guvernat de „fum”, cand global increderea omului in sistem se pierde se..disipa cand deciziile altor OAMENI „importanti” ai planetei incep sa fie contestate? Eh, atunci acesti tehnocrati..corporatocrati…masoni..sau cum vrei sa-i numiti trebuie sa dea un motiv concret cetateanului comun de a crede in continuare in sistem in capacitatea acestuia de a-i schimba viata, de a i-o lua si a i-o salva. Astfel se inventeaza crizele se inventeaza dezechilibre care in momentul de fata cu siguranta ca ne afecteaza vietile. Norii raman tot nori ba chiar mai mult devin niste nori mai mari iar norisorii, ca noi..ganditi-va si voi…indatorati si pierzatori global vorbind (furnicute..creditul ala de la banca iti aduce o masina dar iti ia 8 ore din zi) si..in final sistemul-nor triumfa, ba chiar mai mult..cetateanul isi recapata increderea in puterea salvatoare a norului, sistem, sistem-nor.
………………..si mergem mai departe….catre ?
Sper sa nu ma judecati gresit…orice lucru prost in incercarea lui de a se perfectiona are si partea lui buna…o sa ziceti da, dar uite cate avem de „castigat” de pe urma „norului”…poate sunt eu genul ala de OM „naiv” care viseaza la o viatza fara genul asta de nor.
Toate bune!!
Tipic. Pentru toata lumea, Zeitgeist, si poate ca ne vom trezi! Si cand ne vom trezi ce vom face?
Dar vroiam sa vorbesc despre altceva. Sigur mai sus am spus unele lucruri mai cu patos si poate cu mai putina rationalitate. AM adus doar argumentele care mi-au convenit.
Acum, daca e sa admitem ca e o situatie economica mai speciala, sa admitem (numai daca voi considerati adevart)ca acum se vor vedea adevaratii manageri. Acum valoarea si talentul vor iesi la lumina. Pana acum s-a cumparat orice si cam cu oricat. Nu conta, luai ceva,mai puneai un pic(sau mai mult) si vindeai la altul. Mergea! Si poate mai merge un pic. Dar cei ce vor sa mearga mai departe, si nu au norocul unor contracte cu statul, trebuie sa fie ai naibi de buni. Sa gestioneze totul cu maxima abilitate. Tensiunile ii vor solicita pe toti managerii, presiunea va fi pe toti si in conditii de stress nu vor rezista multi. Banii sunt deja scumpi, foarte scumpi (22% dobanda pentru pers. juridice la banci) asa ca se vor gandi si rasgandi sa faca un imprumut. Cine va avea sange rece si o doza de cinism chiar, si poate un pic nebunie va risca, iar cine nu va risca nu va avea nici o sansa de castig.
Cel putin asa vad eu viitorul apropiat. O selectie foarte dura intr-un context deloc previzibil, mai ales in tara noastra!
Noroc bun!
salut george ,sincer nu cred ca este criza chiar asa de mare,cred ca cel mai mult o amplifica tv,care prima stire cu criza incep,e clar ca ne manipuleaza voit,e interesul marilor companii.
Si eu cred ca este criza, dar este criza fix pentru oamenii sunt asa: „Obsesia de a câştiga în orice moment este o măsură a sângelui rece de reptilă “corporatocrată””. Pentru ca ce cumpara toata lumea cu 1000 de euro este produs in China/Vietnam … de un muritor de foame ( platit cu 20-30 dolari pe luna ) si de fapt costa maxim 100 de euro. Pentru ca suntem prea lacomi. Pentru ca la bursa oamenii castiga miliarde fara sa faca nimic practic. Criza economica probabil trece, dar cum ramane cu criza morala care a cauzat-o de fapt ?