Știai că dacă folosești telefonul pe Waze îl poți distruge? Bine, doar dacă îl ții în geam, expus la temperaturi de peste 50 de grade fără protecție. În plus, cel mai probabil o să îl pui și la încărcat, drumul e lung. Așa îi distrugi bateria în mai puțin de o vară.
Pune-l pe grila de ventilație, astfel e ferit de razele soarelui și primește și suficient aer rece pentru a funcționa corect. În plus, mai scapi și de amendă, nu e legal să îl mai ții în geam.
Cum să îți salvezi bateria când folosești telefonul la încărcat. Atunci când e conectat la curent și îl folosești, circuitul de încărcare al telefonului e chinuit. Trebuie să dea curent atât pentru baterie cât și pentru funcționarea telefonului. Setează-l să se încarce până la 80%, unele telefoane au această opțiune în software, la altele trebuie să instalezi un utilitar precum charge alarm ca să îți spună când a ajuns la 80% să îl scoți de la priză.
Apliccațiiprecum charge control au nevoie de acces root, și multe telefoane nu permit această funcție. În plus, folosește în mașină un încărcător mai lent. 15-25W e suficient ca să nu distrugi bateria lui.
Nu îți mai pune telefonul la prăjit vara asta. Nu ține telefonul în soare, mai ales cu display-ul la vede. Indiferent că ești la restaurant, pe plajă, sau chiar în mașină, pune telefonul cu fața în jos sau de preferat la umbră. Nu îl ține pe bord, acolo temperaturile ajung și la 60 de grade și e cum l-ai pune pe o plită. Caută suportul dedicat pentru telefon din mașină, pune o șapcă sau o pălărie peste el, ori bagă-l în geantă sau în buzunar. Asta dacă vrei să îl mai folosești anul acesta.
Știai că dacă folosești necorespunzător telefonul în geam poți primi o amendă de 3000 de lei? România bate recordurile pentru accidentele grave în Europa. Din septembrie anul trecut este interzis să ai suporți de telefon sau alte accesorii care îți reduc vizibilitatea sau îți pot distrage atenția. Gândește-te cât de mult riști când te întinzi pentru un suport montat pe geam. Suporții de parbriz sau de bord sunt complet interziși. Alege unul pentru grila de ventilație, cu sau fără magnet care să îți țină telefonul sub nivelul bordului. Și renunță la brăduții toxici de pe oglindă. Fiecare mișcare în câmpul vizual îți poate distrage atenția, mai ales dacă au și folia de plastic pe ei. Pont, folosește un săpun simplu, mic, undeva în consola centrală a mașinii să scapi de mirosurile neplăcute.
Telefonul tău se încălzește când îl ții vara la încărcat? Încarcă-l la umbră ca să reduci riscul să ți se strice. Scoate husa de pe el, cel mai probabil și aceasta ține foarte multă căldură blocată. Închide aplicațiile, cel mai probabil una din ele consumă multe resurse și pur și simplu generează mai multă căldură decât trebuie. Folosește un încărcător mai lent, mai ales dacă e prea cald afară ori în mașină. Chiar dacă telefonul tăui știe să se încarce la 120W, nu se recomandă asta decât la 21 de grade. Trece-l în power saving, așa cu siguranță consumă mai puțină energie și se va încălzi mai puțin.
Telefonul tău mai are puțin și ia foc? Nu îl băga în frigider sau în lada de bere să îl răcești. Deși pare o idee bună pentru băuturile răcoritoare, telefonul are la interior componente extrem de sensibile. Diferența mare de temperatură le poate distruge. În cel mai rău caz, căldura interioară a telefonului combinată cu un mediu foarte rece va duce la umezeală în interior, și e ca și cum l-ai fi băgat în apă după ce l-ai demontat. Nimic nu îl mai poate salva după aceea.
Și tu folosești telefonul după ce te-ai dat cu cremă de plajă sau cu SPF? Mare greșeală faci. Deși ecranul și carcasa lui sunt rezistente la cremă și apă, porturile de încărcare și difuzoarele/microfonul nu sunt. Murdăria de pe mâini împreună cu crema și praful din aer se transformă într-o pastă care îți vor bloca portul de încărcare și difuzorul ori microfonul. Și după aceea te miri de ce nu mai auzi bine la telefon sau de ce nu se mai încarcă.
Telefonul tău e rezistent la apă, poți să îl folosești la mare sau în piscină? Da, și nu!
Dacă chiar vrei să te filmezi sub apă, în primul rând nu îl băga mai adânc de 1 metru și jumătate. No scubadiving. Apoi, scoate-l din husă ca să previi reținerea apei pe marginile lui după ce l-ai scos din apă. Clătește-l rapid cu apă plată după sesiune foto din mare sau din piscină. Sarea și clorul distrug în câteva ore garniturile telefonului și apa va intra astfel la interior.
În plus, riscul să îl strici e și mai mare dacă știi că îl scapi des pe jos. Cel mai probabil una din garnituri s-a mișcat de acolo și nu îi mai oferă protecție completă. Folosește o pungă cu fermoar dacă vrei să fii sigur că va rezista la aventurile tale, sau mai bine ia un gopro pentru filmări subacvatice.
Nisipul de pe plajă îți va distruge ecranul telefonului. Și nu nisipul e de vină ci tu atunci când îl vei șterge de nisip. Particulele fine vor acționa ca un șmirghel când îl ștergi de nisip, și cu siguranță îl vor zgâria. Cea mai bună metodă e să îl sufli de nisip, și eventual să folosești o cârpă umedă, doar cu apă, ca să agăți nisipul și să eviți să îl freci cu putere. Ți-aș zice să îl bagi sub robinet, dar nu sunt sigur că este rezistent la apă.
Fă-ți un backup al datelor când pleci în vacanță. Nu se știe dacă îl pierzi, dacă ți-l fură cineva sau pur și simplu dacă ești neglijent cu el și îl strici. Activează un serviciu de cloud backup, sau fă o copie a pozelor la tine pe laptop, să știi că măcar ai o șansă dacă se întâmplă o situație neplăcută de genul.