Categorie: Auto

VIDEO Toyota GT86 – Nașterea unei mașini clasice!

Îmi ia cam 5 secunde să numesc 5 mașini clasice:

1. Golf GTI mk1

2. Beetle

3. Mini

4. Renault 5 GT

5. Mazda MX5

Tot ce au în comun este simplitatea. Și prețul. Nu erau prea scumpe la vremea lor. Să nu uităm și de felul în care se simțeau la condus. Încă o dată. Simplitate. Volanul conectat la o bucată de țeavă, care la rându-i mișca niște chestii de cauciuc cu 105 mm lățime. Pedala de accelerație era legată de un cablu. Cablul deschidea în mod direct valva de la carburator.

Acum, apeși pedala de accelerație iar un mic computer, de sub volan, face zeci de mii de calcule pentru un strop de benzină Euro 5, fără plumb! Apoi, mai e și computerul pentru climă. Computerul pentru lumini și sistemul de boxe. Computerul pentru închidere centralizată. Computerul pentru computerul pentru computerul de ESP și TC și ASR și TBC.

Ăsta e și motivul pentru care multe companii auto încă mai trăiesc bine în vremuri de austeritate. Service! Toyota însă, își permite încă luxul să investească în mașini care nu prea se strică, pentru că sunt simple.

După vreo 15 ani de pauză, în care nicio mașină nu prea a ieșit în evidență cât să rămână-n istorie, japonezii își încearcă norocul cu ceva simplu și extrem de periculos. E ieftin, e distractiv la condus iar calculatoarele sunt acolo doar ca să îți afișeze câtă benzină mai ai în rezervor, nu pentru horoscop și vremea pe trei zile. Vorbim de GT86, fosila dă din coadă.