#casabuhnici – Încălzirea în pardoseală, de ce și cum

La fel ca sistemul de răcire cu panouri radiante, prezentate în articolul anterior, încălzirea în pardoseală se bazează pe aceleași principii. În loc de panouri am folosit tubulatură încorporată direct în șapă pentru că era mai simplu de instalat, mia ieftin și puteam acoperi astfel toată suprafața podelei în mod cât mai eficient. Mai puțin în debaraua din bucătărie, în holul de la intrare, camera tehnică și pe scări. Deși se poate instala și pe trepte am decis să le păstrez cât mai natural și să nu complic mai mult situația. 

Încălzirea în pardoseală este la momentul actual cea mai eficientă și confortabilă metodă de încălzire a unei locuințe. Nimic nu se compară cu o podea caldă atunci când te dai jos din pat și mergi la baie. Temperatura apei este destul de redusă, 30/35 de grade spre deosebire de un radiator sau calorifer clasic unde ajunge și la 70 de grade. Suprafața încălzită este mult mai mare și astfel e nevoie de o temperatură mai redusă.

Este mult mai confortabilă pentru că se face treptat și nu există un corp foarte fierbinte cum este caloriferul. Este uniformă, din nou, tot în comparație cu un calorifer amplasat pe perete. Aerul cald circulă spre tavan. tavanul din sufrageria de aproape 80 de metir pătrați are aproape 7 metri înălțime. Pe mine m-a interesat o soluție care să păstreze o temperatură uniformă pe toată suprafața, la o înălțime între 1.5-2 metri, acolo unde se află partea de sus a corpului și capul, cele mai sensibile la temperatură părți ale corpului.

Încălzirea în pardoseală încălzește întâi corpurile pe care le întâlnește, om sau mobilă, abia apoi aerul din cameră. Astfel, nu există curenți convectivi ca în cazul unui radiator/calorifer și nu se antrenează praful din cameră.  În plus, pentru că temperatura este mai redusă nu are loc arderea prafului de lângă zonele ce emit căldură. Știți voi, acele pete aproape negre din spatele caloriferului pentru care există și perii speciale.

Un alt avantaj este faptul că oferă libertate deplină pentru amenajarea interioară, nu mai trebuie să ții cont de caloriferul ce nu trebuie acoperit sau blocat cu un dulap, pentru a rămâne cât mai eficient.

Încălzirea se montează foarte ușor. La #casabuhnici am folosit un strat de 4-5 cm de vată bazaltică pentru izolația față de placa de ciment, apoi o serie de panouri din polistiren extrudat de 3 cm, acoperit cu material plastic protector de 0.15mm, tocmai pentru a nu pierde căldură spre placa de beton, pe care se așează tubulatura prin care va trece apa. Tubulatura este o țeavă PE-XA de 17 mm în diametru, din polietilenă de înaltă densitate, reticulată, cu barieră anti-oxigen.

Tot sistemul a fost montat într-o zi pe o suprafață de 150 de metri pătrați. Fiecare circuit racordat la distribuitor/colector este echipat cu cap electrotermic pentru control automat și cu dispozitive de echilibrare. Automatizarea permite limitarea temperaturii pardoselii pentru păstrarea temperaturii interioare. Garantia tevilor este de 10 ani, iar durata medie de viata a unui astfel de sistem este de 30 de ani.

Apoi am turnat șapa, acea Alpha 2000 despre care am vorbit aici. Șapa, are și ea proprietăți speciale pentru disiparea cât mai bună a căldurii de la sistemul din pardoseală, și peste aceasta va fi lipit direct parchetul, tocmai pentru a face contact cât mai bine cu șapa.

O estimare de instalare a tubulaturii ajunge la 40 de euro pe metru pătrat, cu toate materialele folosite de mine. Adică 2000 euro pentru un apartament de 50 de metri pătrați. Sigur, nu ai nevoie de încălzire în hol sau în zonele de depozitare.

Instalațiile din #casabuhnici au fost gândite de Romstal ca parte integrată dintr-un sistem complex, compus din pompă de căldură geotermală, răcire radiantă, rezervoare de acumulare, panouri solare și fotovoltaice, precum și alte elemente despre care urmează să vorbim mai în detaliu, odată ce le instalăm. Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.

Ultimele articole

Articole recomandate

69 Comments

  1. Salut,
    Cum este monitorizata temperatura in pardoseala. Senzorul de temperatura masoara direct temperatura din sapa, sau temperatura apei tur sau retur? Care este temperatura corecta a pardoselii? Multumesc pentru raspunsuri si spor la treaba ca vine iarna!

  2. Ca posesor de asa ceva de vreo 6 ani (varianta electrica – cabluri incalzitoare) te felicit mai ales ca efortul la o casa noua e practic inexistent fata de ce am facut eu in apartament.

    Totusi
    – cea mai eficienta SI confortabila metoda de incalzire este dar cea mai eficienta si-atat nu cred ca e
    – libertatea deplina in amenajare e iarasi discutabila: tot ce ai prin casa trebuie sa fie ridicat pe picioare. Daca tii tot timpul o zona mai mare acoperita (gen o canapea) parchetul (cel putin) din zona aia o sa sufere pe timp de iarna.
    – fiind un sistem lent nu-l poti supune la variatii mari (legat de primul punct de mai sus) in perioade scurte
    – din cauza sistemului (sapa+parchet) nu-l poti folosi in situatii extreme. Nu o sa fie cazul tau ca ti-ai izolat casa ca la polul nord :) dar in majoritatea caselor sistemul nu o sa faca fata daca afara sunt -30 de grade sa zicem pentru ca trebuie sa duci temperatura prea sus si asta nu face bine parchetului. Eu de exemplu daca afara sunt -20 cum au fost iernile trecute prin Bucuresti nu pot sa fac 25 de grade in casa (nu ca as vrea dar ca idee), poate anul asta cu anveloparea o sa fie mai ok, sa vad ce spun chiriasii.

    Si ca un chestie ciudata: desi am sapa destul de groasa peste tot (5-8 cm) diferenta de temperatura se simte brusc (pe gresie) in zonele unde cablurile lipsesc pe o suprafata „mai mare” – gen la trecerea dintre camere si hol.

  3. Cam cat e diferenta de costuri pe suprafata vs incalzirea clasica?
    Sistemul tau suna foarte interesant, dar ma tem ca iese mai scump…
    Adica la 160 mp iese pe la 30000RON?

  4. Salut, George.

    In primavara demarez si eu constructia unei case, tot in Corbeanca, iar in acest moment caut un proiectant de instalatii. Si eu vrea sa folosesc pompa de caldura apa-apa, panouri solare, centrala pe gaze ca backup, ventilatie, panouri fotovoltaice. Ma intereseaza un proiectant care sa fie familiar cu astfel de sisteme hibride, sa cunoasca piata si echipamentele, sa poata face niste calcule de recuperare a investitiei care sa fundamenteze varianta aleasa (pompa caldura sau centrala pe gaze), sa ma poata sfatui si, evident, sa poata proiecta sistemul integrat. Tu spui ca instalatiile au fost gandite impreuna cu Romstal. Ei au facut proiectarea sau ei ti-au propus echipamentele in baza unui proiect de instalatii pe care deja il aveai de la momentul obtinerii autorizatiei de construire?
    Imi poti recomanda un astfel de proiectant?
    Incerc sa nu abuzez de disponibilitatea ta de a raspund, deci nu ma supar daca nu apuci, :) dar as mai avea urmatoarele intrebari:
    1. La ce adancime ai sapat putul(rile) pentru pompa de caldura?
    2. Pompa este gandita sa functioneze direct cu apa din put, caz in care banuiesc ca ai facut doua foraje (unul pentru extractie si unul pentru evacuare), sau functioneaza cu spira cu glicol care este introdusa in putul forat?
    3. Ai facut un calcul de eficienta energetica si financiara pentru pompa de caldura, luind in calcul costul pompei de caldura, al pompelor de recirculare si al curentului electric consumat de acestea, al forajelor etc? In cat timp se amortizeaza investitia?
    4. Te-ai gandit (ti-ai propus) sa alimentezi pompa de caldura sau macar pompele de recirculare care functioneaza aproape non-stop din panourile fotovoltaice? Asta evident doar daca ai prevazut si baterii pentru stocare si utilizare pe timp de noapte.
    5. Ce panouri solare vei folosi? Tub vidat sau panouri plane?
    6. Panourile solare le poi pe casa sau la sol? Daca le pui pe casa, cum le vei curata de zapada iarna?
    7. Am uitat ceva ref la forajele pt pompa de caldura: in cazul in care utilizezi direct apa din put ca agent termic si, drept urmare, ai si un put pt evacuare, ai avut nevoie (ai cerut) autorizatie de mediu pt apa care se intoarce in panza freatica?

    Multumesc pentru timpul tau!

  5. Buna ziua,

    Detin incalzire in pardoseala si am 2 probleme:
    1. Costurile sunt mai mari decat la incalzirea in calorifere.
    2. Praf depus in cantitate mare pe obiecte si mobilier. Din cate am inteles, acest sistem, invetat de ialieni nu se mai foloseste in Italia pe motiv ca provoaca boli respiratorii(astm) prin ridicarea prafului de pe pardoseala.

    Recunosc ca este mult mai ok ca feeling, si ca design prin lipsa caloriferelor.

    Problema costurilor mari probalil se datoreaza lipsei pompei in sistem, insa cei 3 ingineri care au venit au spus ca la suprafata dd 49 mp nu este nevoie.
    Sistemul a fost montat pe placi cu nuturi, din polistirent de 10 peste care a fost turnata sapa si apoi montata gresie.
    Problema costurilor am sperat sa o rezolv prin inlocuirea centralei cu una in condensare, dar am platit aceeasi suma si in 2017 aprox 4900 lei in cele 5 luni de utilizare.
    Instalatia este montata in apartamentul unui bloc din 87 situat la parter.

  6. Salut George, felicitari pentru casa, te urmaresc cu mare interes legat de casa si ma bucur ai ales solutii diferite de cele clasice. As avea si eu cateva intrebari daca se poate. 1 Vata bazaltica de sub incalzire e rezistenta la greutate (compresiune)? 2. Legat de camera tehnica este mai bine sa fie situata la etaj si nu la parter, si daca da de ce? Poti sa imi spui la ce cost a ajuns geocell-ull? doresc sa imi fac un calcul sa vad daca imi permit sa folosesc asa ceva. Mersi frumos

  7. Ce-mi place la #casabuhnici este transparenta si corectitudinea informatiilor. De exemplu: daca vrei sa afli cat a costat pamantul afli ca a costat 46.429 de euro. Daca vrei sa afli cat a costat CLT-ul poti deduce ca vreo 50.000 de euro din suprafata casei si inaltimea ei. Afli cam cati metri patrati de CLT s-au folosit si cum la grosimea de 10cm intra cam 10mp CLT la mc de CLT la un 700-800euro mc CLT afli rapid ca la acest proiect CLT-ul a fost 50.000 Euro. Acum daca mai adaugi si 5000 de euro la foraje pe putin, si 5000 de euro la Zehnder ajungi la cei 105.000 de euro pe care cu deschidere si onestitate ni-i pune sub nas domnul Buhnici.
    Ce as dori eu insa, este sa ne spuna si noua, daca nu se supara, sa facem si noi case ca ale domniei sale, sa fim tot verzi si eco, de unde sa luam: geocell la zero lei, fundatie facuta la zero lei, energie electrica trasa la zero lei, vata Rockwool de 30, 40 cm grosime la zero lei, tencuiala pentru vata la zero lei, materialele cu care sa ancoreaza cladirea, kilometrii de leucoplast special, tonele de cuie speciale la zero lei, ferestrele la zero lei, panourile de racire si inclazire la zero lei, asistenta arhitectilor , inginerilor generos platita cu zero lei, tabla la zero lei, incalzirea din pardoseala la zero lei, rigipsul la zero lei, asigurari facute la zero lei, saparea pentru fundatie, zero lei macaraua care pune CLT, zero lei buldozerele care sapa in pamant, zero lei, pompa de caldura la zero lei, obiectele sanitare la zero lei, zero lei echipa lui Soflete, zero lei echipa lui Viorel, zero lei echipele care tencuiesc, etc, etc, etc!
    Concluzie: vrem si noi cu zero lei domnu’ Buhnici, nu fiti rau!

  8. Salut George,
    Vreau sa te intreb ce fel de pardoseala pui peste incalzirea in zonele cu incalzire in pardoseala ? Stiu ca lemnul (dusumea, parchet…) este izolator si nu prea potriveste cu incalzirea in pardoseala.
    Multumesc mult pentru raspuns.
    Multumesc
    George

  9. Salut George!
    Felicitari pentru casa!!
    Ma poti ajuta cu un sfat?
    Ce sistem de incalzire sa aleg pentru costuri cat mai mici?Sistemul tau de incalzire merge si la apartament?

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.