Cum poți să faci jocuri ca Minecraft

În primul rând ar trebui să începi de mic. Apoi ar trebui să îți placă puțin domeniul tehnic și să înveți în primul rînd programare. Stai liniștit, nu mai e ca acum 10 ani, doar linii de cod pe care trebuie să le știi pe de rost. Programarea este simplă dacă știi să folosești uneltele potrivite. Ah, ar mai fi un element, trebuie să ai o echipă bună și de încredere lângă tine. Singur nu vei ajunge departe, așa că fă-ți prieteni cărora le place programarea încă de când ești mic.

Programare se face și la noi în țară, în mai multe locuri decât ți-ai putea imagina. CoderDojo este o organizația care a făcut posibilă acest lucru, prin înființarea unor ateliere în mai multe orașe din țară ca Timișoara, Brașov, București, Călărași, Chișinău, Galați, Miercurea Ciuc, Sibiu, Valea Doftanei și aș putea să mai enumăr multe. Mai bine te direcționez către site-ul lor unde găsești și link-uri către aceste dojo-uri dacă ești interesat să iei legătura cu ei.

CoderDojo are acum ajutor și de la Microsoft prin intermediul programului AltViitor. Ai mai auzit probabil de el pentru că este gândit pentru dezvoltarea cunoștințelor digitale pentru cei mici. Aici este viitorul, în programare și tehnologie.

Ce este CoderDojo?

CoderDojo a luat naștere în Marea Britanie acum 8 ani, și s-a extins în nu mai puțin de 103 țări până acum. Este un concept foarte interesant ce nu depinde de o locație fizică, pentru că oamenii care îl susțin sunt cei mai importanți.

CoderDojo este complet gratuit și se bazează pe voluntari, atât la nivel de mentori cât și locații sau susținere și suport material pentru cursuri. Nu ai nevoie decât de răbdare și curiozitate ca să te apuci de programare. Nimic altceva. Iar asta este de apreciat. Membrii organizației caută să dezvolte aceste cursuri în cât mai multe locații și de aceea au nevoie și de ajutorul tău. Așadar dacă te pricepi la programare, ai un sediu de firmă care poate fi folosit câteva ore pe săptămână, sau vrei să ăi duci pe cei mici să învețe ceva nou care le va fi foarte util în viață, nu ezita să iei legătura cu ei.

Am vorbit recent cu Oana Vasilache de la CoderDojo care mi-a explicat pe larg cum funcționează și mai important ce impact are asupra copiilor aceste cursuri. Am vorbit despre asta și în articolul trecut de pe site, pe care îl poți găsi aici.

Dar totuși, cum se codează?

Limbajele de programare sunt simple, gratuite, și pot deveni complexe odată ce petreci mai mult timp cu ele. Avem Scratch care este gândit pentru copii între 7 și 14 ani, mai ales pentru cei care intră în contact prima dată cu programarea. De javaScript probabil ai auzit dacă ești cât de cât tehnic, și aici se învață tot bazele programării pe platforma Khan Academy, și vârsta recomandată este de la 8 ani în sus. Până la 80 sau cât mai vezi monitorul :) În Java sunt realizate în mare parte site-urile web, o mulțime de animații și efecte speciale care îți fură ochii pe internet.

Minecraft Education Edition este cel care îi va atrage probabil pe cei mici, care în timp ce se joacă popularul joc Minecraft pot învăța și elementele de programare cu ajutorul căror a fost creat. Se recomandă copiilor de la 10 ani în sus, e puțin mai greoi și poate deveni foarte complex.

Alte platforme de programare mai sunt Arduino, Microbit  care se axează pe dezvoltarea abilităților de începător la nivel de programare. Sunt platforme relativ simple, care îi ajută pe cei mici să înțeleagă cum funționează liniile de cod, folosind mai degrabă blocuri cu acțiuni. Partea frumoasă este cu ajutorul acestora cei mici pot cedea ce au programat pe roboțeii care fac mișcările și acțiunile definite de ei.

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.