Salutare și bine te-am găsit. În episodul de astăzi vom vorbi despre un subiect mai puțin plăcut, dar cu toate acestea foarte important dacă ești unul dintre românii care tranzacționează cripto. Mai exact, vom vorbi despre cum se taxează veniturile obținute din criptomonede. Chiar dacă domeniul criptomonedelor nu este încă unul foarte bine reglementat nici măcar la nivel mondial, este important să știi că, începând din anul 2019, ANAF impozitează veniturile din crypto, în anumite condiții.
Mai exact, din punct de vedere al ANAF-ului, câștigurile obținute din tranzacțiile cu criptomonede se încadrează în categoria veniturilor din alte surse și sunt declarate de tine prin intermediul declarației unice.
Cât este impozitul pentru criptomonede?
În prezent, impozitul pentru câștigurile obținute din criptomonede este de 10%. Cu alte cuvinte, dacă ai avut un profit de 1000 de lei din criptomonede, vei plăti un impozit de 100 de lei.
Există însă și o excepție importantă. Profitul mai mic de 200 de lei pe tranzacție nu se impozitează dacă suma totală a câștigurilor tale într-un an calendaristic este mai mică de 600 de lei. Această decizie a fost luată pentru că suma de 600 de lei este una mică. Pe de altă parte, indiferent de nivelul investițiilor tale, este foarte posibil să obții profituri mai mari de 600 de lei pe an, având în vedere volatilitatea puternică a criptomonedelor.
Cum se calculează profitul din criptomonede
Ce înseamnă însă mai exact câștiguri din criptomonede? Teoretic, lucrurile sunt foarte simple: câștigul este reprezentat de diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție. Cu alte cuvinte, dacă la un moment dat ai investit 1000 de lei în achiziționarea de bitcoin, iar ulterior ai câștigat 3000 de lei la vânzare, câștigul tău este de 2000 de lei. Pentru cei 2000 de lei vei plăti un impozit de 200 de lei.
Salutare tuturor!
Sunt mai multe bănci în Romania care au blocat posibilitatea depunerii și retragerii de fiat (ex. EUR etc.) în/din platforme în care se tranzacționează (inclusiv) crypto. Banca Transilvania a blocat accesul la eToro. Și tot Departamentul Analiză din Raiffeissen Bank se autosesizează la transferuri de peste 1500 EUR către/din Binance: blochează definitiv orice transfer direct prin banca (din Marea Britanie ?) Clear Junction Limited către/din Binance.
Întrebări:
-mai cunoașteți și alte instituții financiar-bancare care în România blochează transferuri fiat / acceptarea la plată a veniturilor din tranzacționarea de crypto?
-ce soluții folosiți în România pentru retragerea (trimiterea) de fiat (EUR, USD etc) obținut (sau pt a obține venituri) din crypto: – ce / cum folosiți – sisteme, bănci / conturi / carduri etc (și care sunt mai avantajoase la trimiteri / retrageri)?
Ce limite (sume) folosiți zilnic/săptămânal/lunar etc pentru a NU fi blocați de Departamente Analiză bancare sau de Programele Automate ale FinTech-urilor de tip Revolut (ex. Revolut îți poate bloca conturile și îți cere să trimiți / explici toate tranzacțiile din ultimele 3 luni ) ?
-ce contabili / preferabil ce Programe de Calcul Automat al taxelor românești cunoașteți ? Convenabil ca bani și timp (în baza fișierului CSV, API)?
În SUA există programul CryptoTrader.Tax, care este util pentru americani / taxele actuale din SUA.
În acest videoclip apare programul TokenTax.
Dar AVEM? în România ceva similar, adaptat exact la legislația românească (10% impozit și, eventual, + 10% la asigurări de sănătate)? Care să calculeze exact dacă / cât avem de plată in România ?
Noi, toți, mulțumim pentru timp, pentru a ne da răspunsuri cu expertiză sau din experiențe ale unor utilizatori.
Important este să ne fie utile, în mod real. Subliniez, nouă, tuturor ! :)
De ce ai vrea sa schimbi cyrpto in FIAT money, fie si RON? Poate doar pentru imobiliare. Poti cumpara vacante, bilete de avion etc direct cu crypto de pe travala (parteneriat cu booking). Produse poti cumpara (fara cont) de pe amazon, walmart, aliexpress etc cu crypto prin intermediul shopping io (desi au anuntat ca in Q2 se va putea cumpara direct). Poti cumpara actiuni companii folosind burse internationale direct cu crypto. Poti cumpara metale pretioase direct cu crypto. In curand si masini Tesla cu crypto. Locuitorii din Miami isi pot plati taxele cu crypto (propunerere legislativa pt tot statul Florida in curs), iar angajatii primariei isi pot lua salariul in crypto. Si muuulte (companii, institutii, state) urmeaza din simplul motiv ca nu vor sa ramana „pe afara” – FOMO. Asteptam sa monitorizeze ANAF portofelele de pe diferite blockchains si vedem dupa ce facem cu taxarea ;)