Categorie: CRYPTO-VINERI LIVE

Atenție la impozitul pentru CRYPTO #CryptoVineri

Salutare și bine te-am găsit. În episodul de astăzi vom vorbi despre un subiect mai puțin plăcut, dar cu toate acestea foarte important dacă ești unul dintre românii care tranzacționează cripto. Mai exact, vom vorbi despre cum se taxează veniturile obținute din criptomonede.  Chiar dacă domeniul criptomonedelor nu este încă unul foarte bine reglementat nici măcar la nivel mondial, este important să știi că, începând din anul 2019, ANAF impozitează veniturile din crypto, în anumite condiții. 

Mai exact, din punct de vedere al ANAF-ului, câștigurile obținute din tranzacțiile cu criptomonede se încadrează în categoria veniturilor din alte surse și sunt declarate de tine prin intermediul declarației unice. 

Cât este impozitul pentru criptomonede?

În prezent, impozitul pentru câștigurile obținute din criptomonede este de 10%. Cu alte cuvinte, dacă ai avut un profit de 1000 de lei din criptomonede, vei plăti un impozit de 100 de lei. 

Există însă și o excepție importantă. Profitul mai mic de 200 de lei pe tranzacție nu se impozitează dacă suma totală a câștigurilor tale într-un an calendaristic este mai mică de 600 de lei. Această decizie a fost luată pentru că suma de 600 de lei este una mică. Pe de altă parte, indiferent de nivelul investițiilor tale, este foarte posibil să obții profituri mai mari de 600 de lei pe an, având în vedere volatilitatea puternică a criptomonedelor. 

Cum se calculează profitul din criptomonede

Ce înseamnă însă mai exact câștiguri din criptomonede? Teoretic, lucrurile sunt foarte simple: câștigul este reprezentat de diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție. Cu alte cuvinte, dacă la un moment dat ai investit 1000 de lei în achiziționarea de bitcoin, iar ulterior ai câștigat 3000 de lei la vânzare, câștigul tău este de 2000 de lei. Pentru cei 2000 de lei vei plăti un impozit de 200 de lei.