Visezi la Apple iPhone5 cu 4G în Romania? Fii atent ce iPhone cumperi.

Visezi și tu ca și mine la pictograma 4G / LTE pe bara de sus a telefonului tău mobil?
De când s-au câștigat licențele LTE (4G) și la noi, începem să sperăm la vitezele de 40 până la 80 Mbps pe mobil. Adevărul este că super-viteza o să vină… lent și cu găuri…

Dar hai să vedem foarte scurt care e treaba cu viteza?
Mai repede e mai bine, dar ai nevoie de mai repede? 3G-ul e deja la superlativ în România. Vitezele obținute de mine în viața reală ajung ușor la 14Mbps într-o redacție cu zeci de alte telefoane. Am măsurat ocazional la metrou, când nu mai era altcineva în stație, chiar și 17 Mbps. Se poate ajunge și la 24Mbps dacă ai un telefon sau o tabletă dual-carrier HSDPA. Adică trage de două ori viteza obișnuită 3G. Dual-carrier sunt noul iPad și iPhone5 spre exemplu.

Ce înseamnă vitezele acestea?
Orice aș vrea să deschid ar merge mai repede decât poate telefonul să îmi servească. Mă refer la video FULL HD spre exemplu care consumă 10-12 Mbps dar compresat merge și în 2-4Mbps cum este spre exemplu pe YouTube. Aplicațiile vin instant. Facebook sau Twitter se derulează fără nici o sacadare. Orice site se deschide aproape instant.

La ce o să îți fie bun 4G?
O să fie bun în zone aglomerate cu alte telefoane 3G și stick-uri de internet mobil ca să obții viteze bune, în viața reală. Va fi bun pentru profesioniști ori super-pasionați de internet. Abia aștept să văd reporterii făcând live de oriunde ori să mă văd cu mama HD pe Skype.

Când o să avem 4G și pe ce telefoane?
Mare atenție când îți cumperi telefonul. Dacă îți trebuie 4G / LTE, ai grijă ca telefonul să fie făcut pentru rețelele 4G din Europa

Pe specificațiile tehnice oficiale Apple spune așa:

LTE 700 MHz Class 17 / 1700 / 2100 – GSM A1428 or LTE 850 / 1800 / 2100 – GSM A1429
LTE 700 / 850 / 1800 / 1900 / 2100 – CDMA A1429

Vezi și site-ul lor – http://www.apple.com/iphone/LTE/

Așadar nu îți lua iPhone de State dacă vrei 4G. Ia-ți unul de Germania pentru că la noi o să se meargă cam pe aceleași frecvențe. La fel și cu Samsung, HTC, Motorola sau LG. Deși au deja versiuni de 4G pentru State, nu vor merge neapărat în Europa. Uite câteva modele care se vând în Germania la Vodafone.

Orange spre exemplu, în urma finalizarii licitației de spectru organizată de ANCOM, a câștigat accesul în frecventele 800MHz, 900MHz, 1800 MHz și 2600 MHz. Așadar, teoretic, ai putea folosi un iPhone5 cumpărat din Germania pe Orange 4G în frecvența de 1800Mhz. E doar teorie deocamdată pentru că Orange abia acum testează telefonul. Avantajul lor în fața concurenților este că au investit 110 milioane de euro în antene (piloni) noi în 2011 care sunt comutabili ”la buton” în 4G și au anunțat că vor oferi 4G în 1800Mhz anul acesta. Am dubii că vor da drumul pe mobile la aceste viteze. Cred totuși că vor vinde mai întâi astfel de stick-uri LTE.

Prețurile abonamentelor nu au fost anunțate dar vor fi evident mai mari. Ca să ne inspirăm tot din Germania unde funcționează o rețea LTE, abonamentele de acolo costă 79,95 EUR pe lună cu un trafic de 30Gb pe lună și o viteză maximă de 100Mbps.

Cel mai scump abonament de internet de la Orange este acum doar 25EUR. Pachetul este tot de 30Gb pe lună dar viteza este de 43,2Mbps, maximul disponibil pe tehnologie 3G, adică Dual Carrier HSDPA. Mă aștept să ofere abonamente doar la început, pentru stick la prețuri de 39.99EUR și trafic maxim de 30Gb sau nelimitat cu plafonarea vitezei după acest prag. Rămâne de văzut cât de repede se mișcă marketingul lor pentru că antene au, furnizori de stick-uri LTE sunt.

Despre Vodafone și Cosmote știu doar ce au anunțat oficial. Vodafone vine cu 4G Lte din 2013 iar Cosmote au spus ceva de 2014. Ambii trebuie să investească masiv în rețele. RCS-RDS au luat licențe și vor putea oferi destul de repede Lte dar sunt curios dacă va mai fi gratis și prost cum e 3G-ul lor acum.

În cât timp poți avea 4G / Lte acasă la tine?
Termenul cel mai scurt pentru o implementare în marile orașe este de 6 luni dacă există bani și voință. Restul țării o să vină în doi-trei ani. Așa spun sursele mele din zona de instalare rețele. Aici se va vedea respectul pentru client și forța financiară a operatorilor. Să înceapă cursa.

Ultimele articole

Articole recomandate

33 Comments

  1. Cred ca ati scapat din vedere ceva important – varianta A1429 din State are absolut tot ce are A1429 ce se va vinde in afara SUA (vezi specificatiile tehnice)- deci ala e modelul de achizitionat pt Romania (daca se doreste cumpararea lui din SUA). Are si loc pt SIM, merge si in GSM…

  2. Ai scris ca RDS va oferi LTE dar din cte stiu eu ei eu obtinut doar un spectru de frecventa pe 800Mhz.
    Din cate am citi pe forumul softpedia RDS nu va oferi LTE.

  3. Salut, am si eu o mare nelamurire. Am posibilitatea sa cumpar un iphone 5 din SUA, ce model si de la ce operator sa cumpar pentru a functiona la noi pe 3G pentru ca nu ma intereseaza LTE(vor fi costuri mari presupun pt acest serviciu) ?

  4. Si daca il iau unlocked, ce model ar fi mai bine sa iau ? Stii cumva daca pot lua din SUA modelul incadrat in articol cu rosul (cel de Germany) ? Sau pot lua doar modelele de SUA din state ?
    ps: am inteles ca in unele cazuri nu merge mesageria daca il iei din SUA, desi nu cred.

  5. salut, vreau sa-mi cumpar un iphone 5s din SUA de pe site-ul amazon.com, ce retea trebuie sa fie sau ce model ca sa functioneze in romania pe cosmote.multumesc!

  6. Nu am vazut nici-o data 4G de la orange cu atat mai putin LTE, chiar si cu JB unde ai setare pt activare LTE,asta pana azi cand am picat in infinite bootloop si a trebuit sa dau restore din icloud, deci m-am ales si cu ios 9.1 Faza e ca 4G a aparut insa semnalul a stat la 2 linii atat cu el activat cat si dezactivat, asa ca m-am gandit sa dau iar reset de data asta din telefon semnalul a revenit la 4 linii insa sta iar pe 3G. Poate o sa incerc un nou reset cu itune. Sper ca 9.2 sa rezolve si mai bine problema.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.