Categorie: #casabuhnici

#casabuhnici – Voi rămâne fără bani

Nu e glumă. Nu este nici o greșeală de calcule. Nici din partea mea, nici a celor implicați. Pur și simplu s-au schimbat obiectivele. Am decis să visăm ceva mai… sus.

Atunci când am început să construim m-am inspirat foarte mult din proiectele Prispa și EFdeN, ambele foarte îndrăznețe. Am luat idei, curaj și am decis să fac o casă românească și mai avansată dar ancorată în tradițional. Am vrut ferestre mari, ca să avem lumină naturală, o sufragerie în care să ne placă să stăm împreună, tehnologii noi dar economice și cât se poate de… invizibile într-un cămin din vatra unui sat muntenesc de lângă marele oraș.

Apoi am descoperit că putem nu doar proiecta, ci și construi aici mai mult decât o casă modernă. După montajul pereților îmbrăcați în vată bazaltică, Marius a refăcut calculele și ne-a adus vestea cea mare. Că putem atinge ușor standardul de casă pasivă standard ba chiar că îl depășim cu brio. Este ceva grozav dar și teribil de greu. E meritul lui și al întregii echipe că a proiectat o casă din viitor.

A devenit apoi misiunea mea să aduc în proiect furnizori care să aducă și ei materiale din viitor. Ne-au depășit așteptările fiecare dintre ei cu materiale de ultimă generație. Se îmbină perfect în casa aceasta, lemnul sub formă de CLT cu vata bazaltică dar și ferestrele de mansardă sau tâmplăria de ce mai bună calitate. Până și șuruburile sunt high-tech sau foliile și banda adezivă.

Cu toate acestea, cu tot sprijinul tehnic sau reducerile oferite, cheltuielile noastre au crescut exponențial când am început să depășim limitele de eficiență și am intrat într-un teritoriu aproape experimental. Izolația a crescut, de la 20 cm la 30 cm, tâmplăria a devenit mai complexă și foarte greu de procurat, multe echipamente și materiale s-au deovedit usturător de scumpe și greu de adus. Am depășit toate aceste bariere cu o investiție personală masivă, care ne-a drenat economiile familiei.

Suntem puțin blocați acum la investiția în foarte multe panouri fotovoltaice ce vor genera mai mult curent electric decât avem nevoie. Apoi s-au completat cu rezervoarele de stocare a apei de ploaie pe care am de gând să o folosesc pentru irigații în curte și grădină, o uzină de apă caldă și rece numită pompă de căldură și multe alte lucruri mari și mici care se adună.

Apoi Marius Șoflete a venit cu cireașa de pe tort și mi-a stârnit un entuziasm pe care abia reușesc să îl țin sub control de câteva săptămâni: #casabuhnici este foarte probabil să fie prima casă pasivă premium din România. Și doar a 8-a din lume. Să îți explic.

Casele pasive se împart în trei categorii, standard, plus și premium. Diferența este dată desigur de consumul energetic și de impactul asupra mediului înconjurător în timpul construcției și mai ales a utilizării acesteia. Noi ne clasăm deja în standardul Pasiv Plus, o premieră pentru țara noastră dar ne apropiem cu ușurință de nivelul de clasificare Premium, zona în care #casabuhnici va fi printre primele din lume. Pentru asta trebuie să fim în stare să producem și energie electrică mai multă decât putem consuma. Să devenim practic o mică centrală pentru comunitate. Mai multe detalii despre case pasive găsești aici.

Lucrăm îndeaproape cu specialiști care fac calcule de săptămâni bune. Ei au ajuns la concluzia că trebuie să producem încă 13 KWh în plus pe lângă cei 4KWh din panourile comandate deja pentru acoperiș. Proiectanții caută acum loc în curte pentru 70 de metri pătrați de panouri fotovoltaice care vin la pachet cu costuri mari de instalare, cablare, invertoare chiar dacă nu exagerăm cu stocarea în baterii.

De aceea spun că vom rămâne fără bani, pentru că bugetul pe care mi l-am stabilit la începutul construcției nu includea un vis atât de nebunesc. Marja de eroare era suficient de mare ca să acopere aproape orice fel de greșeală, dar nu și recorduri. Avem tot ce ne trebuie să terminăm casa dar nu aș fi împăcat cu mine să renunț la oportunitatea de a face ceva care să aducă o schimbare. O casă care poate da inspirație și curaj pentru zece ani cel puțin de aici înainte într-un domeniu unde e mare nevoie de idei noi. Poate dacă oamenii ca tine văd că se poate face performanță cu proiectanți români, tineri și talentați, cu tehnologii sustenabile și rapide, poate convingem mai mulți să construiască sănătos.

Ce facem acum? Inventăm soluții, discutăm cu furnizori și căutăm un partener care să vadă valoarea unui proiect românesc în premieră, la un nivel tehnologic aproape imposibil de găsit pe o rază de 1000 de kilometri. Nu vrem doar bani, ci căutăm atât tehnologie cât și sfaturi bune, așa cum am căpătat deja de la oameni pricepuți care ne sprijină activ în proiect.

Ce poți face tu? Să ne trimiți un gând bun, și să iei inspirație din acest proiect cât vrei de multă, 1% sau 99%, Informațiile sunt gratis, și sunt despre lucruri care costă.

Dacă ai învățat ceva util până acum, lasă un comentariu mai jos. Apreciază proiectul cu un like, un share și abonează-te la blog, la canalul de YouTube și pagina de Facebook.

Urmărește #casabuhnici ca să fii la curent cu toate noutățile.