Categorie: General

Vrei să emigrezi în America?

Mă plimb pe străzile din Boston încercând să găsesc motive pro și contra pentru care să emigrez sau nu în America, țara tuturor posibilităților. Motive pe care vreau să ți le împărtășesc și ție în video-ul de mai jos.

Nu mă gândesc să fac asta acum. M-am gândit de multe ori în trecut însă dacă mă urmărești știi că m-am ancorat deja la marginea Bucureștiului și mă pot considera un om împlinit. Cam din toate punctele de vedere social acceptate și râvnite. Știu că însă mulți dintre voi se gândesc la emigrare, mai ales în condițiile actuale. Știți foarte bine despre ce vorbesc, însă zicala ”după gard iarba este întotdeauna mai verde” se complimentează foarte bine cu ”nici acolo nu umblă câinii cu covrigi în coadă”. Sau cu burgeri în cazul de față.

Sunt multe motive pentru care să pleci, și multe altele pentru care să rămâi.

Actele și viza

Îți spun câteva cuvinte și despre acestea, dar mai bine urmărești clipul. E cam greu să intri în Statele Unite cu actele în regulă și necesită ceva îndărjire. Mă refer la viza de lucru nu la cea de turist. Pentru asta a făcut Radu un clip aici. Dar presupunând că ai ajuns acolo cu viza de lucru, apar apoi alte situații enumerate mai jos.

Dorul de casă

Probabil cea mai dureroasă dintre toate afecțiunile psihice este singurătatea. Deprimarea, și dorul de casă. Suntem construiți să fim dependenți de oameni și doar dacă privești acest lucru cu sânge rece poți îl poți considera o ”afecțiune”. Dar da, e greu să întâlnești pe cineva în Statele Unite, să ai o relație romantică cu acea persoană în primul rând din cauza diferențelor de cultură. Și da, este o realitate faptul că la noi sunt mai frumoase femeile.

Job-urile de început

Trebuie să ai nervii tari. În Boston de exemplu, dar sunt sigur că și în celelalte mari orașe în care ajungi, job-urile de început sunt aproape întotdeauna cele de jos. Adică personal de curățenie, angajat la fast-food, șofer dacă ai noroc. Sau orice altceva nu este plătit prea bine și li se oferă celor care nu sunt născuți de obicei pe acolo. Valabil și pentru alte țări, și cel mai probabil și la noi.

Mâncarea nu e ca acasă

Papilele tale gustative și organismul sunt obișnuite cu anumiți nutrienți. Aici baza este grâul, acolo porumbul. Mâncarea nu este ieftină și realitatea este că, dacă mânânci la locaruile de burgeri tipic americane, ai toate șansele să pui pe tine câteva kilograme în doar două săptămâni. Noi ne-am întors toți cu bagaj în jurul taliei de la CES și am muncit ceva doar ca să dăm jos surplusul.

Și mai sunt multe alte motive pentru care îți recomand să îți aloci 22 de minute pentru clipul de mai jos. Scrie-mi și părerea ta, aici, în comentarii. Vreau să aud și de experiențe plăcute, și poate ceva sfaturi pentru cei care au trecut printr-un astfel de proces. Eu spun ce am văzut acolo, și nu mă supăr dacă ai mai multe experiență ca mine în astfel de situații și îi poți ajuta și pe alții.