ASUS ZENFONE 6 – ADIO NOTCH! – Prim Contact

Era telefoanelor cu ecran fără notch-uri a început!  După trei ani de chin în industrie ca să ajungem la un display fără decupaje tot la motorașe am ajuns. Acesta este Asus Zenfone 6, varianta 2019. Da, știm, mai există un ZenFone 6 lansat prin 2014… nu este acela. Nu știu care e treaba cu cu denumirile dar telefoanele sunt complet diferite. Zenfone 6 vine cu câteva noutăți interesante, iar acestea sunt impresiile mele într-un prim contact.

Hai să vorbim direct despre elefantul din cameră, camera foto duală de pe spate, care la apăsarea unui buton ajunge și pe față. O să mă abțin aici la capitolul construcție, pentru că orice telefon cu motoare la interior cred că va avea la un moment dat probleme cu ele. Și atunci mitul despre telefoanele la care se strică camera foto va deveni real.

Asus are o implementare puțin diferită ce constă într-o cameră flip, care se rabatează 180 de grade de pe spate pe față. Și are motoraș, pentru că un sistem cu arc ar fi fost… plictisitor. Poți controla acest motoraș să ridice modulul de camere la ce unghi vrei tu, între poziția închisă de pe spate și cea rabatată complet pentru modul de selfie.

De ce? Poate stai tu într-o poziție incomodă atunci când faci fotografii și vrei să surprinzi alt unghi, nu știu. Personal mi se pare cam lent tot procesul de a ține apăsat pe butonul de cameră și a trage în sus sau în jos pe ecran până ajungi în unghiul… potrivit. Nu mai bine înclini telefonul într-o fracțiune de secundă? Cam ceasta este impresia mea după ce m-am jucat cu el jumătate de oră la eveniment.

Hai să îl luăm la bani mărunți și la capitolul specificații hardware, știu că vă interesează și acest aspect, nu? De aceea suntem aici.

Începem tot cu camerele foto. Două la număr, una de 13 Megapixeli Ultra Wide de 125 de grade și una normală de 48 de Megapixeli cu senzor de la Sony. Un IMX 568, cel mai bun din industrie din câte am auzit. Focalizarea se face în două feluri, cu sistemul de pe senzor, acel Dual Pixel Auto Focus dar este ajutat și de un senzor laser pentru momentele când este lumină puțină. Vom reveni cu teste atunci când va ajunge la noi însă din ce am văzut, fotografiile arată excelente. Și selfie-urile de altfel, sunt făcut cu aceeași cameră foto.

Ecranul are 6.4 inci și marginile extrem de subțiri. E normal, nu mai au de ce să se chinuie să includă și o cameră foto pe partea din față. Raportul de display față de suprafața fronală este de 92%, unul dintre cele mai bune din industrie. Este un ecran de tip IPS, acoperit cu Gorilla Glass 5, rezistent, fără curburi inutile și da, se vede foarte bine. Ca și la Zenfone 5, am avut impresia că este AMOLED dar nu, doar un IPS implementat excelent.

Procesorul? De top, un Snapdragon 855 cu până la 8 GB de RAM și 256 GB stocare pe UFS 2.1. Adică memorie din aia rapidă. Bonus? Poți adăuga și card microSD pe lângă cele două SIM-uri ale acestuia.
Un alt element care mi-a plăcut la Zenfone 6 este butonul customizabil din partea de sus de pe stânga. Îl poți seta să aprindă lanterna, să deschidă Google Assistant sau chiar pe post de buton de silent. Așa cum e la iPhone de exemplu. Cred că pe viitor vei putea adăuga și mai multe funcții pe el. La un moment dat.

Bateria? 5000 mAh cu încărcare Quick Charge 4.0. Adică foarte foarte rapid după specificațiile celor de la Qualcomm. Sincer, este poate singurul flagship pe care îl știu, cu o baterie de 5000 mAh care va ține cu siguranță o zi întreagă de anduranță, pentru cel mai complex utilizator. Da, o să îl încarc probabil și eu, o singură dată pe zi, doar seara. Mi se pare mai bună ideea de baterie mai mare pentru că așa voi ajunge cu siguranță cu minimum 20-25% autonomie atunci când mă pun în pat. Știm cu toții că bateriilor nu le place sub 20%.

Cât costă? Probabil undeva în zona de 3200 de lei pentru varianta cu cea mai mică stocare dar cu aceleași specificații. Un preț foarte bun pentru un telefon cu performanțe de top, și unul dintre puținele care provin de la un producător mai cunoscut la noi în țară. Despre care știm că va fi adus oficial și cu garanția obligatorie de doi ani.

Ultimele articole

Articole recomandate

1 Comment

  1. Citeam articolul si chiar eram curios cat are bateria. Am avut un Zenfone Max tot de 5000, era destul de greoi, sa-i spun asa. Principalul avantaj era ca aveai baterie si ca pozele le scotea chiar bine, dar raportandu-ma la display, nu m-a dat pe spate si pana au inceput problemele, a durat cam aproape 2 ani. Per total eram curios ce modele au mai scos, asa am si ajuns la articol. ;)

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.