TVA nou la mașinile noi

Buna ziua , va propun spre dezbatere un subiect care preocupa cred la ora
asta destule persoane care au achizitionat un autoturism nou. Am platit in
luna mai pretul pt. achizitia unui autoturism VW nou la dealer cu toti banii
jos si clar cele 3 vouchere de rigoare. Asa ca dupa 30 de ani de condus o
dacie si dupa multe eforturi financiare de a aduna suma pt. a-mi cumpara si
eu ca tot romanul un autoturism VW chiar daca cel mai ieftin din oferta
vine surpriza: a crescut valoarea TVA .
Si aici apare si problema mea -dupa cum m-a anuntat dealerul chiar daca am
achitat integral masina inca din luna mai livrarea ei fiind tocmai in august
voi fi obligat sa platesc in plus diferenta de crestere a valorii TVA
.Aceasta dupa cum mi s.a spus din cauza ca factura finala se face la
intrarea in tara a masinii.
Mie mi se pare abuziv acest lucru deoarece eu la data achitarii
autoturimului nu aveam de unde sa stiu ca vor aparea alte taxe si oricum mi
se pare normal ca data facturarii sa se considere data achitarii sumei
intergrale.
Astfel consider necesara o analiza la nivel profesional a acestei
probleme si singurul pe care il consider capabil sa o faca sunteti dv.
Va multumesc.

Răspuns: Mai întâi trebuie să recunoaștem că nu sunt singurul capabil să facă o asemenea analiză, slavă Domnului! Lăsând gluma la o parte există două fețe ale problemei dvs.:
– dacă ați achitat mașina deja integral, trebuie să fi primit o dovadă a plății. O factură ar trebui să fie suficientă pentru a argumenta decisiv în fața dealer-ului și la nevoie în instanță, deși nu cred că va fi nevoie
– dacă nu aveți deja factura, înseamnă că dealer-ul și-a luat măsuri de prevedere. Banii dvs., deși le-au intrat în cont și au adunat dobândă (pentru dealer, evident) nu au fost nici în primul și nici în al doilea virați producătorului. Plata se face probabil după, așadar cu plata TVA majorat.

Logic, în ambele situații majorarea de TVA ar trebui să cadă în sarcina vânzătorului. În primul rând din bun simț și bună-practică. A luat și dobândă și cred că nici vreo reducere mare nu a dat, dacă tot v-ați dus cu vouchere.

Dacă mai are cineva experiențe ciudate cu TVA, vă aștept comentariile.

Ultimele articole

Articole recomandate

35 Comments

  1. Cred ca dealerul era obligat sa emita factura de avans. Este ilegal, din cate stiu, sa incasezi bani fara sa emiti factura, chiar daca este avans !

    Pe de alta parte, la livrarea autoturismului trebuie emisa factura de storno pe avans (hmm, nu stiu, cred ca storno cu 24% tva…) si apoi emisa factura de vanzare cu 24% tva, ca asa zice legea…Ma interesez si la un consultant fiscal… Rezulta ca, matematic, storno cu 24% tva si apoi facturatul cu aceeasi cota da zero de plata.

    Eu nu vad nici un motiv sa se plateasca in plus.

  2. Din pacate se pare ca nu stim sa citim contractele. Sau cei care le scriu sunt mult mai „isteti” decat noi. Va scrie unul „patit” de mai multe ori. De la o vreme le citesc de mai multe ori inainte de a le semna. Nu-mi dau seama cat foloseste, dar probabil voi afla la finalul fiecarui contract daca am fost suficient de „vigilent”.

  3. Acelasi lucru l-am patit si eu la achizitia unu Opel,trebuie platita difrenta de vreo 700 e T.V.A.Mi se pare o masura care nu ar trebui sa afecteze clientul care a comandat o masina inainte de 1 iulie.La noi nu se poate respecta clientul scump la semnatura pe perioada crizei.

  4. La achitarea masinii (chiar si integral) se primeste o factura proforma, urmand ca factura finala sa fie emisa la momentul livrarii efective a masinii. Factura proforma nu substituie factura finala si nu are nicio valoare in cazul unui proces.

  5. Logic ar fi sa nu mai trebuiasca platit nimic. Adica omul si-a facut partea lui de treaba, a platit masina si a platit-o atunci cand TVA-ul era 19%. Legal habar n-am cum sta treaba.

  6. Este o problema interesanta. Atat cat ma pricep si eu, cred ca Iulian are dreptate. Cel mai bine este sa intrebati pe forumul avocatnet.ro, cu siguranta veti primi raspuns.

    Totusi, nu se poate forta mana dealerului spunand ca doriti banii inapoi? Oricum vanzarile de masini noi sunt extrem de slabe (e jale in piata auto, sunt disperati dealerii) si in cele din urma diferenta de la 19% la 24% ar putea semnifica un discount.

  7. „(e jale in piata auto, sunt disperati dealerii) si in cele din urma diferenta de la 19% la 24% ar putea semnifica un discount.”

    adaug si faptul ca dealrul a incasat dobinda buna din suma achitata in avans!

  8. Buna!
    Si eu,din pacate, am aceeasi problema.Am platit integral masina inainte de 1 iulie,dar se pare ca acest lucru nu conteaza deloc si la fel ca ceilalti am fost anuntata ca va trebui sa platesc aceasta diferenta de 5 %.Nu putem renunta la comanda,asa cum zicea cineva mai sus,pentru ca atunci vom pierde valoarea avansului,in cazul meu 3000 ron.Am contactat 2 avocati,care mi-au zis ca legal,factura trebuie emisa in momentul in care se plateste toata suma si nu atunci cand ajunge masina.De asemenea am trimis un mail si la protectia consumatorului. Cei de acolo mi-au dat o adresa de la Ministerul Finantelor…si inca astept raspunsul lor.Sa speram ca pana la urma rezultatul va fi in favoarea noastra,pentru ca nu inteleg de ce trebuie sa mai platesc aproape 500 euro,din vina lor…pt ca am dat comanda acum 2 luni si nici pana astazi nu a ajuns si probabil va ajunge undeva la sfarsitul lunii iulie.

    • @dana – sunt cel puţin nesimţiţi. Ar fi trebuit să îşi asume ei diferenţa de TVA, câtă vreme tu ai lansat comanda înainte de schimbarea taxei. Majoritatea comercianţilor o fac de bunăvoie. Doar că vânzătorii de maşini se folosesc ca armă de avansul pe care spun că îl pot reţine. Câtă vreme nu ai un contract, ci doar o factură proforma, poţi cere stornare dacă nu ai vrei să plăteşti suma integrală şi renunţi la maşină. Mai sunt şi alţi dealeri care vând maşini pe toate drumurile.

  9. buna ziua ,aceeas problema o am si eu.am facut comanda la noul opel astra pe 3mai si masina vine la sf lui iulie,eu am platit integral suma de bani pe 10 iunie si acum mai vor sa platesc diferenta de tva.daca aflati ceva vo rog trimiteti un mail pe ct78udy@yahoo.com.multumesc anticipat

  10. Si eu am o problema similara cu cei de la Opel. In cazul meu, atunci cand s-a facut comanda pentru masina, am semnat un contract de vanzare-cumparare care prevedea pretul care include TVA. Factura au spus ca nu-mi fac pana nu vine masina. Acuma masina mi-a venit si au zis ca nu vor sa mi-o dea pana nu platesc diferenta de TVA, desi contractul de vanzare-cumparare in baza caruia s-a facut comanda, prevedea un pret care includea TVA. Nu cred ca au dreptate (din punct de vedere legal) sa-mi mai ceara bani. Mai mult, daca TVA-ul ar fi scazut, mi-ar fi dat bani inapoi?

  11. Ce parte contractuală suportă creşterea TVA-ului?
    Eugen Pop, avocat partener la societatea de avocatură Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii
    În cazul creşterilor de TVA la contractele în derulare, acestea vor fi suportate fie de vânzător, fie de cum­pă­rător, în funcţie de modul de indicare a preţului în contract. Dacă la obligaţia de plată s-a prevăzut că se plăteşte o sumă „la care se adaugă TVA”, atunci creşterea va fi suportată de cel care face plata, adi­că de cumpărător sau beneficiarul prestaţiei unui ser­viciu. Dacă în contract s-a trecut o anumită sumă fixă, specificându-se că include TVA (sau chiar dacă nu se specifică), atunci situaţia va fi invers: pier­derea va fi suportată de către cel care primeşte pla­ta. El va trebui să calculeze TVA şi să-l plătească din acea sumă globală. Riscurile legate de creşterea TVA nu pot fi împărţite între părţi, în mod direct, printr-o stipulaţie contractuală care să prevadă împărţirea riscurilor în cazul creşterii TVA. Codul Fiscal spune clar cine şi în ce condiţii trebuie să plătească această taxă şi o derogare nu este permisă, ba poate chiar să capete valenţe penale în anumite condiţii. Soluţia este ca părţile unui contract deja semnat să se înţeleagă să împartă pierderile în alt mod, care nu implică TVA-ul. Acestea pot să reducă din preţ printr-un act adiţional, să mai lungească termenele la obligaţiile de plată sau altele.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.