De câte ori ai auzit când erai mic expresia ”gândește logic”? Gândește-te foarte bine, poate chiar înainte să citești acest text. Dacă ți-a luat deja mai bine de zece secunde înseamnă că de prea puține ori sau poate niciodată. Ai auzit însă de la părinți, profesori și toți cei care trebuiau să te pregătească pentru viață ”așa trebuie să faci” sau poate chiar ”fă așa că așa îți spun eu” ”fă cum îți spun eu ca să îți fie bine”.
Cu toată dragostea din lume, acum douăzeci de ani și mai bine, logica nu trebuia să existe în societatea noastră. Ne îmbrăcam la fel, vorbeam la fel (pe un ton mai scăzut să nu ne audă tovarășul) mergeam la fel, cocoșați de problemele zilnice și de preconcepțiile lăsate de la părinții părinților noștri.Noi trebuie să ne creștem copiii diferit, în mod logic și nu mecanic. Trebuie să îi ferim de ”spiritul de turmă” pentru că este adevărat, fiecare copil este special. Mă uit cu interes la modul cum li se predau celor mici lecții importante de viață în sistemele de învățământ din afară și încerc pe cat posibil să îi oferi Arianei cele mai bune soluții pentru a păși cu încredere în viață.
Primul pas în această direcție este gândirea logică, și mă bucur când aud că există soluții și la noi. Pentru început. Pentru a reuși să facă acest lucru, organizația stepbystep.ro va pune la dispoziția învățătorilor din mai multe județe un kit cu materiale atractive care contribuie la construirea mecanismelor de gândire. Acesta a fost conceput de Doina-Olga Ștefănescu, conferențiar universitar doctor la SNSPA, și realizat cu sprijinul Microsoft România, în cadrul programului Alt Viitor.
Astfel, copiii pot învăța să facă asemănări și deosebiri, să stabilească dacă un enunț e adevărat sau fals, să facă analogii ori să construiască argumente. De diferite dimensiuni și culori, materialele au fost gândite pentru a fi folosite la orice oră de curs, în acele momente în care învățătorii simt că mersul lecției sau curiozitatea copiilor deschide o fereastră pentru exersarea operațiilor gândirii.
Acesta este suportul de învățare pentru cursul de gândire critică. El va fi distribuit copiilor ale căror învățătoare urmează cursul de formare asociat (42 de ore cu 10 credite, singurul curs gratuit zilele astea pe piață, acreditat MEN).În momentul de față sunt înscrise în proiect mai multe școli – gazde ale proiectului dar sunt binevenite și altele pe principiul de mai sus. În afară de școli, în proiect este implicat și Centrul de Plasament din Orlat (jud. Sibiu), Palatul Copiilor din Tulcea și Orășelul Cunoașterii din București.
În concluzie, ghidează-ți copilul în direcția în care crezi că este cel mai bine pentru el și ajută-l să înțeleagă efectele deciziilor pe care le ia. În mod logic, și nu mecanic. ”Dacă nu ești cuminte te dau la țigani sau lui bau-bau” nu mai au ce căuta în vocabularul și în gândirea noastră. Te rog!
#AltViitor #NKOTC #Stepbystep
Politic corect ! Asta e dogmatica moderna in tarile „civilizate”, de au ajuns sa aiba zeci de societati paralele, au reinventat tribul sub numele de gasca, banda sau cum mai vreti sa-i spuneti… Stiti cartea aceea despre zonele din Franta unde Republica Franceza a incetat sa existe? Sunt miioane de oameni acolo… Practic? Ultimele tendinte arata clar ca lumea va fi condusa in 50-100 de ani maxim de cei ce nu stiu sa spuna NU…