DE CE PRIVESC CU SUSPICIUNE ROMÂNII BISERICA? – VASILE BĂNESCU #IGDLCC 223

Preoții sunt responsabili de o mulțime de lucruri. Cele rele ies primele în evidență și despre ele trebuie să discutăm… sau cel puțin așa credem că trebuie să facem. Părem la fel de dispuși să preluăm responsabilitatea pentru biserică pe cât de prezenți suntem în politică. Avem așteptări și pretenții de la alți români despre care avem iluzia că pot fi dincolo de reproș datorită faptului că țin slujbe și lucrează cu mulți oameni. Greșeala pe care cred că o facem este că ne punem așteptările prea sus… inclusiv la preoți.

Preoții noștri sunt și ei români ca noi iar cele zece porunci sunt la fel de valabile și pentru ei și pentru noi. Mi se pare o formă de naivitate să le cerem să fie sfinți în loc să îi tratăm ca pe niște egali, cu bune și cu rele, să intrăm în dialog cu ei și apoi să aflăm cum putem face relația noastră mai apropiată de normal. Ce avem acum e defect din prea multe motive. Bătrânii creduli idolatrizează preoții, care sunt doar servitori ai relației noastre cu divinitatea. Cei tineri, care nu sunt deja indiferenți la sutană, îi trateacă cu dispreț din cauza acelor întâmplări de la nuntă, botez sau orice altă ocazie când s-au simțit jecmăniți. Problema este că încă ne tratăm preoții ca paznici sau vameși ai relației cu Dumnezeu.

În plus, și eu sunt unul dintre cei care s-au uitat cu dispreț la proiectul catedralei de lângă parlament. Am fost educat să văd clădirile mari și grele din vârful dealului ca un semn de inflexibilitate, corupție și obiceiuri învechite, proaste de-a dreptul. Ca orice idee puternică, însă, și aceasta izvorăște dintr-o emoție iar pasiunile acestea nu mă ajută atunci când caut adevărul. Nu sunt mai convins acum de curățenia și credința din Patriarhie, dar o înțeleg mai bine cum operează după mai bine de 25 de ani de când o urmăresc jurnalistic. De aceea mi se pare valoros acest episod din seria #IGDLCC.

Acest interviu este important și sper să nu fie ultimul pe care mi-l acordă domnul profesor Vasile Bănescu. La scurt timp după înregistrare, Patriarhia a limitat aparițiile sale publice din cauza tensiunilor legate de Arhiepiscopia Tomisului.

Poți asculta interviul în format audio chiar aici pe blog sau îl poți descărca:

Membrii care ne susțin cu donațiile lor lunare au văzut și acest clip în avans. Mai sunt multe în secțiunea dedicată lor. Toate clipurile pentru membrii de pe YouTube sunt aici!

Devino membru în comunitatea Buhnici.ro pe YouTube și vezi toate podcasturile în avans.- https://www.youtube.com/channel/UCNz5n8PoSGYSwkOH_SMnl2A/join
Urmărește-mă cu @gbuhnici pe Instagram, Facebook, Twitter, TikTok-@georgebuhnici
Montaj: Daniel Ivan – @danielivanm1 pe Instagram

Dacă ești încă aici, poate arunci o privire pe magazinul nostru de gadgeturi, Gadget Boutique – www.gb.ro

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.