Cum pot să cumpăr bitcoin?
Iată o întrebare pe care am auzit-o frecvent în ultima perioadă, mai ales că bitcoin-ul traversează o perioadă excelentă în care testează valorile maxime istorice.
Așa cum probabil anticipezi, cel mai simplu mod de a cumpăra bitcoin este pe internet. Mai exact, printr-un exchange. Practic, este vorba despre un intermediar la care apelezi în același mod în care procedezi și atunci când cumperi euro sau alte valute prin intermediul unei bănci. Exchange-ul îți oferă posibilitatea de a tranzacționa bitcoin și alte criptomonede mai mult sau mai puțin populare.
Provocarea este că în prezent pe internet găsești câteva sute de exchange-uri, iar pentru un începător poate fi bulversant să caute serviciul potrivit pentru nevoile sale.
Ca în orice altă situație importantă despre banii tăi, este esențial să cercetezi cu mare atenție piața înainte de a lua o decizie. Acest clip este un punct bun de plecare în această direcție, însă nu este nici pe departe suficient. După ce îl vezi, documentează-te cât mai bine despre particularitățile fiecărui exchange în parte pentru a descoperi serviciul potrivit.
Pe baza valorii totale a tranzacțiilor intermediate, printre cele mai importante exchange-uri de pe piață se numără Binance, Coinbase, Bitstamp sau Bitfinex. Există însă și numeroase exchange-uri de bună calitate aflate la început de drum, care tranzacționează pentru moment volume mai mici.
Desigur, pentru a tranzacționa bitcoin pe una dintre aceste platforme trebuie să-ți faci cont. Nu este însă suficient să oferi numele și o adresă de mail pentru a putea începe joaca cu criptomonedele. Pentru a putea funcționa în legalitate, exchange-urile trebuie să respecte o serie de reguli importante, iar cea mai importantă dintre ele este legea pentru prevenirea spălării banilor. În engleză este vorba despre anti-money-laundering. AML.
Această lege are scopul de a preveni situațiile în care anumite persoane vor să transforme veniturile obținute ilicit în fonduri legitime. Ca parte a legii împotriva spălării banilor există regula know-your-customer (KYC). Asta înseamnă că exchange-urile sunt obligate din punct de vedere legal să verifice identitatea tuturor persoanelor care vor să folosească serviciile de tranzacționare.
Ce înseamnă asta pentru tine? înseamnă că exchange-ul îți va solicita date personale precum numărul de telefon și un act de identitate cu fotografie, iar unele dintre ele merg chiar mai departe și solicită o dovadă cu privire la adresa menționată în actul de identitate, adică o factură de utilități. Și nu, nu prea ai cum să fentezi sistemul. Dacă nu oferi toate informațiile personale solicitate, vei rămâne în cel mai bun caz cu un cont de bază puternic limitat pe care nu vei putea face tranzacții.
Cum tranzacționezi bitcoin pe un exchange?
Cele mai multe exchange-uri de pe piață acceptă ca metode de plată transferul bancar sau plata cu cardul, iar în unele cazuri chiar și PayPal. Verifică cu atenție nivelul comisoanelor practicate pentru fiecare tip de tranzacție în parte, întrucât unele dintre ele sunt cu adevărat costisitoare.
După ce ai transferat cu succes bani în contul de pe exchange, poți practic să începi să cumperi bitcoin sau alte criptomonede. Și aici trebuie să fii atent la comisioane. Multe exchange-uri au chiar două comisoane: un comision exprimat în procente din valoarea tranzacției și un comision inclus deja în prețul de tranzacționare, adică așa numitul spread. Ce înseamnă spread? Foarte pe scurt, cu cât diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare al unei criptomonede este mai mare pe exchange, cu atât spread-ul și, implicit, comisionul perceput de exchange este mai mare,
Tranzacțiile cu bitcoin nu se realizează instant, întrucât rețeaua blockchain poate procesa un număr finit de tranzacții, iar acestea trebuie verificate de mineri. În plus, minerii vor prioritiza mereu tranzacțiile purtătoare de comisioane mai mari, întrucât acelea le aduc beneficii financiare mai mari. În prezent, timpul mediu de procesare pentru o tranzacție cu bitcoin este de circa o oră, însă există și cazuri excepționale în care o tranzacție este finalizată după 16 ore.
După confirmarea tranzacției, exchange-ul va cumpăra practic cantitatea de bitcoin comandată, iar aceasta va fi depozitată în portofelul generat automat pe platformă.
Alte metode de a cumpăra bitcoin
Stai puțin! Pe Revolut tranzacțiile cu crypto se fac instant! Da, așa este. Doar că Revolut tranzacționează criptomonede într-un mod diferit. Serviciul cumpără criptomonede în numele tău cu un spread de 2.5%, adică cu o taxă de 2.5% inclusă în prețul afișat pe platformă. Ulterior, Revolut “stochează” criptomonedele într-un cont virtual în care există și criptomonedele celorlalți utilizatori Revolut. Practic, tu doar ai acces la criptomonedele cumpărate, fără posibilitatea de a le deține propriu-zis.
Principalul dezavantaj în această politică de operare este că nu ai posibilitatea să muți criptomonedele achiziționate într-un portofel propriu, ci ești “prizonierul” celor de la Revolut. Dacă ulterior decizi că este mai bine să păstrezi criptomonedele într-un portofel și să folosești un exchange mai sigur, care îți oferă mai multe facilități, singura soluție este să vinzi criptomonedele pe Revolut și să cumperi din nou aceeași cantitate de la un exchange tradițional. Doar că în acest caz vei pierde bani importanți din cauza comisioanelor. Prin urmare, gândește-te bine înainte de a decide în ce fel vrei să tranzacționezi criptomonede.
O alternativă la exchange-urile online și la Revolut este reprezentată de ATM-urile de bitcoin, pe care le găsești relativ frecvent în mai multe mall-uri și hypermarket-uri din România. Marele dezavantaj al acestora este spread-ul de-a dreptul uriaș, în special atunci când vinzi criptomonedă. De exemplu, unul dintre ATM-urile de bitcoin pe care le știu percepe un comision de circa 2.4% la cumpărare și de 5.4% la vânzare. Dacă vreau să tranzacționez criptomonede un pic mai exotice, cum ar fi Ether, comisionul perceput la vânzare este de peste 7%. Practic, singurul avantaj al acestor ATM-uri de cryptomonede este că primești bani cash foarte rapid în urma tranzacțiilor, dar nu atât de mulți bani pe cât ar trebui.
În principiu, de pe orice exchange pe care tranzacționezi criptomonede, este de preferat ca după finalizarea tranzacției să muți bitcoinii (sau, mai bine spus, fracțiunile de bitcoin achiziționate) într-un alt portofelul din afara exchange-ului respectiv. Dar despre care este diferența dintre portofelul digital și portofelul hardware îți voi povesti într-un clip viitor.
Până atunci, nu uita regula de aur în orice fel de investiție: indiferent cât de tentant este potențialul câștig, nu investi niciodată mai mulți bani decât îți permiți să pierzi.
De ce nu e sigur sa stochezi bunurile in exchange?
Exchange-urile despre care discutam in clipul de azi sunt de tip centralizat, adica exista o entitate care intermediaza tranzactiile pe care le faci si percepe anumite comisioane. Fix la fel cum functioneaza si platformele de tranzactionare cu bunuri conventionale. Ei bine asta aduce de la sine si diferite posibilitati prin care poti ajunge sa pierzi monedele pe care alegi sa le stochezi la ei si nu in portofelul tau. De exemplu pe durata anului 2019 au fost un total de 12 exchange uri sparte cu un total aproximativ 292 milioane de dolari furati si peste 500.000 de conturi compromise.
Una din cele mai cunoscute si importante spargeri cand vine vorba de exchangeuri este cea petrecuta in 2014 pe platforma Mt.GOX. La acel moment de departe cel mai mare exchange de cryptomonede, Mt.Gox reprezenta aproximativ 70% din totalul tranzactiilor la acea vreme, insa in urma celui mai mare atac cunoscut inca in lumea crypto, Mt.Gox a fost nevoit sa declare faliment la finalul lunii februarie. Primul hack asupra lor dateaza inca din 2011, cand hotii au reusit sa acceseze un computer operat de un auditor, de pe care ulterior au reusit sa patrunda in portofelele clientilor si sa fuga cu aproximativ 2000BTC. In 2014 insa nu s au multumit cu atat si au incercat sa dea “BOOM”-ul, si au reusit, fugind de aceasta data cu nu mai putin de 850.000 BTC ( 460M $ la acea vreme ) ce astazi la data la care filmam noi valoreaza 14,5 MILIARDE DE DOLARI. Desi s-au tot vehiculat variante prin care bunurile sa fie recuperate, pana in ziua de azi nici macar un client nu a fost recompensat in vreun fel.
Sunt din ce in ce mai multe astfel de cazuri si niciun exchange nu pare sa detina puterea necesara pentru a oferi siguranta asupra bunurilor fiecaruia si de aceea recomandarea mea este sa folosesti platformele doar cat sa achizitionezi sau sa vinzi si nimic mai mult.