Mă plimb pe străzile din Boston încercând să găsesc motive pro și contra pentru care să emigrez sau nu în America, țara tuturor posibilităților. Motive pe care vreau să ți le împărtășesc și ție în video-ul de mai jos.
Nu mă gândesc să fac asta acum. M-am gândit de multe ori în trecut însă dacă mă urmărești știi că m-am ancorat deja la marginea Bucureștiului și mă pot considera un om împlinit. Cam din toate punctele de vedere social acceptate și râvnite. Știu că însă mulți dintre voi se gândesc la emigrare, mai ales în condițiile actuale. Știți foarte bine despre ce vorbesc, însă zicala ”după gard iarba este întotdeauna mai verde” se complimentează foarte bine cu ”nici acolo nu umblă câinii cu covrigi în coadă”. Sau cu burgeri în cazul de față.
Sunt multe motive pentru care să pleci, și multe altele pentru care să rămâi.
Actele și viza
Îți spun câteva cuvinte și despre acestea, dar mai bine urmărești clipul. E cam greu să intri în Statele Unite cu actele în regulă și necesită ceva îndărjire. Mă refer la viza de lucru nu la cea de turist. Pentru asta a făcut Radu un clip aici. Dar presupunând că ai ajuns acolo cu viza de lucru, apar apoi alte situații enumerate mai jos.
Dorul de casă
Probabil cea mai dureroasă dintre toate afecțiunile psihice este singurătatea. Deprimarea, și dorul de casă. Suntem construiți să fim dependenți de oameni și doar dacă privești acest lucru cu sânge rece poți îl poți considera o ”afecțiune”. Dar da, e greu să întâlnești pe cineva în Statele Unite, să ai o relație romantică cu acea persoană în primul rând din cauza diferențelor de cultură. Și da, este o realitate faptul că la noi sunt mai frumoase femeile.
Job-urile de început
Trebuie să ai nervii tari. În Boston de exemplu, dar sunt sigur că și în celelalte mari orașe în care ajungi, job-urile de început sunt aproape întotdeauna cele de jos. Adică personal de curățenie, angajat la fast-food, șofer dacă ai noroc. Sau orice altceva nu este plătit prea bine și li se oferă celor care nu sunt născuți de obicei pe acolo. Valabil și pentru alte țări, și cel mai probabil și la noi.
Mâncarea nu e ca acasă
Papilele tale gustative și organismul sunt obișnuite cu anumiți nutrienți. Aici baza este grâul, acolo porumbul. Mâncarea nu este ieftină și realitatea este că, dacă mânânci la locaruile de burgeri tipic americane, ai toate șansele să pui pe tine câteva kilograme în doar două săptămâni. Noi ne-am întors toți cu bagaj în jurul taliei de la CES și am muncit ceva doar ca să dăm jos surplusul.
Și mai sunt multe alte motive pentru care îți recomand să îți aloci 22 de minute pentru clipul de mai jos. Scrie-mi și părerea ta, aici, în comentarii. Vreau să aud și de experiențe plăcute, și poate ceva sfaturi pentru cei care au trecut printr-un astfel de proces. Eu spun ce am văzut acolo, și nu mă supăr dacă ai mai multe experiență ca mine în astfel de situații și îi poți ajuta și pe alții.
Aproape tot ce ati comentat este valabil. Nu ati mentionnat South Florida unde este statul fara zapada si numai timp bun . Mai scump decit in alte state . Veniti sa filmati aici si eu va pot ajuta la un nou video. Va spun asta caci locuiesc aici de 20 de ani impreuna cu familia . Si termenul de „munca de jos ” nu exista in America ci doar in Romania si va pot dovedi asta. Eu sunt la ” munca de jos ” dupa ideile dvs, dar mult deasupra milioanelor de americani! In Romania munca mea era cea mai de elita pe vremea accea, mai bine platita decit orice medic. Care este raspunsul dvs?
Am câștigat Loteria Vizelor și am aterizat in Seattle. După 3 luni ne-am întors acasă împreuna cu soția și fetița noastră. Am simțit exact ceea ce descrii tu in acest clip și îmi pare rău ca nu ai făcut mai repede acest material. Nu zic ca nu as mai fi plecat, însă, cu părere de rău ca ii dezamăgim pe cei care percep America prin ceea ce văd la TV, realitatea este alta. Felicitări pentru idee si material.
Da doresc sa aflu multe chestii multumesc.
George,
Stiam ca lucrezi la protv , si faci emisiuni bune. Deci ai un trai peste medie in tara, de ce ti-ai dori sa emigrezi si sa o iei de la zero in America ? OK, poate doresti sa faci un ghid de emigrare pentru doritori…atunci am sa contribui si eu cu un cementariu.
Eu sunt stabilit in zona Seattle de vreo zece ani, am ajuns cu loteria vizelor, plecand din Canada unde eram rezidenti canadieni, eu si sotia, emigrati legali. A fost un noroc pur ca am castigat acea loterie, si pt ca ne stabilisem deja in zona Toronto a fost e decizie dificila la acea vreme sa o luam iarasi de la capat. Am ales zona Seattle pentru oportunitatile economice, aici existand corporatii mamut care anajeaza ingineri mecanici ca mine. Videoul tau estre plin de informatii utile, ca si emisiunea ta de la protv, chiar ma intrebam daca nu cumva ai si emigrat daca cunosti atitea amanunte.
Ce pot eu sa adaug este ca succesul este posibil prin multa munca, rabdare si puterea de a o lua de la capat chiar intr-o locatie noua. Ca emigrant trebuie mereu a iesi din zona de comfort si sa gasesti cea mai buna oportunitate de care sa profiti cat se poate. Dar nimic nu se face peste noapte aici, de la acumularea unui credit score sau istorie de credit bun fara de care nu se poate trai decent pina la plata in intregime a casei luata pe ipoteca, ratelor la masina- lucruri care pot sa dureze multi ani. Cine crede ca se poatre imbogati peste noapte, think again ! Este loc pentru toata lumea si se poate trai decent odata ajuns in middle class. Reteta succesului poate insemna o casa de 3-4 dormitoare intr-o zona cu scoala buna pentru copii, cu criminalitate redusa in suburbii, una – doua masini indispensabile pentru transport si o vacanta pe an intr-o locatie exotica sunt posibile fara sa faci sacrificii enorme doar cu venitul rezultat dintr-un job bun, de preferat doua la o familie cu doi copii. Un job bun presupune sa ai un „skill” care are cautare pe piata muncii. Si nu ma refer doar la joburi care necesita facultate, ci la joburi calificate ca electrician, instalator, tehnician, constructor de case. Munca e apreciata si se plateste !
Sunt inconveninete mici legate de mincare, cultura locala, felul de a fi al oamenilor, dar te poti adapta la orice, sunt solutii. In general daca exista cerere este si oferta, si sunt magazine romanesti/rusesti/balcanice care vand destule produse de acasa, chiar daca mai piperate ca la supermarketul obisnuit dar poti sa iti satisfaci un gust daca esti mai gurmand. Cat despre fete nu pot sa ma pronunt, eu venind cu sotia din dotare aici, dar am auzit si eu destule despre „american woman” si cam ai dreptate aici… ;-)
Respectul pentru lege este f important, lipsa totala a coruptiei si eficienta maxima in adminsitrarea locala sunt plusuri. Cata vreme iti faci treaba nu conteaza de unde vii si cum te cheama, esti respectat ca om, as zice mai mult sau mai bine decat in Romania.
In final nu le poti avea pe toate, familia, prieteni, amintiri toate ramin in urma dar daca tragi linie si esti multumit de rezultat, asta conteaza. Succes la toata lumea care emigreaza !