VIDEO – Tesla Roadster – Viitorul pe stradă!

Când o să fiu bunic, le voi putea spune celor mai tineri că am condus prima mașină sport electrică. O să le mai spun că oamenii se uitau gură cască și neîncrezători la nebunia silențioasă, convinși că sport poate însemna doar sunetul unui V6, 8, 10, 12…

Mi se învârte în minte reclama Renault despre trecerea la electric cu calculatoarele, mașina de ras ori copiatorul pe benzină.

Nu credeți că a venit timpul să ne uităm serios la varianta curată?

Ca toate testele de pe blog, poți alege să le vizionezi la calitate HD 720p sau 1080p.

Tesla Roadster nu este vreo apariție halucinantă la prima vedere, deși impresionează la fel ca un Lotus. Se vede că e un proiect tânăr, fără o identitate vizuală originală. Interiorul este plicticos spre urât, iar spațiul inutil de mic.

Apoi începi să afli detaliile tehnice. Jucăria e din carbon așa că puterea electrică te catapultează la fiecare demaraj. E mai rapidă decât supersportivele pe patru și două roți, iar asta e incredibil. Încă nu am condus mașina care să plece așa în depășire, ca la Formula 1.

Mă mai impresionează autonomia de 400 de kilometri în mod economic, dar nu mai mică de 250 în mod sport. Îmi dă speranța că mașina electrică va putea oferi în serie autonomia pe care o caută cei care fac drumuri medii și lungi, nu doar naveta de oraș. Mai aud că viitorul model va putea fi încărcat în 45 de minute, așa că scăpăm și de stress-ul alimentării. Mai rămâne piedica prețului. Nu mă văd dând 100.000 de euro pe Tesla, pentru că pur și simpul nu îi am. Aștept o compactă ori un sedan sub 20.000 de euro cu măcar 300km autonomie, fără rabat la spațiul interior și portbagaj. Mai pe românește, nu mă văd cheltuind nici pe variantele actuale ale Renault Fluence ZE ori Citroen C-Zero/Mitsubishi i-Miev.

Cum vezi tu mașina electrică pe care ai da bani și cât ai vrea să investești în ea?

Nu uita să dai like, tweet și +1.

Ultimele articole

Articole recomandate

34 Comments

  1. M-am plimbat si eu cu ea. Ce-i drept, am stat in dreapta. Dar m-a facut sa scot sunete de care n-as fi stiut ca sunt capabil sa le produc. E uimitor sa mergi cu o masina mai rapida decat un CarreraGT, Lamborghini etc.

    Pacat ca n-am avut-o mai mult la dispozitie. A fost absolut dementiala.

  2. Masinile electrice nu au nici o problema! Problema este la baterii. pana nu vor putea sa faca baterii mai mici si mai puternice sigur nu vom vedea masini electrice pe strazile din Romania.

  3. Pentru mine lucrurile sint simple daca am o autonomie de 200-300 km este de ajuns dar cu incarcare in 30-60 de minute timp in care poti sta in Peco sa verifici si sa trimiti niste mesaje + o pauza eventual.

    Daca masina costa de noua 30 000 euro si ai un portbagaj decent cred ca este OK.

    Am facut un calcul si in 4 ani am cumparat motorina de aproape 11 000 euro + 12 000 euro pretul masinii + piese consumabile si alte cheltuieli am ajuns cam la 25 000 euro.

    Sa nu uitam poate in viitor cu cit vom avea mai multe masini electrice fiabile poate ca pretul masinilor clasice va scadea considerabil.

    Si un alt aspect important cind vom avea probleme va trebui sa ii asteptam pe suedezi sa vina si sa le rezolve ?

    • @Razvan Radu – și dacă Tesla va fi cumpărată de BMW? Apropo, Mini E este propulsat de Tesla. Uite așa o să apară un BMW Seria 1 și un Seria 3 electrice și rupem piața. Dă o căutare după BMW i3 de curiozitate… Prea se leagă lucrurile.

  4. Maim mult imi place Tesla decit BMW 650i (2011).
    Mai e Citroen Sport clectrica.
    De ce nu sunt masini electrice pe strada? Luma inca nu vrea sa renunte la cele pe benzina si cotorina si nu se fac reclame in mass media. Le trebuie promovare.

  5. toate bune si frumoase, dar daca n-are in dotarea standard portbagaj de 500 litri pentru zaibar si slana, tot degeaba :)
    masina electrica pe care as da bani: autonomie minim 300 km, timp de incarcare maxim 30 de minute, pret maxim 15mii de euro.
    deocamdata doar un hibrid sh ar corespunde asteptarilor. mai vorbim peste 15-20 de ani :(

  6. Cea ma deranjeaza e asta cu „0 % emisii”, de parca bateriile alea apar fara nici un impact asupra mediului, iar apoi curentul de la priza se auto-genereaza din nimic.
    Cand merg la drum lung (de exemplu concediu) imi place cursa lunga, merg „dintr-un foc” cam 10-15 ore, cu pauza pt benzina si in rest cate 5-10 minute cat sa mai mananc o ciocolata si sa fac pipi.
    Cum i-ai zis si tu, este o jucarie si nu o masina. Pauzele si autonomia le aleg eu, nu masina.

    @s-gtr:hmm poate pentru ca sunt foarte scumpe pt ce ofera si nu sunt deloc practice?

  7. Foarte interesante masinile electrice dar nu cred ca vor reusi sa faca bateriile sa tina mai mult decat in prezent.Vor avea viitor daca vor imbunatati autonomia si daca vor micsora timpul de incarcare,iar dupa parerea mea nu cred ca este posibil.Tehnologia bateriilor actuale a ajuns la limita maxima,de aici nu se mai poate progresa fara o schimbare radicala de concept.

    Dupa mine masina viitorului va fi cea pe hidrogen…cum omenirea a reusit sa extraga combustibilii fosili si sa-i transporte la distante mari,asa se va gasi o solutie si pentru hidrogen.
    Foarte interesante prezentarile facute de dumneavoastra.Am gasit site-ul doar de cateva luni:)

  8. Eu raman la parerea mea destul de intemeiata ca masinile pe baterii NU sunt viitorul. Poate propulsia electrica sa promita ceva, dar nu produsa de baterii care deocamdata au foarte multe si mari probleme:
    -autonomia scazuta care pe timp de iarna atinge chiar zero absolut.
    -greu de incarcat si pe bani pe deasupra
    -materialele toxice si foarte toxice (plumb, litiu, acid) din baterii care folosite pe scara larga ar distruge planeta si mai si decat efectul de sera
    Asta ca sa nu ma mai bag in probleme tehnice cum ar fi de exemplu imposibilitatea tehnica si financiara de a dezvolta o retea de incarcare pentru a asigura folosirea pe scara larga, etc, etc.

    Am mai scris o data pe blogul tau niste intrebari dar ai evitat sa imi raspunzi:
    1. Dealerii de ce nu va lasa sa testati masinile electrice iarna?
    2. De ce nu va lasa sa le testati ca alte masini mai multe zile si mai multi km ci doar cateva minute in jurul blocului
    3. Cei care promoveaza masinile electrice, mai ales cei din Romania, ce masini conduc? (asta cred eu ca e o intrebare foarte interesanta)
    (Nota: intrebarile de mai sus sunt retorice si raspunsurile la 1 si 2 le-am dat la inceput)

    P.S.: Misto rau jucaria aia, dar raman la parerea mea ca e doar o jucarie si din pacate va ramane asa pana se va gasi o alternativa mult mai eficienta si cu un randament mult mai mare decat bateriile.

  9. @Daniel –
    1. îţi promit că cer un test cu Citroen CZero la iarnă.
    2. Sunt foarte scumpe şi rare. Le păzesc ca pe ochii din cap.
    3. Sunt 10 maşini eletrice în România. Una singură vândută de la importator – un Mitsubishi iMiev

    Altfel şi eu visez la hidrogen, dar cuminte nu exploziv de distractiv.

  10. doar un mic detaliu …

    atunci cand fiecare isi va permite o masina electrica
    preturile la curent vor creste din cauza cererii

    trist nu?

    si daca toti ar avea electric … ia ghici pretul la benzina ar scadea din cauza cererii mici

    pana la urma piata va face un echilibru si vor fi o perioada lunga ambele
    dar pana atunci electricul va avea un pret mare

    iar ca fapt nostim …
    noaptea toti vor lasa masina la incarcat
    cu ce pleci dimineata daca ai uitat sa o pui in priza seara?

    (mai tineti minte cum a crescut pretu la motorina?)

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.