UNBOXING & REVIEW – ASUS STRIX GTX 1080 – Ajutorul de nădejde la editare 4K

asus_gtx_1080_strix_unboxing_review_george_buhnici_cover

Mi-am făcut de cap acum câteva luni. Colegii mei așteptau ore întregi să exporte un clip de 10 minute și împreună am căutat o soluție. Surprinzător sau nu aceasta a venit sub forma unei plăci video de la Nvidia, mai exact un ASUS GTX 1080 STRIX.

Ca să fie lucrurile mai ușoare pentru cei mai puțin tehnici, Nvidia construiește cipul grafic, la fel ca și AMD pe ale lor, și apoi producători precum ASUS, Gigabyte, MSI și alții, construiesc placa video în sine, după specificațiile lui Nvidia. Cam așa merge treaba și la plăci de bază, unde Intel și AMD sunt cei care vin cu cipurile principale.

ASUS GTX 1080 STRIX este cel mai puternic model al producătorului ce folosește cipul GTX 1080. Vine cu 8 GB GDDR5X, o memorie grafică foarte rapidă, și care stă la baza procesării grafice de care avem noi nevoie în studio.

Sigur, aceasta e o placă grafică pentru gaming 4K cu capabilități de VR. Practic este singura placă video la acest moment, care suportă o mare parte din jocuri la rezoluția 4K. Vorbim doar de un singur monitor, pentru că dacă mai adaugi încă unul va trebui să mai investești încă o placă video, de același tip de preferat.

Pe scurt, e cea mai puternică dar și cea mai scumpă placă grafică pentru consumatori la acest moment. Există altele mai costisitoare însă acelea deja depășesc bariera normalului, la peste 3000 de euro bucata.

Ți-am promis o configurație hardware pentru gaming, nu? Ei bine fii atent aici, nu îți spun exact ce să cumperi ci la ce să fii atent.

Procesorul: Orice pleacă de la două nuclee de preferat patru. Dar nu mai mult. Uită-te la frecvență, să fie cât mai mare, nu la numărul de nuclee. Nu te ajută să ai 16 nuclee la 2.1 GHz ci mai mult patru nuclee la 4 GHz. Nu mai mult.

Placa Video: Cu cât mai puternică cu atât mai bună. Regula se respectă aici, cel puțin la cele noi, dacă e mai scumpă e mai bună. Contează în funcție de joc și memoria video a acesteia. Din nou, te ajută o memorie mai rapidă mai mult decât una mai mare. 2 GB GDDR5 sunt mai buni ca 4 GB GDDR3 de exemplu.

Placa de bază: Nu prea contează la performanțe, doar la stabilitate dacă te apuci de overclock-ing. Dacă trece pragul de 400 de lei de obicei e o alegere bună. Mai contează numărul de slot-uri PCI Express x16, asta doar în cazul în care mai adaugi în viitor o placă video.

Memorie RAM: Aici e puțin diferit. Viteza contează dar și cantitatea. 16 GB ar fi minimul recomandat pentru gaming, 32 GB deja e bine. De preferință DDR3 sau DDR4. Nu contează că e Tri-Channel, Dual-Channel sau kit-uri speciale. Diferențele sunt minime, ceva de genul 2% în plus sau în minus.

Stocare: Neapărat SSD, unul de minimum 256 GB și pe M.2 sau SATA 3 măcar. Nu contează brand-ul atât de mult, doar să aibă câți mai mulți IOPS. E o cifră pe care o găsești în specificațiile SSD-ului, pe pagina producătorului sau în magazinul online de unde îl cumperi. Caută un NVME și nu vei fi dezamăgit.

Sursă: Ceva peste 400W dar cu certificare 80 Plus Gold sau Platinum ar fi indicat. Asta îți spune că va scoate pe firele acelea minimum 80% din capacitatea specificată pe sursă, la nivel continuu.

Carcasă: În funcție de preferințele tale. Mare, mică, nu contează, să încapă tot acolo.

Ultimele articole

Articole recomandate

94 Comments

  1. La acel 1080 Mi-ar placa sa vad un i7 kaby lake,32 gb ram pentru randari si tot felul de efecte speciale,vreo 1-2 Terra ssd si o placa de baza din generație 200 pentru noile procesoare

  2. O placa foarte buna GTX 1080, momentan inca ma mai bucur de a mea GTX 980TI 16GB,dar cand o sa vină vremea de upgrade…Asus Rog Strix 1080 îi va lua locul :)
    Astept benchmark-urile la ea Georgica !!! ;)

  3. George,as vrea sa imi iau ceva de gaming pe care sa il tin 2-3-4 ani… :) Nu stiu daca sa imi iau un Pc sau un PS4.Daca imi iau pc nu vreau sa dau mai mult de 3000 lei max 3500. Ce ma indrumi sa aleg si de ce? Daca sa aleg PC sa il fac din piese sau sa il iau gata asamblat? Si daca aleg PS4 sa fie slim la pro? Astept pareri si raspuns. Multmesc!

  4. Poți face 4K pe orice placa de prin.. 2012 încoace. Ideea e că mai greu. Sunt foarte ok cu ideea de a face review la componentele Pc, dar nu intra prea mult. Lasă ti partenerii sa se ocupe. No offense George. Eu spre exemplu am un R9 280x 3Gb DDR5 386bit de prin 2013. Am pus o împreună cu un procesor vechi de 10 ani!! 10, un Q6600 quad core overclockat la 3.7ghz împreună cu 6gb de RAM ddr2. Joc orice cu detalii maxime la rezoluție QHD sau 1444p. Totul făcut cu 12 milioane!! 12! Știi cum merg lucrurile în România.. buget mic doar că poți obține ce găsești pe placa aia pe una veche de 5 ani pentru..6 milioane cel mult. Te poți documenta de exemplu spre un Rx480 sa vezi VR și 4k la jumătate din prețul unui 1080.

  5. Cand ai bani sa cumperi un strix 1080 mai tragi putin si iei un titan x… Exemplul vostru cu gta5 nu e relevant… un 1080 strix scoate in ultra cu un 6700k cel putin si 16gb rami peste 100 fps

  6. buhnici ceva nui e ok cu comfiguratia voastra ceva trage in jos placa video adica vreau sa spun ca eu ma un i7 6700K 32Gram si GTX 1070 si imi merge gta 5 in 90 de FPS si tie iti mergea in 40-50 ceva nui OK

  7. La începutul anului 2017 ce ar trebui sa aleg intre Samsung Galaxy A3 2016 și Huawei P8 lite , având în vedere că Samsung Galaxy A3 2016 este ceva mai scump.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.